Jakie głośniki na przedszybie

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » czw kwie 26, 2007 20:25

"A tweeterki to ja mam strasznie małe dokładnie takie -> http://allegro.pl/item185...z_jedwabna.html "

Jeśli masz te z linku to nie potrzebujesz ,żadnej zwrotki ,bo jest kondensatorek filtrujący już zamontowany przy tym tweeterze(mały żółty walec) ,a to nic innego jak filtr I rzędu ,czyli podłączysz je pod przód równolegle z głośnikam w drzwiach i gotowe.

Awatar użytkownika
Woonski
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Woonski » czw kwie 26, 2007 21:38

powalla pisze:Jeśli masz te z linku to nie potrzebujesz ,żadnej zwrotki ,bo jest kondensatorek filtrujący już zamontowany przy tym tweeterze(mały żółty walec) ,a to nic innego jak filtr I rzędu ,czyli podłączysz je pod przód równolegle z głośnikam w drzwiach i gotowe.
Niestety nie mam żadnego zółtego walca w tych tweeterach. Tak się zastanawiam, czemu nie polecacie mi zamontowac większych głosników, tylko te tweetery w połączeniu z moimi wooferami, da to taki sam efekt? z teg co wyczytałem to te "10" oprócz zwykłych głosników maja tez tweetery, czyli 1 głosnik odpowiadajacy za wysokie i niskie tony.

btw. jaką zwrotnice polecacie, znając szczęście to też ma znaczenie, a na zwrotnicach to ja sie kompletnie nie znam _O_ ?

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=124602]Mój Golf[/url]

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » czw kwie 26, 2007 22:31

Jeśli kupiłeś u Mattoma(pozdrawiam i polecam)czyli axelelektronics z Wrocławia ,to na 111% masz kondensator wbudowany w tweeter i nie potrzebujesz żadnej dodatkowej zwrotnicy!

Dajesz wofer w drzwi a tweeter w kokpit (w miejsce tego orginalnego "filterka do kawy") i gotowe .
Jak wsadzisz jeszcze 10 cm wofer w kokpit ,to jak dasz więcej "basu" na radiu to ta "10" w kokpicie bedzie "pierdzieć" i charczeć -szkoda kasy ,bo musiałbyś dorobić zwrotką 3 drożną ,a to kosztuje kupę kasy i trochę trzeba "siedzieć" w temacie akustyki.
Nic więcej nie ładujesz na przód ,tylko wofer i tweeter !
Za kasę na tę zbędną "10" "zrób" drzwi (dystans i głuszenie).

Awatar użytkownika
Woonski
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Woonski » ndz maja 06, 2007 21:52

Tak wyglądają moje tweetery, mają tą zwrotnice czy nie :P ?

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » pn maja 07, 2007 08:33

Ten kondensator u ciebie jest koloru czarnego (mały walec wciśnięty w plastik nad znaczkiem VW ).Możesz śmiało podłączyć równolegle z woferem ten tweeter.

Awatar użytkownika
Woonski
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Woonski » pn maja 07, 2007 15:43

powalla pisze:Ten kondensator u ciebie jest koloru czarnego (mały walec wciśnięty w plastik nad znaczkiem VW ).Możesz śmiało podłączyć równolegle z woferem ten tweeter.
Pisząc równolegle, masz na myśli zamiast tych starych głosników na podszybiu czy razem z woofer'ami?

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » pn maja 07, 2007 17:27

Pisząc "równolegle" miałem na myśli sposób podłączenia tego tweetera do instalacji ,a co zrobisz z tym głośnikiem w kokpicie to już twoja sprawa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”