Jak podlaczyc głosniki?

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

BLACK

Jak podlaczyc głosniki?

Post autor: BLACK » wt lip 10, 2007 15:39

Pytanko w sumie juz sie pytalem ale jeszcze jedno.
Zestaw na przod ESK bedzie mial podlaczone ze wzmaka 4 kanaly kazdy glosnik swoj kanal.Mam w komplecie 4 zwrotnice 2 szt tweeterow i 2 szt basowych .Teraz pytanko.Kable glosnikowe beda szly w golfie 2 tak : dwie zyły czyli 4 przewody na jedne drzwi do kazdego glosniczka zyla 2x2,5.. do zwrotnicy i ze zwrotnicy do glosnika i ile moze metrow byc kabla od wzmaka z bagaznika do drzwi mniej wiej potrzeba ?

manieczek111
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: manieczek111 » wt lip 10, 2007 17:59

Nie wiem ile dokladnie ci potrzeba tych metrow ja nie mam MK2 , ale sadze ze 4-5 m to juz oporowo.

JEsli podlaczasz system, czyli glosniki woofer+ tweeter to nie korzystasz z 4 kanalow wzmaka ale z 2!! Nie mozes podlaczyc sam tweeter bezposrednio pod wzmaka.

Woofer i tweeter maja byc podlaczone rownolegle,

BLACK

Post autor: BLACK » wt lip 10, 2007 18:55

manieczek111 pisze:Nie wiem ile dokladnie ci potrzeba tych metrow ja nie mam MK2 , ale sadze ze 4-5 m to juz oporowo.

JEsli podlaczasz system, czyli glosniki woofer+ tweeter to nie korzystasz z 4 kanalow wzmaka ale z 2!! Nie mozes podlaczyc sam tweeter bezposrednio pod wzmaka.

Woofer i tweeter maja byc podlaczone rownolegle,
No to juz nic niekumam bo pare postow wczesniej pare osob mi pisalo ze wlasnie tak mam podlaczyc kazdy kanal wzmaka oddzielnie pod kazdy głosnik ? Wiec jak wkoncu ?

Slavwek.ie
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Slavwek.ie » wt lip 10, 2007 19:00

podłączanie każdego głośnika z zestawu pod swój kanał wzmacniacza to bi-amping, oczywiście że możesz tak podłączyć.
od bagażnika do drzwi ok 4m kabla ci wyjdzie , może mniej ale lepiej miej zapas, żeby później niełączyć po drodze.
Najlepiej zmierz miarką odległość i dodaj 0,5-0,7m.

BLACK

Post autor: BLACK » wt lip 10, 2007 19:03

No własnie to BI-AMPING tez tak mi ludzie pisali kazdy kanal z tych 4 oddzielnie do kazdego głosnika przez zwrotnice ktore sa w zestawie . A tu mi wypisuja ze nie mozna :)

Slavwek.ie
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Slavwek.ie » wt lip 10, 2007 19:07

Swoją drogą to system ESK jest właśnie przystosowany do biampingu, bo ma 2 osobne zwrotnice dla głośników.
W tym systemie tweetery mają dość agresywne brzmienie, co można skorygować podłączając w biamping. Wtedy możesz regulować poziom każdej pary głośników.

BLACK

Post autor: BLACK » wt lip 10, 2007 19:37

No wlasnie tez mnie to zdziwilo ze zamiast 2 zwrotnic sa 4 do kazdego glosnika oddzielna.Cyzli bede musial wiecej przewodow glosnikowych kupic bo przy takim podlaczeniu ida po dwa przewody na drzwi czyli trza bedzie teraz dokupic na drugie bo 10 m niestarczy hehe Dzieki za pomoc stary

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » wt lip 10, 2007 21:20

Bi amping pozwoli na "ściszenie" tweetera ..............ale nie zmieni jego charakteru brzmienia -brrrrrrrrrr ,chyba ,że ktoś lubi ostrą jazdę :-) .

manieczek111
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: manieczek111 » śr lip 11, 2007 11:28

Cofam to co wczesniej napisalem.

Szczerze mowiac dopiero dzisiaj dowiedzialem sie ze instnieje cos takiego jak bi-amping.

Dobrze ze sa tu jeszcze inni forumowicze:]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”