Zwarcie instalacji

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

fiszmen9
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Zwarcie instalacji

Post autor: fiszmen9 » śr maja 28, 2008 19:49

Witam! Zrobiłem zwarcie Instalacji radiowej. Tzn ten czerwony kabelek od radia zaiskrzył i radio nie działa. Próbowałem zrobić to co mówili w temacie na stronie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=206067 ale nie pykło i nie wiem co teraz. Radio nie działa i tak i tak. Gdzie jest stosowny bezpiecznik etc? Mam Golfa IV TDI. Z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » śr maja 28, 2008 20:15

Weź sprawdź bezpiecznik w skrzynce bezpieczników i w radiu .Potem sprawdź czy na kabelkach jest zasilanie ,no i na koniec podłącz radio bezpośrednio do aku .............kolejność można pozmieniać. Jeśli wszystkie czynności zawiodą ,to oddaj radio do serwisu ,bo pewnie w środku coś padło .

fiszmen9
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: fiszmen9 » śr maja 28, 2008 20:26

W radiu bezpiecznik jest OK. Nie wiem w skrzynce który jest od radia (JVC KD-SX855R0. Nie wiem jaki symbol może radio mieć ponieważ nie mam odpowiedniej części instrukcji obsługi. Może podasz numerek jaki od tego jest to jakoś poszukam. A na kabelkach musi być zasilanie bo jak wyjmę kluczyk na dłuższą chwilę to radio oczywiście się włącz, kasuje stacje i wyłącza. Jak w odpowidnim momencie wcisnę przycisk włączania to działa ale gdy je wyłączę już nie mogę go włączyć aż do momentu wyciągnięcia kluczyka i tak dalej... Nie wiem co jest z tym radiem ale mogło w nim coś paść ale gdy sprawdzałem z innym radiem (Kenwood nr seryjnego nie pamiętam) to oznaki były takie same.

[img]http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF[/img] [url=http://tnij.org/pisownia_pcf][color=red]Piszę poprawnie po polsku[/url][/color].

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » śr maja 28, 2008 20:48

fiszmen9 pisze:Radio nie działa
fiszmen9 pisze:radio oczywiście się włącz
To jak w końcu..........działa czy nie ?

fiszmen9 pisze:kasuje stacje i wyłącza
Ten temat już był wielokrotnie omawiany >poszukaj !

fiszmen9
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: fiszmen9 » śr maja 28, 2008 21:32

Kasowanie stacji to wiem o co chodzi tylko nie wiem jak zrobić tak żeby radio grało. Wygląda to mniej więcaj tak:
Wchodzę do samochodu włączam silnik- radio się włącza i przez chwilę pojawia się podświetlony ekran i słychać jak coś tam pracuje. Zapewne w tym momencie kasują się ustawienia ale nie o tym. Słucham radia i wyłączam je - silnik dalej pracuje. Próbuję je włączyć- i nie daje oznak życia. Nie mogę włączyć ponownie ani nic. Jakby zdechło. A dzieje się tak od kiedy próbowałem zamienić czerwony kabelek z żółtym tak jak radzili w ww temacie. Gdy czerwony(1) próbowałem odłączyć z kostki to iskra poszła i chyba tak to wyglądało. Ożywa ogólnie radio tylko wtedy gdy próbuję wepchnąć jej CD. Inne klawisze mogę dusić do woli i tak nie działają. Sądzę, że nie jest to wina radia bo inne też nie działa gdy podłączam je do tego obwodu. Który bezpiecznik mogł wysiąść ale co ?
Obrazek

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » śr maja 28, 2008 21:45

Pociągnij nowy + i - bezpośrednio od aku (bezpiecznik na plusie zaraz obok aku) i po bólu .......przez internet nie da się zdiagnozować takiego problemu z kabelkami jaki Ty masz w aucie ....trzeba pomierzyć co nieco miernikiem(lampką) ,bo po opisie widać ,że masz niezły bałagan w kablach .Nowe kabelki całkowicie rozwiążą problem ........tylko zaizoluj te stare ,żeby nie robiły zwarć jakiś ,bo o pożar łatwo .

Slavwek.ie
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Slavwek.ie » czw maja 29, 2008 07:01

A ja podłączył bym to radio na oryginalnych kablach, ale z pominięciem stacyjki, czyli rozpiąć wszystkie przewody i poukładać je we właściwe miejsca, diagnozując wcześniej miernikiem przeznaczenie każdego z nich.
fiszmen9, jeśli zdecydował byś się na takie rozwiązanie, to radzę poszukać bezpiecznika (w skrzynce) i rozłączyć go przed grzebaniem..

fiszmen9
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: fiszmen9 » czw maja 29, 2008 16:08

Chyba wiem co jest źle to chyba nie był czerwony kabelek. Ale też był dosyć gruby i był na dole, pod czerwono białym. Od czego on może być ? Bo jeśli bym zrobił zwarcie na czerwonym to by radio wogóle nie działało.

[ Dodano: 15 Cze 2008 15:23 ]
Witam! Dla wszystkich zainteresowanych oświadczam, że wiem co jest grane. Przepaliłem po prostu bezpiecznik od radia nr 42. Po wymianie wszystko wróciło do normy. Pozdrawiam i dziękuję wszsytkim za odpoweidz na mój problem

[img]http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF[/img] [url=http://tnij.org/pisownia_pcf][color=red]Piszę poprawnie po polsku[/url][/color].

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”