proszę o szybką odpowiedź *maty*

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
A r t u r
,
,
Kontakt:

proszę o szybką odpowiedź *maty*

Post autor: A r t u r » pn paź 06, 2008 20:03

witam ,

mam pewną prośbę odnośnie osób co wytłumiały już drzwi w swoim golfie, właśnie się zabieram za to. mianowicie, zbieram materiały, już zamówiłem zestaw odseparowany helix dark, i chce teraz zamówić maty do wygłuszenia,

i moje pytanie brzmi, ile tych mat potrzebuje by wytłumić parę drzwi w 3 drzwiowej III,

maty

10 wystarczy czy brać więcej?, musze dziś zamówić gdyż jutro wyjeżdzam i nie będe miał możliwości, furki dziś nie mam i nie moge zmierzyć drzwi,

maty są rozmiaru 50 x 25 cm

sorki że zaśmiecam forum, trochę poszukałem w wyszukiwarce, niby odpowiedzi były ale nie na to konkretnie, nie obraże się jak temat zostanie usunięty,

pozdraavwiam wszystkich :okej:
Ostatnio zmieniony czw paź 09, 2008 23:14 przez A r t u r, łącznie zmieniany 1 raz.

Cookiemonster
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cookiemonster » pn paź 06, 2008 20:37

Styknie.

Kłamca z dwumetrowymnosem !

Awatar użytkownika
Wojtek
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Wojtek » pn paź 06, 2008 21:20

niecałe 3 metry2 potrzeba na parę przednią w mk3

Obrazek

Awatar użytkownika
A r t u r
,
,
Kontakt:

Post autor: A r t u r » pn paź 06, 2008 21:22

napewno starczy?

przez parę ta ja rozumiem prawe i lewe :hmm:

Awatar użytkownika
Wojtek
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Wojtek » pn paź 06, 2008 21:26

dokładnie... ja robiłem dekarską "z rolki" 15cm x 10m i wychodziła niepełna rolka na jedne drzwi, czyli 1.5 m2 na jedne drzwi. mogłbyś się nawet w mniejszej ilości zmieścić bo ja w "mniejsze" otwory dawałem 2 warstwy, a w "większe" 3 :)

Obrazek

Cookiemonster
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cookiemonster » pn paź 06, 2008 21:30

Człowieku , maty służą do niecałkowitego usztywnienia oraz do zaklejenia otworów montarzowych drzwii , po to aby uzyskać komorę zamkniętą i "w miare sztywną" . Uszczelniacz pomiędzy MDF i blachę powinien załatwić sprawe w dostatecznym stopniu .... pole do popisu duże (każde drzwii).

Kłamca z dwumetrowymnosem !

Awatar użytkownika
Dj Darecki
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Dj Darecki » pn paź 06, 2008 22:26

arturek320 pisze:ile tych mat potrzebuje by wytłumić parę drzwi w 3 drzwiowej III,
Ja wepchałem 9 mat APP na 1 wrota :)

POzdrO

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252216][size=142][b][u]>>>VR6 US Mexicanos<<<[/size][/b][/u][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122620][size=142][b][u]>>>Black 1.9TD<<<[/size][/b][/u][/url]

[img]http://img4.imageshack.us/img4/148/podpis1.jpg[/img]

Awatar użytkownika
A r t u r
,
,
Kontakt:

Post autor: A r t u r » pn paź 06, 2008 22:43

..:VoyteQ:.. pisze:dokładnie... ja robiłem dekarską "z rolki" 15cm x 10m i wychodziła niepełna rolka na jedne drzwi, czyli 1.5 m2 na jedne drzwi. mogłbyś się nawet w mniejszej ilości zmieścić bo ja w "mniejsze" otwory dawałem 2 warstwy, a w "większe" 3 :)
to tylko te dziury oblepić matami?, ja myśle o obklejeniu całych tak jak ty zrobiłeś ta dekarską, a i środek też okleić, tak jak patrzyłem na twoje fotki to też do środka dawałeś,
i jeszcze jedna sprawa, jak jest ten największy otwór, co jak zakładając boczek jest tam schowek na drzwiach, jak to zrobiłeś? bo przecież boczek będzie wchodził we wnęke drzwi, patrzyłem na FAQ, i tam te dziurska łatają blachą, ja raczej nie zamierzam bawić się w wycinanie z arkusza blachę, poprostu dać matę?,

Dobra zamawiam już te maty, mam nadzieje że 10 starczy, bo jak rozgrzebie drzwi to się wkurze jak zabraknie :grrr:

A i na koniec chciałbym spytać jak ci głośniczki te grają bo widze że masz takie same co ja zamówiłem, ja ich jeszcze niesłyszalem, tyle o nich słyszałem, same superlatywy więc je zamówiłem. A masz je podpięte pod wzmak czy pod radio?.

pozdr.

Awatar użytkownika
Dj Darecki
Kontakt:

Post autor: Dj Darecki » pn paź 06, 2008 22:54

arturek320 pisze:jeszcze jedna sprawa, jak jest ten największy otwór, co jak zakładając boczek jest tam schowek na drzwiach, jak to zrobiłeś? bo przecież boczek będzie wchodził we wnęke drzwi, patrzyłem na FAQ, i tam te dziurska łatają blachą, ja raczej nie zamierzam bawić się w wycinanie z arkusza blachę, poprostu dać matę?,
Daj jakies wzmocnienia np. blaszki aluminiowe wstawione w poprzek i na to maty z 2 stron :)
Tylko pamiętaj aby zrobić wgłębienie żeby boczek tam wszedł :)
arturek320 pisze:Dobra zamawiam już te maty, mam nadzieje że 10 starczy,
Wg mnie nie starczy , jak robić to porządnie . :hmm:

PozdrO
Ostatnio zmieniony pn paź 06, 2008 22:56 przez Dj Darecki, łącznie zmieniany 2 razy.

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252216][size=142][b][u]>>>VR6 US Mexicanos<<<[/size][/b][/u][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122620][size=142][b][u]>>>Black 1.9TD<<<[/size][/b][/u][/url]

[img]http://img4.imageshack.us/img4/148/podpis1.jpg[/img]

Awatar użytkownika
A r t u r
,
,
Kontakt:

Post autor: A r t u r » pn paź 06, 2008 23:03

dobra jeszcze nie zamówiłem, to wg Ciebie ile potrzeba, tylko nie mów że 20 :kac:

[ Dodano: 06 Paź 2008 23:27 ]
no i stało się,

zamówiłem 15 mat, mam nadzieje że zrobie to porządnie z tą ilością :crazy: ,
głośniczki w drodze, jeszcze tylko kable,

a i zamówiłem oczywiście jeszcze to
dystanse

myśle że o niczym nie zapomniałem,

mam nadzieje że efekt końcowy będzie wart tych pieniędzy.

Awatar użytkownika
Wojtek
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Wojtek » wt paź 07, 2008 09:40

arturek320 pisze:to tylko te dziury oblepić matami?, ja myśle o obklejeniu całych tak jak ty zrobiłeś ta dekarską, a i środek też okleić, tak jak patrzyłem na twoje fotki to też do środka dawałeś,
i jeszcze jedna sprawa, jak jest ten największy otwór, co jak zakładając boczek jest tam schowek na drzwiach, jak to zrobiłeś? bo przecież boczek będzie wchodził we wnęke drzwi, patrzyłem na FAQ, i tam te dziurska łatają blachą, ja raczej nie zamierzam bawić się w wycinanie z arkusza blachę, poprostu dać matę?,
ja robiłem tak, że najpierw dałem jedną warstwę na wewnętrzną stronę drzwi, potem przeciągnąłem kable (po wygłuszeniu było by to o wiele trudniej zrobić - ja dałem 2.5 mm2). Następnie wszystkie małe otwory zakleiłem taśmą dekarską, a ten szeroki otwór dwiema warstwami (najpierw pionowe pasy i dobieranie "głębokości" przykładając tapicerkę, potem poziome pasy) a na to wszystko jeszcze jedną warstwą okleiłem całe drzwi. Potem wszystkie kable owinąłem gąbką do uszczelniania okien, a tapicerki od wewnątrz ostatecznie po róznych próbach okleiłem gąbką ze starego materaca :helm: Nie widziałem konieczności robienia wzmocnień, gdyż nic już nie gra/ nie stuka/ nie charczy (hehe głosniki grają ;) ) ale zanim wyeliminowałem wszystko co "niepotrzebnie grało" to "parę" razy wszystko rozkręcałem i jeszcze tu dociąłem, tam dokleiłem....
arturek320 pisze:A i na koniec chciałbym spytać jak ci głośniczki te grają bo widze że masz takie same co ja zamówiłem, ja ich jeszcze niesłyszalem, tyle o nich słyszałem, same superlatywy więc je zamówiłem. A masz je podpięte pod wzmak czy pod radio?.
ja jestem z nich bardzo zadowolony - naprawdę ładnie grają :)
początkowo szły bezpośrednio z pioneera deh-p6400 i całkiem przyjemnie grały, ale póżniej doszedł wzmacniacz helix db four, pożądne kable sygnałowe (glośnikowe już na początku były 2.5mm2 miedziaki) no i radyjko clarion 788 robi swoje ;) i muszę przyznać że obecny setup, a poprzedni to niebo a ziemia :)

Obrazek

Awatar użytkownika
A r t u r
,
,
Kontakt:

Post autor: A r t u r » wt paź 07, 2008 11:12

aha, no ja to pod samym radiem je mieć będe, jak bym myślał o wzmacniaczu to bym chyba brał mocniejsze, no wiadomo i droższe,

dzięki za wszystko, będe robił się zobaczy, a i jeszcze jedno, a dawałeś jakieś blaszki w ten otwór tak jak pisze Dj Darecki , czy samymi matami tak pion- poziom, a tak od środka to musowo trzeba?

kurcze aż mi się nie chce za to zabierać, bo jeszcze garaż nieogrzewany, a na dworze już nie lato

Awatar użytkownika
Wojtek
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Wojtek » wt paź 07, 2008 12:25

arturek320 pisze:jak bym myślał o wzmacniaczu to bym chyba brał mocniejsze, no wiadomo i droższe,
hehe żeby odpowiednio wysterować głośnik potrzeba wzmacniacz "mocniejszy" niż głośniki - radio daje góra 17-20 watów, a helixy mają bodajże 50... ładnie grają z samego radia, ale to nie są głośniki "do grania" tylko z radia.

a co do wzmocnień - już wyżej napisałem że nie dawałem

i pamiętaj - ty to robisz dla siebie a nie z przymusu :pub:

Obrazek

Awatar użytkownika
A r t u r
,
,
Kontakt:

Post autor: A r t u r » wt paź 07, 2008 15:34

wiem że dla siebie, dlatego nie będe się śpieszył, zrobić trzeba porządnie, napewno opisze to w temacie nasze auta,

a co do tych głośników , to myślałem o tym że gdybym już miał wzmacniacz do przedniego systemu to bym mogł pozowolić sobie na inne głośniki, mocniejsze, a że te helixy mają 50 wat i opinie ma dobre że dobrze grają też pod samym radiem więc je wziołem, wiadomo że pod wzmakiem wszystko będzie lepiej grało.

[ Dodano: 07 Paź 2008 15:38 ]
a i nie powiedzieliście mi, czy musowo środek drzwi wyklejać, znaczy wewnątrz,

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”