problem z nowym radiem Alpine CDE 9874 RB

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
marcino
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

problem z nowym radiem Alpine CDE 9874 RB

Post autor: marcino » sob maja 17, 2008 22:07

W piątek zakupiłem z Media radyjko Alpine CDE 9874 RB
Mam taki problem..podłączyem wszytsko jak nalezy ale nie dziala funkcja Subwoofer on\off
tzn jak mam on okej daje off jest większe podbicie i sub działa głośniej
Jak ustawie głośniki sam przód jest oki działa on\of
Jak daje lewą stronę Sub się wyłącza czyli nie działa jak by była ustawiona funkcja off
niewiem co robić..
Gwarancja jeszcze nie podbita\kostkę zniszczyłem
moze cos źle jest podłaczone
aha są dwa kabelki od radia niebieski i bialo niebieski..ja podłoczyłem do biało niebieskiego do wzmacniacza
dzięki za wszelką pomoc!!!!!

Lubelski Klub VW na http://www.vaglublin.pl" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszamy
majoVWka 2007,2009,2010,2011.2012
vagnysa 2011
vwmania 2008,2009

Obrazek

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » sob maja 17, 2008 22:46

Jaki wzmacniacz? Masz na wzmacniaczu przełącznik "input mode " ?

PS: zamień na wzmacniaczu kabelki rca (lewy na prawy) i spróbuj dać balance w radiu "na prawo" ........jak się ściszy sub ,to .........wszystko jest OK ,bo pewnie wzmacniacz bierze sygnał tylko z jednego RCA ...........daj ten "Input mode na 1+2 " (nie wiem jaki to wzmacniacz ale coś podobnego musi pisać) .

Awatar użytkownika
marcino
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: marcino » sob maja 17, 2008 23:11

powalla pisze:Jaki wzmacniacz? Masz na wzmacniaczu przełącznik "input mode " ?

PS: zamień na wzmacniaczu kabelki rca (lewy na prawy) i spróbuj dać balance w radiu "na prawo" ........jak się ściszy sub ,to .........wszystko jest OK ,bo pewnie wzmacniacz bierze sygnał tylko z jednego RCA ...........daj ten "Input mode na 1+2 " (nie wiem jaki to wzmacniacz ale coś podobnego musi pisać) .
wzmacniacz to Blaupunkt GTA 400W oraz sub Blaupunkta

wlasnie zamienilem kabelki lewy na prawy i jest tak jak piszesz wylacza sie sub podczas ustawiania na prawo glosnikow przelacznikow input mode nie mam

wygląda tak
Obrazek

Czyli nie robić z siebie wriata w media?
Ostatnio zmieniony sob maja 17, 2008 23:37 przez marcino, łącznie zmieniany 1 raz.

Lubelski Klub VW na http://www.vaglublin.pl" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszamy
vagnysa 2011
vwmania 2008,2009

Obrazek

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » sob maja 17, 2008 23:40

Czyli wszystko jest OK ...........jeśli używasz w aucie regulacji Balance i np grasz w położeniu takim,że ściszone są lekko głośniki od kierowcy>bliżej ucha ,to daj tak kabelki RCA ,żeby wzmacniacz brał sygnał z "głośniejszego" kanału ,czyli w tym przypadku Lewego ..........namieszałem ale nic się nie stanie jak w ogóle zapomnisz o "problemie" i podłączenie będzie przypadkowe (lewe lub prawe) .

Awatar użytkownika
marcino
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: marcino » ndz maja 18, 2008 23:19

Dzis trochę pokombinowałem i wychodziło tak
Jezeli daje balans na przednie głośniki i syczki wtedy jak włącze w radiu funkcję Sub on/off to działa jak należy
Jeżeli dam balans na środek czyli dwa gfłośniki przód + syczki oraz dwa głośniki tył wtedy funkcja sub on/off nie działa
jezeli dam balans na więcej na przód a mniej na tył wtedy funkcja sub on/off działa jako wyciszenie suba w pozycji off

jezeli dam sam tył to funkcja sub on/off nie działa

Ciekawostka

Jezeli dam balans na tył odepnę glośniki z tyłu i włącze funkcję sub on/off na to działa sub czy jest on czy jest off

Pytanie?
Jezeli mam źle podłączone głosniki niewazne gdzie może wszędzie chodzi o + i - na kablach glośnikowych może się tak robiś

[ Dodano: Nie Maj 18, 2008 23:22 ]
aha problem z tym wyciszaniem czy jak daje balans na lewo czy prawo znikł..

[ Dodano: Nie Maj 18, 2008 23:27 ]
w Instrukcji jest coś takiego Obrazek

[ Dodano: Pon Maj 19, 2008 18:15 ]
w serwisie w media mi podłączyli radyjku tak jak należy od początku wszystko i nadal tak było jak powyżej....Poleciałem wymieniłem radio na drugie o to samo..Wiec wiem, że to nie radio wiec czego.....wzmak,,,,sub,,,co jeszcze sprawdzić chodz słyszałem że tak musi być.Takie radio..Został mi tylko przełącznik którego dorobiłem i jak tylko wsiada teściowa to go wyłączam
Ostatnio zmieniony pn maja 19, 2008 00:10 przez marcino, łącznie zmieniany 1 raz.

vagnysa 2011
vwmania 2008,2009

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”