Witam. Ponawiam mój problem odnosnie słabego a prawie żadnego dobioru stacji radiowych otóż początkowo byłem przekonany że to wina anteny ale teraz dopiero zauwazyłem że w kostce ISO od radia jest kabel o nazwie power antena a w kostce z instalacji samochodowej w tym miejscu nie ma zadnego kabla i tu mam dylemat czy to wina anteny czy może po czesci brak podlączenia tego kabla Od orginalnej instalacji kabli nie zidentyfikuje bo moze taki jest tylko ze w innym miejscu w kostce, chyba że ktos bedzie wiedział od czego jaki kolor...
pozdr.
Znowu antena....
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Co do słabego odbioru to najpierw sprawdź radio. Wyciągnij je z deski i zamiast anteny podepnij metr zwykłego przewodu w izolacji (końcówkę odizoluj i włóż w środkowy styk gniazda antenowego). Jak jesteś w miejscu, gdzie zwykłe radia odbierają dużo stacji i dobrze a radyjko z kablem zamiast anteny nadal będzie cieniować to do kosza z nim. Jak będzie odbierało dobrze to znaczy, że antena do sprawdzenia. I teraz tak, generalnie mogą być uwalone dwie rzeczy:
1. korozja między bazą anteny a karoserią (dotyczy wszystkich typów anten)
2. brak zasilania przedwzmacniacza antenowego w bazie anteny (dotyczy tylko anten z wbudowanym przedwzmacniaczem) albo uwalony przedwzmacniacz
1. korozja między bazą anteny a karoserią (dotyczy wszystkich typów anten)
2. brak zasilania przedwzmacniacza antenowego w bazie anteny (dotyczy tylko anten z wbudowanym przedwzmacniaczem) albo uwalony przedwzmacniacz