Coś trzeszczy w głosnikach
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- tomogolf2
- Forum Master
- Kontakt:
Coś trzeszczy w głosnikach
Szukałem,szukałem....... i nic konkretnego nie znalazłem.Opisze moj problem, mianowicie mam radyjko pioneer 6800mp wzmak alpine mrv-400 , + i masa ocigneta z aku, nie chodzi o piszczenie bo to udało mi sie zliwidowac ale od kliku dni pojawily mi sie trzaskki w głosnikach ewidentnie slychac ze to od alternatora, gdyz trzaski narastaa w pewnym zakresie obrotow na jałowym nic nie trzeszczy dopiero na wyzyszych, tak samo nie trzeczy jak jest wyłaczony silnik.wymienialem regulatr napiecia sparwdzałem nacig paska, do tego wymienilem kondesatorek przy altku i dalej trzeszczy.gdzie szukac przyczyny?? co to moze byc?? poratujcie bo juz nie wyrabiam.....
-
- Forum Master
- Kontakt:
Popraw styki zasilania przy wzmacniaczu (przeczyść i dokręć) tak samo przy AKU
Kolejna sprawa to ułożenie przewodów sygnałowych. Idą z dala od zasilania, czy razem? Wzmacniacz do czego jest przymocowany?
Kolejna sprawa to ułożenie przewodów sygnałowych. Idą z dala od zasilania, czy razem? Wzmacniacz do czego jest przymocowany?
Ostatnio zmieniony pt lut 29, 2008 16:17 przez Slavwek.ie, łącznie zmieniany 1 raz.
- tomogolf2
- Forum Master
- Kontakt:
wiec tak, kable sygnałeowe ida po prawej a zasilania po lewej, wzmak jest przymocowanay do płyty mdf ktora nie styka sie zadna metalowa czescia, mam te trzeszczenie od niedawna, nawet nie weim co mogło je spowodowac, po prostu jechalem sobie i nagle zaczeło trzeszczec, czysciłem styki, sprawdzałem wszystkie połaczenia i srobki wszsytko wydaje sie byc ok ale jednak trzeszczy........... tak jakby zwarły sie 2 kable.... ae nic takiego nie mam i wystepuje to tylko na wyzszych obrotach albo jak jade po nierownosciach.......
-
- Gadatliwa bestia
- tomogolf2
- Forum Master
- Kontakt:
tak to słysze, np jak włacze PAUSE to słysze takie cykanie, do tego jak gra bardzo cicho CD to tez słychac takie cykanie, a jak włacze RADIO to tego nie ma.a kable to pamietam ze mam z niemiec dosc grube, ale raczej nie sa ekranowane jezeli o to chodzi, ale nidy nie mialem z nimi problemu.Kubus20 pisze:moze slyszysz dźwięk czytającego lasera w głośnikach
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Na radiu na wyjściu RCA masz uwaloną masę. Standard w Pioneerach. Koszt zrobienia tego nie wiecej jak 50zl. Jeśli masz wolne inne wyjścia RCA w radiu to podepnij się pod nie, może na innym wyjściu będzie banglało jak trzeba.tomogolf2 pisze:tak to słysze, np jak włacze PAUSE to słysze takie cykanie, do tego jak gra bardzo cicho CD to tez słychac takie cykanie, a jak włacze RADIO to tego nie ma.a kable to pamietam ze mam z niemiec dosc grube, ale raczej nie sa ekranowane jezeli o to chodzi, ale nidy nie mialem z nimi problemu.
A z kablami to chodzilo mi o sygnałówki, czyli te od radia do wzmacniacza (jaka firma, model)
- tomogolf2
- Forum Master
- Kontakt:
wiedzialem ze o to ci chodzi mam to juz zrobine pod styki cinch podpiełem mase z radia piski ucichły ale z tym walczylem juz dawno dawno...... a kilka dni temu pojawiły sie trzaski takie dziwne i to w pewnym zakresie obrotow albo jak jade po nierownosciach. wiec trzeba szukac dalej....... :/Kubus20 pisze: Na radiu na wyjściu RCA masz uwaloną masę. Standard w Pioneerach. Koszt zrobienia tego nie wiecej jak 50zl. Jeśli masz wolne inne wyjścia RCA w radiu to podepnij się pod nie, może na innym wyjściu będzie banglało jak trzeba.
A z kablami to chodzilo mi o sygnałówki, czyli te od radia do wzmacniacza (jaka firma, model)
- tomogolf2
- Forum Master
- Kontakt:
mysle ze to moze byc od wzmacniacza.......moze koncowka mocy sie spalila wyjełem wzmak i dam go do sprawdzenia, na mojej skrzyni jak grał JL aduio to nic takiego nie bylo załozylem na probe skrzynie Crunch Fat boy(okropny bass ) po 2 dniach grania zaczeło mi cos trzeszczec, myslelm ze to moze w tej skrzyni sie cos przypaliło, ale zmieniłem na JL-a i wciaz byly trzaski.....
[ Dodano: 01 Mar 2008 17:34 ]
podłaczylem głosniki pod same radio i nic nie trzeczy, wiec chyba jakas koncowka mocy sie spalila we wzmaku......
[ Dodano: 01 Mar 2008 17:34 ]
podłaczylem głosniki pod same radio i nic nie trzeczy, wiec chyba jakas koncowka mocy sie spalila we wzmaku......
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Pod samym radiem nie usłyszysz trzasków, bo sygnał nie wychodzi z wyjść RCA. Takie podłączenie nie wyklucza radia.tomogolf2 pisze:podłaczylem głosniki pod same radio i nic nie trzeczy, wiec chyba jakas koncowka mocy sie spalila we wzmaku......
arti.sa dobrze Ci radzi żebyś podmienił na moment radio kumpla i podpiął je pod wzmak. Tylko w ten sposób wykluczysz zwalone radio.
Moim zdaniem radio jest uwalone. Po prostu to co naprawiałeś pogłębiło się...
Gdyby na wzmaku tranzystory w końcówce się spaliły to nie usłyszałbyś nic. Mógłbyś tylko zobaczyć dymek lecący ze wzmaka
Jak dla mnie na 99,99% wina radia.
- tomogolf2
- Forum Master
- Kontakt:
wczoraj dalem radio, przed chwila odebralem, zalacilem 30 zl za sprawdzeni i koles mowił ze radio jest w porzadku, az bal sie ruszac oryginalne plomby . wiec musze dlaej szukac :/Kubus20 pisze:Jak dla mnie na 99,99% wina radia.
[ Dodano: 04 Mar 2008 22:00 ]
to ten 0,01% gdzies indziej musi twkic..... moze to byc wina akumulatora?? bo 1 cela mi sie gotuje....
[ Dodano: 11 Mar 2008 12:06 ]
Wstawilem nowy akumulator i dalej trzeszczy : juz nie mam sil nie wiem co to moze byc