20cm czy 25cm ?

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Cookiemonster
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: 20cm czy 25cm ?

Post autor: Cookiemonster » pt gru 07, 2007 20:28

Shaker pisze:Witam !

Zamierzam sam od podstaw zamontować audio w mojej Jecie, za pare dni po wypłacie zamierzam sie udać na zakupy wszystkich komponentów... i tu zaczyna sie problem... ponieważ mam bardzo ograniczony budżet a co do brzmienia jestem wybredny....
I kalkulując koszty zdecydowanie lepiej by sie opłacało zainwestować w jakieś niedrogie głośniki niskotonowe (max 100 zł za sztuke)
Oczywiście w drzwiach bede montował kickbassy + tweetery na podszybie, do bagażnika powędruje skrzynka z wooferami...
Ponieważ nie mam zaufania do 8" (20 cm) głośników, boję się ze będą grały jak kickbassy, wydają mi sie małe... a chodzi mi o niskie doły... typowe buczenie....
I Teraz pytanie... czy brzmieniem dużo się róznią 20cm od 25 ?? - Czy wystarczające do autka i do uzyskanie dobrego dołu wystarczą 20cm... ??
... oczywiście w kwocie nie przekraczającej 100 zł za sztukę... - a jak wiadomo za tą kwote dobrych głośników sie nie kupi...

Mam nadzieje że zrozumieliście to co tutaj nabazgrałem... licze na wasze podpowiedzi ;)

Pozdrawiam !
Oj ..długa droga przed tobą ,jeśli mówisz .."co do brzmienia jestem wybredny"... przygotuj się na analizę archiwum CA z forum oraz na wydatek ~2-4k złotego.

Między 20cm a 25cm jest różnica b.duża porównując do porównania między 25cm a 30cm, mam nadzieje że "kapito" :satan:

20-stki nie mają "zejścia" ,może wyjątki .....a 25-stki to kompromis między szybkością bass-u a zejściem..itp

Zależnosci dobrego Basioru jest sporo aby go uzyskać ,więc 100-owka na głośnik to mało.

heh ...chyba wiem co chciałeś powiedzieć :rotfl:

Kłamca z dwumetrowymnosem !

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » pt gru 07, 2007 20:30

Gdzie zamierzasz zamocować te 20(25) ? Na półce? Czym to bedziesz "pędził" ?

Awatar użytkownika
shift
Forum Master
Forum Master

Post autor: shift » sob gru 08, 2007 13:14

moim zdaniem warto cały tysiąc pln, zainwestować w przednie drzwi i podszybie, tył dorzuć z następnym przypływem gotówki, lub jeśli uda Ci się dobrać dobry przód i porządnie to wygłuszyć, to może wogóle zapomnisz na jakiś czas o tyle :hmm:

bvw08
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bvw08 » sob gru 08, 2007 23:36

właśnie nie warto na tył wrzucać głosnika za 100 jest to kasa wyrzucowa w błoto lepiej zrób sobie przód na porządnym wygłuszeniu i głosnikach podpiętych pod piecyk. Za 1000 zbudujesz bardzo ciekawy system w amatorskim car audio jako hi end i napewno na 102% bedzie lepiej grał niż buczące w bagażniku głośniki za 99zł + koszty wysyłki z allego

[url]http://www.youtube.com/watch?v=ij7GrSMpcAY[/url]

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » ndz gru 09, 2007 12:13

Shaker pisze:a jezeli juz bym sie uparł na ten tył

Co powiecie na temat tych głosników:
Powiemy: NIe rób sobie krzywdy i niepotrzebnych wydatków i nie kupuj tego...

bvw08
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bvw08 » ndz gru 09, 2007 20:19

Lepiej będzie jakbyś kasę na zestaw boschmana przeznaczył na pomoc dla dzieci z sierocinca. Głosniki boschama nie są warte 50zł a moce jakie podaje producent należy podzielic przez chyba 5. Kumpel kupił ostatnio owale jakieś wypasione buszmeny za 150 o mocy ponad 200W RMS wg producenta i grają zdecydowanie gorzej od 4 letnich owali kupionych w mediamarkt firmy Silicon za 99 zł :hmm:

[url]http://www.youtube.com/watch?v=ij7GrSMpcAY[/url]

Cookiemonster
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cookiemonster » pn gru 10, 2007 16:44

Ludzie wydają po 10k i więcej na sprzęt , ledwo słychać basik , są zadowoleni ,..... kup młot pneumatyczny z Castoramy albo alleg, zamontuj ....efekt murowany i TANIO :grin:

...jakiś Carpower z Powerbass-em(serii S lub M).... będzie dobry do tych "rzeczy". :otepienie:
Ostatnio zmieniony pn gru 10, 2007 16:47 przez Cookiemonster, łącznie zmieniany 1 raz.

Kłamca z dwumetrowymnosem !

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » pn gru 10, 2007 21:03

Shaker pisze:Mam zamiar muzyczki slychac w drodze do pracy i z paracy i raz na jakiś czas dalszy wypad weekendowy... nie potrzebuje brzmienia z kosmosu ... ma to tylko ruszać samochodem
Chcesz 2 wykluczających wzajemnie się rzeczy - słuchania muzy i ruszania samochodu... To nie wiem już sam - ma być ładnie i walić jak wspomniany młot z castoramy... Chyba, że odgłosy budowy są dla Ciebie muzyką ;) ... Co do konfigu – czytaj, czytaj, czytaj, bo było o tym wieeeeeele razy :bajer: ...

Pozdr :pub: .

:bylo: :bajer:

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » pn gru 10, 2007 23:09

Shaker jakie masz radio :?:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”