Problem z tubą
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- GarageBoy
- Forum Master
- Kontakt:
Problem z tubą
Siemanko, mam dziwny problem z moją tubą. Elektryka jest niestety moją piętą Achillesową.
Mam w Golfiku:
-radio odtwarzacz: Pioneer MOSFET 45Wx4 DAB control (do którego podłączone są 4 oryginalne głośniki golfa)
-Wzmak: Alphard-weier MF-2 2x300 Watts
-Tube: Magnat Power Bull 2500 (Max 400 Wat) - jest ona zmostkowana ze wzmacniaczem
Problem o którym mówię ma dziwne objawy:
Przy włączeniu odtwarzacza tuba się załącza i po jakimś czasie na wzmacniaczu zamiast lampki "power" zapala się lampka "protec" (w skutek czego gaśnie tuba).
Najdziwniejsze jest w tym że gaśnie ona w różnym czasie. Zależy jak jej czapka stoi (czasami po kilku sekundach, minutach, a nawet godzinach). Nie zależy to od głośności puszczanej muzyki.
Proszę o pomoc, bo nieustanne włączanie i wyłączanie radia zaczyna mnie już męczyć
Mam w Golfiku:
-radio odtwarzacz: Pioneer MOSFET 45Wx4 DAB control (do którego podłączone są 4 oryginalne głośniki golfa)
-Wzmak: Alphard-weier MF-2 2x300 Watts
-Tube: Magnat Power Bull 2500 (Max 400 Wat) - jest ona zmostkowana ze wzmacniaczem
Problem o którym mówię ma dziwne objawy:
Przy włączeniu odtwarzacza tuba się załącza i po jakimś czasie na wzmacniaczu zamiast lampki "power" zapala się lampka "protec" (w skutek czego gaśnie tuba).
Najdziwniejsze jest w tym że gaśnie ona w różnym czasie. Zależy jak jej czapka stoi (czasami po kilku sekundach, minutach, a nawet godzinach). Nie zależy to od głośności puszczanej muzyki.
Proszę o pomoc, bo nieustanne włączanie i wyłączanie radia zaczyna mnie już męczyć
- andrinowy
- Mały gagatek
- Kontakt:
Nie znam się zawiele ale to ma raczej coś wspólnego z nieodpowiednim dobraniem tuby do wzmacniacza, lub robi Ci się jakieś zwartko, mi się zapaliła taka dioda jak odłączałem kabelki i dołanczałem do tuby na włączonym radio, świadczy to o chwilowyp przeciążenui. Taka jest moja opinia ale dodam że jestem raczej laikiem w tej branży.
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images20.fotosik.pl/15/049a0c07e0d580d2.jpg[/img][/url]
-
- Forum Master
- Kontakt:
-
- Forum Master
- Kontakt:
-
- Forum Master
- Kontakt:
- GarageBoy
- Forum Master
- Kontakt:
Dzięki Slavwek.ie, za rade zobacze co i jak
[ Dodano: Pon Lip 09, 2007 15:31 ]
Dzisiaj zapytałem się o ten problem w sklepie ze sprzętem audio.
Fachowiec powiedział mi, że zapalanie się kontrolki "protec" może wywoływać zużyta już tuba, przegrzewanie się wzmacniacza, złe dobranie wysokości ustawionych dźwięków, zmostkowanie (jeżeli wzmacniacz nie jest do tego przystosowany)...
Jednym słowem jest dużo przyczyn
Na razie pozostawię to tak jak jest (bo teraz pobawię się z nowym cb radiem )
[ Dodano: Pon Lip 09, 2007 15:31 ]
Dzisiaj zapytałem się o ten problem w sklepie ze sprzętem audio.
Fachowiec powiedział mi, że zapalanie się kontrolki "protec" może wywoływać zużyta już tuba, przegrzewanie się wzmacniacza, złe dobranie wysokości ustawionych dźwięków, zmostkowanie (jeżeli wzmacniacz nie jest do tego przystosowany)...
Jednym słowem jest dużo przyczyn
Na razie pozostawię to tak jak jest (bo teraz pobawię się z nowym cb radiem )