podłączenie wzmaka z radiem ...

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

lambert86
Użytkownik
Użytkownik

podłączenie wzmaka z radiem ...

Post autor: lambert86 » sob wrz 29, 2007 00:22

Witam :)

pytanie kieruje do znawców car audio :p a mianowicie mam taki problem .. mam w radiu 2xRCA przód/tył or przód/sub i do tego wzmacniacz 4-kanałowy i on tez posiada takich wejsc 2

i mam takie pytanie bo nie mam pojecia za bardzo jak to podlaczyc i o co z tym chodzi :|

pisze w instrukcji radia ze niby ma sterowanie subem .. i teraz nie wiem
1.czy mam ciągnąc 2 kable rca ? od radia do wzmaka ?? ,
2.czy jest roznica do ktorego rca bedzie podlaczony tył a do którego przód ??
3.czy radio rozpozna do ktorego wejscia we wzmacniaczu jest podlaczony sub a do ktorego głośniki z przodu ??

dzieki za pomoc :)
Ostatnio zmieniony sob wrz 29, 2007 00:23 przez lambert86, łącznie zmieniany 1 raz.

Pan_sowa
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: podłączenie wzmaka z radiem ...

Post autor: Pan_sowa » sob wrz 29, 2007 01:06

lambert86 pisze:mam w radiu 2xRCA przód/tył or przód/sub
tzn masz dwa wyjścia z czego jedno możesz w opcjach radia zmienić na wyjście typowo pod sub z dodatkową regulacją?
1.czy mam ciągnąc 2 kable rca ? od radia do wzmaka ?? ,
Tak by było najlepiej, tylko rozumiem że mas zamiar dwa kanały wzmacniacza wykorzystać do napędzenia głośników stereo np system z przodu , a pozostałe dwa zmostkować na woofer?Jesli tak to poprawnie było by przeprowadzić 2x rca osobno na głośniki i osobno na woofer, oczywiscie na jednym też by dało sie to zrobić ale jak twoje radio ma dwa wyjścia to wypadało by je wykorzystać.
2.czy jest roznica do ktorego rca bedzie podlaczony tył a do którego przód ??
jest różnica, ale obojetnie jak to podłączysz to będzie grać z tym że jesli mamy wyjście z radia osobno na przód i osobno na tył lub woofer to wiadomo ze troche bez sensu będzie podanie sygnału z wyjścia rear do wzmacniacza na kanały pod które będą podpięte przednie głośniki, zwłaszcza jeśli na przednie głośniki podał byś sygnał z drugiego rca sub out, które już ma odpowiednio obcięte pasmo.
3.czy radio rozpozna do ktorego wejscia we wzmacniaczu jest podlaczony sub a do ktorego głośniki z przodu ??
radio tego nie rozpozna nie ma takiej opcji, ty musisz to odpowiednio podłączyć tak aby wyjście przednich kanałów z radia było podłączone do wzmacniacz ana kanłały podpięte do przednich głośników i odpowiednio to samo z wooferem, w zwykłym "prostym" wzmacniaczu 4 kanałowym masz tylko dwie możliwości , tak że nie ma co za bardzo kminić.
Jest jeszcze jedna sprawa mianowicie zwrotnice we wzmacnaiczu, które musisz odpowiednio ustawić do rodzaju sygnału jaki chcesz mieć na wyjściu wzmaka, zwłaszcza jeśłi miałbyś tylko jedno wyjscie z radia i chciałbyś zaśilić z tego 4kanałowy wzmak bo i takie opcje bywają jak wspomniałem wcześniej, tylko wtedy wszystkie ustawienia masz z poziomu wzmacniacza a nie osobno z radia dla każdej pary wyjść co jest znacznie wygodniejsze i daje większe możliwości.
Ostatnio zmieniony sob wrz 29, 2007 01:08 przez Pan_sowa, łącznie zmieniany 1 raz.

lambert86
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lambert86 » sob wrz 29, 2007 11:47

Pan_sowa, dzieki za wyjaśnienie :)) punkcik przyznany ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”