Radio i antena

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

akwarysta
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Radio i antena

Post autor: akwarysta » ndz lis 04, 2007 14:58

Witam, przejrzałem posty na temat słabo odbierających radyjek i teraz mam kilka pytań:
1) gość od którego kupiłem autko mówił że niedawno wymieniał antenę (miał nawet jeszcze papiery od niej). Jest to antena na błotnik. Jak sprawdzić czy ta antena ma swój wzmacniacz bez zdejmowania nadkola i zaglądania tam?
2) jako że mam stare radio (15 letni Blaupunkt) to stwierdziłem że przydałby się wzmacniacz antenowy (zakładam że go tam nie ma przy antenie). Radio generalnie gra OK, wjeżdżając między wysokie budynki sygnał słabnie. Czytałem o tych wzmacniaczach antenowych. Opinii jest tyle i lu użytkowników :hmm: Zakładam że u mnie taki wzmacniacz pomoże. Pytanie jakiej firmy kupić ten wzmacniacz bo domyślam się że parametry od firmy też jakoś zależą.

Co do połączenia tego wzmacniacza to wpina się go między radyjko a antenę. A co z zasilaniem tego wzmacniacza ?

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » ndz lis 04, 2007 15:56

Jeśli byłby potrzebny wzmacniacz ,to wiedziałbyś od razu ,bo radio nic by nie łapało ,a twoje łapie ,więc jest OK .Takie wzmacniacze niby wzmacniają sygnał ......no właśnie niby ,bo wzmacniaja one też rózne "szumy" i jak możesz się domyślić nie przynosi to super efektu . Jeśli antena jest dobrze osadzona (ważne jest połaczenie z masą) ,to nie potrzeba żadnych wzmacniaczy ,tym bardziej ,że stare Blaupunkty słynęły z dobrego odbioru . Sprawdź osadzenie swojej anteny ,bo ten "gość" wiedząc ,że będzie niedługo sprzedawał autko może ją tylko "wsadził żeby dziury nie było" :-) .

PS: pewnie czytałeś http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=84681

akwarysta
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: akwarysta » ndz lis 04, 2007 16:39

Dzięki, jutro obejrzę tą antentkę. Problemy mam z odbiorem np. gdy wjadę między dwa wysokie budynki, lub między 2 ciężarówki :grrr: . Więc generalnie jest OK, ale np. jadąc przez jakieś pola daleko od cywilizacji nic nie mogę złapać np. jadąc do Bydgoszczy w okolicach Kłodawy lub Radziejowa.
Obejrzę jeszcze dokładnie to radyjko, powiem co to za typ.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”