jak sobie z tym poradzić

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
patryk2340
Carpe Diem
Carpe Diem
Kontakt:

jak sobie z tym poradzić

Post autor: patryk2340 » wt lis 13, 2007 19:24

Witam. W moim golfiku mam zainstalowane radio panasonic cq1323, głośniki hertz dsk 165 (w dystansach, drzwi wygłuszone), wzmacniacz Magnat 360 classic oraz głośnik PowerBass M12 w skrzyni. Problem polega na tym, że aby było słychać, że subwoofer "gra" musze ustawić większy poziom basu na radyjku. Jednak wtedy głośniki już nie dają rady i zaczynają charczeć przy głośniejszej muzyce. Wiem, że głośniki są lipne (a wzmak jeszcze bardziej) ale chciałbym wycisnąć z tego zestawu jak najwięcej. Czy da się może zainstalować jakieś zwrotnice, które odcinałyby te najniższe tony na głośnikach? W lepszych wzmacniaczach pewnie są wbudowane takie cuda, no ale niestety fundusze są mocno ograniczone... W zestawie z głośnikami były jakieś zwrotnice ale one pewnie odcinają tylko wysokie tony. A może w jakiś inny sposób można sobie z tym poradzić? Z góry dzięki

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » wt lis 13, 2007 20:02

Nie rozumię problemu ,no może brak HPF to jakiś tam problem ale poza tym to Gainami "regulujesz moc" idącą na głosniki przednie i suba . Jak masz ustawione Gainy,sory Level bo tak magnat "to" nazywa ?

PS: o regulacjach BAS,Treble,Loundnes na radiu od razu zapomnij

Awatar użytkownika
patryk2340
Carpe Diem
Carpe Diem
Kontakt:

Post autor: patryk2340 » wt lis 13, 2007 20:09

no tak, ale regulując gainem wydaje mi się że poprostu głośniki grają ciszej... chciałbym je ustawić tak, by grały ciągle tak samo głośno, tyle że bez basu, który powoduje, że charczą

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » wt lis 13, 2007 20:25

Nie rozumię ,braku HPF nie można "przeskoczyć" i trzeba sie z tym pogodzić . Coś mi się wydaje ,że masz dalej źle to poustawiane . Daj Level na wzmacnaczu na min (oba Level) i radio na 3/4 skali głośności(loudnes,bas,treble na radiu powyłączane) ,a następnie pokręć Level (dla głosników przednich) do momentu ,aż pojawią się zniekształcenia dźwięku i wtedy minimalnie cofnij Level . Potem pokrętłem Level dla suba ustawiasz satysfakcjonujacy dla siebie poziom basu >gotowe .

Awatar użytkownika
patryk2340
Carpe Diem
Carpe Diem
Kontakt:

Post autor: patryk2340 » wt lis 13, 2007 20:37

ok, spróbuje się pobawić, dzięki wielkie. a możesz jeszcze napisać czemu ustawienia basu itd w radiu to takie zło?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”