Oj ..długa droga przed tobą ,jeśli mówisz .."co do brzmienia jestem wybredny"... przygotuj się na analizę archiwum CA z forum oraz na wydatek ~2-4k złotego.Shaker pisze:Witam !
Zamierzam sam od podstaw zamontować audio w mojej Jecie, za pare dni po wypłacie zamierzam sie udać na zakupy wszystkich komponentów... i tu zaczyna sie problem... ponieważ mam bardzo ograniczony budżet a co do brzmienia jestem wybredny....
I kalkulując koszty zdecydowanie lepiej by sie opłacało zainwestować w jakieś niedrogie głośniki niskotonowe (max 100 zł za sztuke)
Oczywiście w drzwiach bede montował kickbassy + tweetery na podszybie, do bagażnika powędruje skrzynka z wooferami...
Ponieważ nie mam zaufania do 8" (20 cm) głośników, boję się ze będą grały jak kickbassy, wydają mi sie małe... a chodzi mi o niskie doły... typowe buczenie....
I Teraz pytanie... czy brzmieniem dużo się róznią 20cm od 25 ?? - Czy wystarczające do autka i do uzyskanie dobrego dołu wystarczą 20cm... ??
... oczywiście w kwocie nie przekraczającej 100 zł za sztukę... - a jak wiadomo za tą kwote dobrych głośników sie nie kupi...
Mam nadzieje że zrozumieliście to co tutaj nabazgrałem... licze na wasze podpowiedzi
Pozdrawiam !
Między 20cm a 25cm jest różnica b.duża porównując do porównania między 25cm a 30cm, mam nadzieje że "kapito"
20-stki nie mają "zejścia" ,może wyjątki .....a 25-stki to kompromis między szybkością bass-u a zejściem..itp
Zależnosci dobrego Basioru jest sporo aby go uzyskać ,więc 100-owka na głośnik to mało.
heh ...chyba wiem co chciałeś powiedzieć