podłączenie tweeterów
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
podłączenie tweeterów
witam,
do mojego mk3 kupiłem juz głosniki (PB S6C) co prawda mam kable w dzwiach tzn od miejsca na głośnik do tej kostki w kokpicie i tu moje pytanie: nie mam el. szyb czy lusterek tylko c. zamek (z tego co wiem żółta rurka) a z tej kostki wychodzi całe nóstwo różnego koloru kabli, do czego one są no i jak przez tą kostkę przeprowadzić kable do głosników a potem wrócić z nimi od zwrotnicy do tweeterów które chce dac na słupki?
I jeszcze jedno, do głośników śa takie jakby "obręcze" i maskownicaidalnie w to pasuje, czy tą "obręcz" również przykręca sie do dystansó razem z głośnikiem czy w inny sposób montuje się maskownice, moze bedzie pasowała do tapicerki ?
do mojego mk3 kupiłem juz głosniki (PB S6C) co prawda mam kable w dzwiach tzn od miejsca na głośnik do tej kostki w kokpicie i tu moje pytanie: nie mam el. szyb czy lusterek tylko c. zamek (z tego co wiem żółta rurka) a z tej kostki wychodzi całe nóstwo różnego koloru kabli, do czego one są no i jak przez tą kostkę przeprowadzić kable do głosników a potem wrócić z nimi od zwrotnicy do tweeterów które chce dac na słupki?
I jeszcze jedno, do głośników śa takie jakby "obręcze" i maskownicaidalnie w to pasuje, czy tą "obręcz" również przykręca sie do dystansó razem z głośnikiem czy w inny sposób montuje się maskownice, moze bedzie pasowała do tapicerki ?
Ostatnio zmieniony wt lut 12, 2008 02:57 przez dudi30, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Daj zwrotnice wewnątrz auta, wówczas przez złącze przechodzisz tylko 1 kablem do wooferów, w złączu zrób większy otwór (wiertłem) w miejscu gdzie nie ma kabli, lub tam gdzie są one niewykorzystane.dudi30 pisze:jak przez tą kostkę przeprowadzić kable do głosników a potem wrócić z nimi od zwrotnicy do tweeterów które chce dac na słupki?
Głośnik przykręć do dystansu bez maskownicy, chyba że nie masz oryginalnych maskownic od drzwi, to wówczas możesz wykorzystać ta dostarczone razem z głośnikami a czy będą pasować, to najprościej poprzymierzaj.
Mam ściągnięty boczek to tam już sobie jakoś poradzę ale jak poprowadzić kable w kabinie do tweeterów żeby dać je na słupki lub dzies tam a co do maskownic to oryginalnych nie mam, bo u były jakieś zaślepki bez dziurek którymi wydobywa się dźwięk, czyli mogę do dystansu przykręcić te obręcze? To co były przy głośnikach?
Ja juz z kilkoma rzeczami sobie poradziałem to może pomoge, miedzy drzwiami a kokpitem masz taką gumke, taką harmonijkę - musisz ją normalnie zdjąć, zauważysz kable idące z takiego jakby sześciokąta i ten sześciokąt odkręcasz (wystarczy pół obrotu w lewo) i juz masz rozdzielone te kości, tą białą kość od strony wnętrza auta przy pomocy śrubokręta wypychasz (trzyma sie na 3 zatrzaskach) jakjuz masz je rozdzielone to dziurki mozesz powiększyć scyzorykiem lub cienkim srubokrętem (ja takrobiłem) i potem tylko je przeciągasz.
Moje pytanie brzmi:
Przystawiająć dystans z mdf'u do blachy drzwi i robiąc przymiarke z tapicerką ten dystans wg mnie jest za głęboko bo jakieś 3 cm w głąb, jest tak jakby w dziurze, tak ma być czy może zastosowaćjakieś popdkładki? na zdjęciach u innych urzytwoknikó wydaje sięze dydtans do którego przykręca sie głosnik jest tylko nieco w głebi zeby zamocować maskownice? Jak to rozwiązać ?
Moje pytanie brzmi:
Przystawiająć dystans z mdf'u do blachy drzwi i robiąc przymiarke z tapicerką ten dystans wg mnie jest za głęboko bo jakieś 3 cm w głąb, jest tak jakby w dziurze, tak ma być czy może zastosowaćjakieś popdkładki? na zdjęciach u innych urzytwoknikó wydaje sięze dydtans do którego przykręca sie głosnik jest tylko nieco w głebi zeby zamocować maskownice? Jak to rozwiązać ?
-
- Forum Master
- Kontakt:
Powiem ci tak: lepiej jak dasz radę zamocować maskownicę w boczku tapicerki tak aby nie miała ona kontaktu z dystansem i zamocowanym w nim głośniku. Jeśli całość (dystans i tapicerka) będą się stykały może się przedostawać rezonans na tapicerkę i będziesz miał dodatkowe głuszenie.
Maskownicę możesz zamocować w tapicerce bez przykręcania, np wklejając ją od tyłu i tylko prawdopodobnie będzie trzeba dopasować otwór w tapicerce do średnicy zewnętrznej maskownicy.
Jeśli opisujesz ze dystans po zamocowaniu jest głębiej schowany niż powierzchnia tapicerki, to moim zdaniem lepiej niż miał by się stykać (rezonans).
P.S. punkty w swoim temacie możesz rozdawać, ale nie otrzymywać..
Maskownicę możesz zamocować w tapicerce bez przykręcania, np wklejając ją od tyłu i tylko prawdopodobnie będzie trzeba dopasować otwór w tapicerce do średnicy zewnętrznej maskownicy.
Jeśli opisujesz ze dystans po zamocowaniu jest głębiej schowany niż powierzchnia tapicerki, to moim zdaniem lepiej niż miał by się stykać (rezonans).
P.S. punkty w swoim temacie możesz rozdawać, ale nie otrzymywać..