Kiepsko grające Y-Line

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

dobmar
Nowicjusz
Nowicjusz

Kiepsko grające Y-Line

Post autor: dobmar » sob gru 08, 2007 19:57

Dotyczy: Golf 3 GTD `94
Głośniki: Y-Line 35W RMS + 2 tweetery z jedwabną kopułką
Radio: Panasonic CQ-C1465N" 4x50W

Niecały miesiąc temu zakupiłem głośniki wymienione na początku. Wyboru takiego dokonałem czytając te forum, nie jestem audiofilem i nie szukam nie wiadomo jakich rozwiązań ale efekt tych głośników jest mizerny!

Chodzi o to, że po pierwsze zamontowane w podszybiu tweetery (zarówno oryginalne jakie miałem z moim golfem jak i te kupione wraz z Y-Line) grają może i czysto ale jakby zbyt piskliwie, natomiast basy z Y-Lineow to jest już totalna porażka! Jeżeli na radiu dam sobie tryb "rock" i regulacje głośności na poziomie 20 (na 40) to basy zaczynają być zniekształcone, szumią. Natomiast od głośności tweeterów po jakimś czasie zaczyna boleć głowa (efekt zbyt wysokich - 'wysokich tonów'). Nie pomaga regulacja "treblle" czy "bass" (w związku z czym słucham muzyki w trybie "flat" - nieciekawy efekt)

Wiem, że te głośniki mają zalediwe 35W i w tym upatruję problemu, chciałem kupić jakieś lepsze głośniki może Hertz DSK165? Mają 80Wat RMS i pewni udźwignęłyby maksymalną moc wychodzącą z radia (wzmacniacza nie mam i przynajmniej na razie nie planuję). Chyba, że problemem są nie-wyciszone drzwi o których tak dużo się tutaj "słyszy"? Chciałem kupić dystanse do tych głośników ale na aukcji jest napisane, "Do Golfa 3 nie potrzebne są plastikowe dystanse, ponieważ woofer montowany jest bezpośrednio do tapicerki" (aukcja allegro)

Teraz moje pytanie, jak myślicie dlaczego mój bas jest taki słaby? Czy jest to spowodowane (tak jak ja myślę) tym, że po prostu kupiłem do bani głośniki o małej mocy 35W RMS, czy być może chodzi o owo wyciszenie drzwi? Najprościej byłoby mi kupić nowe głośniki, ponieważ jestem laikiem w motoryzacji i samo rozebranie drzwi stanowiłoby dla mnie nie lada problem. Nie oczekuję również nie wiadomo jakiego brzmienia ale czasem lubię posłuchać głośno muzyki.

Teraz moje pytanie czy jeżeli kupię lepsze głośniki np. Hertz DSK165 to poczuję znaczną różnicę w brzmieniu basów? A jeżeli nie to co mam zrobić?

Prosiłbym o radę, w dobrze głośników do tego radia i bardzo proszę o nie zamykanie tego tematu, ponieważ czytając archiwum dokonałem złego wyboru. Mój budżet na nowe głośniki to powiedzmy 300 PLN?!

Bardzo proszę o radę.

Awatar użytkownika
mag2k3
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mag2k3 » sob gru 08, 2007 20:10

Brak basu = brak głuszenia drzwi
Nie ma co myśleć o Hertz skoro nie planujesz wzmacniacza.
Na twoim miejscu bym wygłuszył drzwi wcale nie jest to takie trudne a daje ogromny efekt.
Poza tym to jest początek od którego się zaczyna bo robi się to tylko raz praktycznie nie jest aż tak drogie a daje największe efekty na pewno Y-line zagra lepiej wygłuszona niż hertz bez wzmaka i bez głuszenia.
Co do zmiany głośników to nie planując wzmaka myślał bym o nowych helixach DB co jeszcze zagra dobrze bez wzmaka to nie wiem ostatnio nie mam możliwości testowania nowego sprzętu :( ale i tak najpierw polecam wygłuszenie drzwi.

"Nie kłuć się z głupkiem bo ludzie mogą pomylić kto jest kto"

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » sob gru 08, 2007 21:28

Na początek :
dobmar pisze: głośniki mają zalediwe 35W i w tym upatruję problemu, chciałem kupić jakieś lepsze głośniki może Hertz DSK165? Mają 80Wat RMS i pewni udźwignęłyby maksymalną moc wychodzącą z radia
to radio wnosi za duże zniekształcenia i przez to "charczą" głośniki ,zwiększenie mocy głośników zwiększy jeszcze ten efekt (wzmacniacz wybawi cię z opresji) .
Poczytaj ,pooglądaj http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... 6e7dbdd95f

PS: tak na wszelki wypadek sprawdź polaryzację głosników
Ostatnio zmieniony sob gru 08, 2007 21:29 przez powalla, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Re: Kiepsko grające Y-Line

Post autor: Kiler » pn gru 10, 2007 00:20

Nie słuchaj głupot z allegro.... Po pierwsze - woofer na dystans, drzwi dobrze wygłuszyć. Po drugie - Twoje radio daje max ~14W w rms...., więc... wzmaka Ci trzeba kolego. Tak jak napisał powalla - zapodasz mocniejsze głośniki to dopiero będzie kupa. Niestety na niewygłuszonych drzwiach i 14W szału nie będzie. Lektura FAQ, wygłuszenie&dystans, jakis wzmak używka i będzie git :bigok: ...

Pozdr :pub: .

:bylo: :bajer:

dobmar
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dobmar » pn gru 10, 2007 01:27

Czy same dystanse np. te co są podane w FAQ coś pomogą?

Do tego jaki wzmacniacz byście polecali, na allegro są jakieś cuda za 300 zł ;) w postaci 200W RMS. Dajcie jakiegoś linka np. z allegro na coś godnego polecenia. Do tego bym dokupił te Hertz-e głośniki 80W dystanse i powinno chyba lepiej grać? Drzwi nie będę wyciszał bo nie mam pojęcia jak do tego podejść, przeczytałem całe FAQ i jedyny sensowny dla mnie poradnik jaki tam jest (sensowny - tzn każdy krok pokazany jako osobna fotka) jest niezupełny, brakuje fotek, linki nie działają. Natomiast nie stać mnie pojechać do car audio i dać za wyciszenie 1000 zl ;)

Poza tym czy te 4x50Wat to nie jest 5oWAT RMS na kanał?
Ostatnio zmieniony pn gru 10, 2007 02:18 przez dobmar, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
mag2k3
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mag2k3 » pn gru 10, 2007 02:18

Nie w uzyskaniu jakiegokolwiek basu.
Chciałeś za 300zł kupić głośniki zamiast tego wygłusz drzwi naprawdę zagra to lepiej.
Wzmacniacz też był by wskazany ale pierwsze co to wygłusz drzwi.
Po wygłuszeniu drzwi głośniki zagrają ładniej i z lepszym basem po kupnie wzmacniacza będą mogły grać głośniej bez efektu przesterowania kiedy zrobisz głośniej.
Uwierz najgorsze co teraz możesz zrobić to kupno nowych mocniejszych głośników będzie tylko gorzej.
Musisz zrozumieć że te głośniki NIE SĄ produkowane po to aby grać pod radiem.

dobmar
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dobmar » pn gru 10, 2007 02:21

to prosiłbym o podanie jakiegoś konkretnego poradnika jak to zrobić krok po kroku, tylko nie odsyłajcie mnie do FAQ bo tam ten poradnik jest niekompletny (lub ewentualnie miejsce w okolicach Krakowa gdzie zrobią to za przyzwoitą cenę?)
Ostatnio zmieniony pn gru 10, 2007 02:22 przez dobmar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mag2k3
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mag2k3 » pn gru 10, 2007 02:25

4x50 to tylko taki napis nie mający nic wspólnego z mocą radia.
W FAQ jest wszystko ładnie opisane aby to zrobić ale niech stracę poszukałem parę linkó gdzie jest więcej fotek i kilka dobrych rad jeśli po tym wszystkim dalej nie wiesz jak do tego się zabrać to może faktycznie lepiej to komuś zlecić, ale nie ma nic przyjemniejszego niż zrobienie czegoś samemu a jak się postarasz na pewno ci się uda uwierz to nie jest aż takie trudne.
Dobrze wyczyścić i odtłuścić drzwi to jest najważniejsze a potem to "prawie" jak przyklejanie naklejek:]
To tak w skrócie więcej co i jak znajdziesz jeszcze tu:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... enie+drzwi
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... enie+fotki
Było jeszcze sporo podobnych tematów wystarczy poszukać.
Ostatnio zmieniony pn gru 10, 2007 02:58 przez mag2k3, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”