jak najlepiej to wszystko podłączyć
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
jak najlepiej to wszystko podłączyć
Witam. Mam taką sprawe. Golf III, radio sony cdx-gt610u. Głośniki fabryczne drzwiach z przodu i z tyłu. Zamontowalem nie dawno głośniczki wysokotonowe koło lusterek, i dzisiaj tu przy podszybiu ( powinny fabrycznie być wysokotonowe ) średniaki 10 cm. W sklepie powiedzieli mi że w taki sposób moge uszkodzić koncówke, bo wiadomo spory pobór mocy. I powiedzieli mi jeszcze że mogę podłączyć te dwa głośniki w podszybiu do tylnego kanału w radiu, ale zależy mi na tym aby i tylne głośniki też grały. Jak podłącze pod tylny kanał te przednie w podszybiu i te tylne w boczka to czy też przeciąże koncówke ( w boczkach nie wiem o jakiej mocy są a te z przodu 70 W ) czy zostaje tylko podłączyć wszystko pod cztero kanałowy wzmacniacz, jak tak to jaki ????????
-
- Forum Master
- Kontakt:
Witam.
To o czym powiedzieli ci w sklepie, to nie przeciążenie zbyt dużą mocą, tylko przekroczenie dopuszczalnej impedancji (4Ohm).
Więc tak: żeby wszystko grało i było bezpieczne dla radia potrzebujesz zwrotnicy 3-drożnej, do której podłączysz midbasy z drzwi, tweetery i "średniaki" z podszybia. Całość połączoną ze zwrotnicą podłączasz do przedniego wyjścia z radia, do tylnego wyjścia podłączasz tylne głośniki i masz wszystko tak jak chciałeś.
Oczywiście są minusy, takie podłączenie ma sens wówczas, kiedy wszystkie głośniki z przedniego zestawu są odpowiednio dobrane względem mocy, pasma przenoszenia i skuteczności a zwrotnica jest specjalnie zaprojektowana dla nich.
W twoim przypadku zakup uniwersalnej zwrotnicy 3-drożnej po prostu uchroni radio przed zniszczeniem, ale jakości dźwięku nie będzie najwyższej.
To o czym powiedzieli ci w sklepie, to nie przeciążenie zbyt dużą mocą, tylko przekroczenie dopuszczalnej impedancji (4Ohm).
Więc tak: żeby wszystko grało i było bezpieczne dla radia potrzebujesz zwrotnicy 3-drożnej, do której podłączysz midbasy z drzwi, tweetery i "średniaki" z podszybia. Całość połączoną ze zwrotnicą podłączasz do przedniego wyjścia z radia, do tylnego wyjścia podłączasz tylne głośniki i masz wszystko tak jak chciałeś.
Oczywiście są minusy, takie podłączenie ma sens wówczas, kiedy wszystkie głośniki z przedniego zestawu są odpowiednio dobrane względem mocy, pasma przenoszenia i skuteczności a zwrotnica jest specjalnie zaprojektowana dla nich.
W twoim przypadku zakup uniwersalnej zwrotnicy 3-drożnej po prostu uchroni radio przed zniszczeniem, ale jakości dźwięku nie będzie najwyższej.