Witam
pytanie kieruje do znawców car audio :p a mianowicie mam taki problem .. mam w radiu 2xRCA przód/tył or przód/sub i do tego wzmacniacz 4-kanałowy i on tez posiada takich wejsc 2
i mam takie pytanie bo nie mam pojecia za bardzo jak to podlaczyc i o co z tym chodzi
pisze w instrukcji radia ze niby ma sterowanie subem .. i teraz nie wiem
1.czy mam ciągnąc 2 kable rca ? od radia do wzmaka ?? ,
2.czy jest roznica do ktorego rca bedzie podlaczony tył a do którego przód ??
3.czy radio rozpozna do ktorego wejscia we wzmacniaczu jest podlaczony sub a do ktorego głośniki z przodu ??
dzieki za pomoc
podłączenie wzmaka z radiem ...
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
podłączenie wzmaka z radiem ...
Ostatnio zmieniony sob wrz 29, 2007 00:23 przez lambert86, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: podłączenie wzmaka z radiem ...
tzn masz dwa wyjścia z czego jedno możesz w opcjach radia zmienić na wyjście typowo pod sub z dodatkową regulacją?lambert86 pisze:mam w radiu 2xRCA przód/tył or przód/sub
Tak by było najlepiej, tylko rozumiem że mas zamiar dwa kanały wzmacniacza wykorzystać do napędzenia głośników stereo np system z przodu , a pozostałe dwa zmostkować na woofer?Jesli tak to poprawnie było by przeprowadzić 2x rca osobno na głośniki i osobno na woofer, oczywiscie na jednym też by dało sie to zrobić ale jak twoje radio ma dwa wyjścia to wypadało by je wykorzystać.1.czy mam ciągnąc 2 kable rca ? od radia do wzmaka ?? ,
jest różnica, ale obojetnie jak to podłączysz to będzie grać z tym że jesli mamy wyjście z radia osobno na przód i osobno na tył lub woofer to wiadomo ze troche bez sensu będzie podanie sygnału z wyjścia rear do wzmacniacza na kanały pod które będą podpięte przednie głośniki, zwłaszcza jeśli na przednie głośniki podał byś sygnał z drugiego rca sub out, które już ma odpowiednio obcięte pasmo.2.czy jest roznica do ktorego rca bedzie podlaczony tył a do którego przód ??
radio tego nie rozpozna nie ma takiej opcji, ty musisz to odpowiednio podłączyć tak aby wyjście przednich kanałów z radia było podłączone do wzmacniacz ana kanłały podpięte do przednich głośników i odpowiednio to samo z wooferem, w zwykłym "prostym" wzmacniaczu 4 kanałowym masz tylko dwie możliwości , tak że nie ma co za bardzo kminić.3.czy radio rozpozna do ktorego wejscia we wzmacniaczu jest podlaczony sub a do ktorego głośniki z przodu ??
Jest jeszcze jedna sprawa mianowicie zwrotnice we wzmacnaiczu, które musisz odpowiednio ustawić do rodzaju sygnału jaki chcesz mieć na wyjściu wzmaka, zwłaszcza jeśłi miałbyś tylko jedno wyjscie z radia i chciałbyś zaśilić z tego 4kanałowy wzmak bo i takie opcje bywają jak wspomniałem wcześniej, tylko wtedy wszystkie ustawienia masz z poziomu wzmacniacza a nie osobno z radia dla każdej pary wyjść co jest znacznie wygodniejsze i daje większe możliwości.
Ostatnio zmieniony sob wrz 29, 2007 01:08 przez Pan_sowa, łącznie zmieniany 1 raz.