Cześć!
Jest to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość jeśli temat się powtarza jednak ja nie znalazlem informacji które by mi pomogły więc piszę. Mam problem z podłączeniem radia Blaupunkt Essen cd33. Radio to wyjąłem z golfa mk2 gdzie działało bez problemów i przełożylem do golfa mk3 i teraz nie mogę go włączyć. wcześniej w mk3 było radio blaupunkt Paris rcr42 i działało. W golfie mk2 radio essen działało tylko z dodatkowym kablem od masy który był przymocowany do wystającego z tyłu radia bolca z gwintem(na samym podłączeniu z kostki nie chciało ruszyć). Czy w mk3 też muszę coś takiego mieć skoro blaupunkt na kasety działał normalnie. Dodam że stare radio w mk3 działało bez kluczyka w stacyjce. Proszę o pomoc i dzieki za wszelkie rady
Pozdro 4 all
problem z podłączeniem radia
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Koniecznie bez samochodumarnes pisze:mam miernik tylko nie bardzo wiem jak to sprawdzić
radio mam wyjęte z samochodu i dopiero jutro bede je mogł podłączyć chyba że da się to sprawdzić bez samochodu?
Więc tak ustaw na mierniku pomiar rezystancji(chyba że masz do pomiaru zamknięcia obwodu, takie coś co piszczy jak zetkniesz z sobą te kabelki z miernika.
Jednym dotknij radia a najlepiej tej śruby z tyłu i potem dotknij styku w kostce styku który odpowiada za masę.
Musi piszczeć ewentualnie na omomierzu pokazywać wartość bliską zeru.
[ Dodano: 08 Lip 2007 20:39 ]
To ci powinno trochę pomóc.
http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... l%26sa%3DN
Jeśli nie masz sprawnego styku to postaraj się to jakoś naprawić, nie wiem co ci się tam zepsuło może jest po prostu zaśniedziały może ma zimny lut na płytce, popraw luty obdrap styk, i zobacz czy gdzieś nie jest zerwana ścieżka w radiu która prowadzi właśnie do tego styku.
Jeśli styk działa to napisz pomyślimy co dalej.
"Nie kłuć się z głupkiem bo ludzie mogą pomylić kto jest kto"