Filtr przeciwzakóceniowy
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Filtr przeciwzakóceniowy
Witam wszystkich.
Mam pewien problem pewnie to jest normalne.
Mianowicie, gdy tylko zamontowałem wzmacniacz, to mam zakłucenia na radiu, znaczy źle mi ściąga, gdy tylko go odłączam to wszystko w porządku. Czasem lubie posłuchać radia no ale nie ma możliwości w czasie jazdy. Wiem że to jest normalne. Pytaniem moim jest czy są jakieś filtry przeciwzakłoceniowe czy coś innego. Na allegro patrzyłem ale nie znalazłem, znaczy są ale jakieś badziewie. Chce by to było porządne.
Linki mile widziane.
Dzięki.
Mam pewien problem pewnie to jest normalne.
Mianowicie, gdy tylko zamontowałem wzmacniacz, to mam zakłucenia na radiu, znaczy źle mi ściąga, gdy tylko go odłączam to wszystko w porządku. Czasem lubie posłuchać radia no ale nie ma możliwości w czasie jazdy. Wiem że to jest normalne. Pytaniem moim jest czy są jakieś filtry przeciwzakłoceniowe czy coś innego. Na allegro patrzyłem ale nie znalazłem, znaczy są ale jakieś badziewie. Chce by to było porządne.
Linki mile widziane.
Dzięki.
Myślisz ,że są tu wróżki ?
Jakie radio? Jaki wzmacniacz i jak podpięty ? Jaka antena? Masz separator antenowy,jeśli tak ,to skąd bierzesz zasilanie? Przypadkiem nie z wyjścia remote w radiu ..........tego samego co sygnał sterujący pracą wzmacniacza ? Jeśli tak ,to może "brakuje prądu" dla obu i trzeba by było zasilić separator ze "stałego plusa" .
Jakie radio? Jaki wzmacniacz i jak podpięty ? Jaka antena? Masz separator antenowy,jeśli tak ,to skąd bierzesz zasilanie? Przypadkiem nie z wyjścia remote w radiu ..........tego samego co sygnał sterujący pracą wzmacniacza ? Jeśli tak ,to może "brakuje prądu" dla obu i trzeba by było zasilić separator ze "stałego plusa" .
acha myślałem że to bez znaczenia
radio to Pioneer DEH-P3600 wzmacniacz JBL 4000, separatora nie mam, wzmacniacza sygnału też, antene mam fabryczną Golfowską na dachu, wcześniej ściągał fale idealnie , a gdy jest wzmacniacz podłączony to rmf tylko na postoju daje rade, zasilanie radia mam z fabrycznej instalacji, wzmacniacz podpięty dwoma kablami bezpośrednio do akumulatora + -, oczywiście po drodze bezpiecznik, nie wiem co jeszcze dodać, bardzo proszę o jakieś sugestie, porady
radio to Pioneer DEH-P3600 wzmacniacz JBL 4000, separatora nie mam, wzmacniacza sygnału też, antene mam fabryczną Golfowską na dachu, wcześniej ściągał fale idealnie , a gdy jest wzmacniacz podłączony to rmf tylko na postoju daje rade, zasilanie radia mam z fabrycznej instalacji, wzmacniacz podpięty dwoma kablami bezpośrednio do akumulatora + -, oczywiście po drodze bezpiecznik, nie wiem co jeszcze dodać, bardzo proszę o jakieś sugestie, porady
Zamiast wyciągania bezpiecznika odepnij kabelek Remote(wzmacniacz się też wyłączy) i napisz czy szumy znikną (tak jak się to robi przy wyciągnięciu bezpiecznika) .Jeśli znikną ,to spróbuj podać na zacisk Remote we wzmacniaczu napięcie +12V ale z kabelka zasilającego sam wzmacniacz(kawałkiem drutu zmostkuj zacisk + i Remote na wzmacniaczu) . Opisz spostrzeżenia ,będzie łatwiej coś wymyślić dalej.
Hmmm ......... to teraz inaczej ...... kurcze cały czas mi po głowie chodzi "masa" ...... napisałeś ,że +i- masz z aku więc powinno być OK . Tak przez neta ciężko diagnozować szumy ....kolega "pies" wie ,że nawet w realu jest ciężko ... czyli tradycyjnie .......podmiany ......radia ,a potem wzmacniacza (lub odwrotnie) . Tylko w taki sposób należy eliminować krok po kroku ewentualnych winowajców .......najłatwiej(najszybciej) zacząć od radia . Daj znać ,co i jak wyszło to pomyślę .............no i ta oryginalna antena ....przeważnie potrzeba separatora ,żeby ściągało radio jak się zmienia z "oryginalnego" na "lepsze" ...... masz może możliwość pożyczenia od kogoś (może w sklepie,zakładzie CA ) na chwilę (montaż 3minuty z wyjęciem radia) żeby "go" sprawdzić czy pomoże ..........kurcze tylko co ma ten wzmacniacz do braku separatora . Działaj i daj znać.
aha czyli ten separator to wzmacniacz sygnału, myuślałem że to coś innego, to ja takie coś mam. Spróbuje podłączyć, ale ten separator był u ojca w aucie też mu zakupiłem podobne audio znaczy tyle że wzmacniacz był 2 kanałowy JBL 2000 bo napędzał tylko suba, radio też miał pionka tyle że z dvd i wyświetlaczem LCD, i było pamiętam tak samo, tyle że dało się słuchać radia, ale też była róznica jak się odłączało wzmacniacz. a u mnie to już nie da rady słuchać tak jak mówie może czasem na postoju coś złapie ale to i też nie czysto. wkurza mnie to. i nie wiem o co chodzi. muszę pogłówkować, najwyżej skombinuje jakieś radio tak na chwile podłączyć i ciekawe czy be dzie tak samo,
Separator ,to nie wzmacniacz .........montowano w golfach aktywne anteny (nie wiem czy Ty taką masz) i normalne ,oryginalne radio (alfa,gala itd) podawała poprzez kabel antenowy prąd na ten wzmacniacz .....podmieniając radio na "lepsze" tracisz to "podawanie prądu" i nie łapie fal . Dokładając separator ponownie "podajesz prąd" i już jest OK ......... to tak bardzo łopatologicznie . Jak masz ,to zakładaj i daj znać .
[ Dodano: Pią Cze 13, 2008 23:10 ]
Tylko co to ma wspólnego ze wzmacniaczem audio ? .............idę spać ,może samo wpadnie do głowy .
[ Dodano: Pią Cze 13, 2008 23:10 ]
Tylko co to ma wspólnego ze wzmacniaczem audio ? .............idę spać ,może samo wpadnie do głowy .