[mk4] Climatronic - podłączenie T10A i T12A do sterownika 14 pin

Wszystko na temat chłodzenia i grzania w naszych autach

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Urbi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: śr maja 11, 2016 23:06
Lokalizacja: Katowice

[mk4] Climatronic - podłączenie T10A i T12A do sterownika 14 pin

Post autor: Urbi » czw maja 07, 2020 03:41

Witajcie!
Niektórzy użytkownicy (których po raz kolejny przepraszam za multum PW :kwiat: ), już dobrze wiedzą, że dość długo bujam się z montażem Climatronic zamiast manuala.

Opis skrótowy:
- biorca (mój Golf) - mk4, 2002, AXR, sterownik klimy 14 pin,
- dawca ze szrotu - mk4, diesel, wtyczki nagrzewnicy T10A i T12A.

Pojawia się problem oraz wielka prośba z mojej strony - poszukuję schematu mieszanego. Gdzie bym nie szukał, nawet na zagranicznych forach - za każdym razem rozpiska:
- sterownik wentylatorów 14 pinowy oraz czujnik ciśnienia 3 pinowy - kostki nagrzewnicy 17 pin oraz 12 pin,
- sterownik 10 pin oraz czujnik ciśnienia 4 pinowy - kostki nagrzewnicy 10 pin oraz 12 pin.

Czyli mówiąc inaczej, mamy schemat:
Obrazek
ale niestety do mojego auta nie podejdzie.
Jeśli ktoś mógłby mi podać taki schemat (najlepiej z opisem które przewody dolutować a które usunąć z obecnej instalacji), czy tutaj czy na PW, czy na maila worldoflimak@gmail.com - będę dozgonnie wdzięczny.

Za pomoc z góry ogromnie dziękuję!
Pozdrawiam!



Awatar użytkownika
grg474
_
_
Posty: 5575
Rejestracja: ndz lut 27, 2011 10:56
Lokalizacja: Skarżysko

[mk4] Re: Climatronic - podłączenie T10A i T12A do sterownika 14 pin

Post autor: grg474 » ndz maja 17, 2020 20:16

T16b/2 - T12a/9 sw/ws do F129 1 oraz stary moduł wentylatorówT10b/8 T10b/5 , w przypadku nowego modułu pomijasz F129 i prosto do sterownika wentylatorów T14/12
T12/2 - T12a/2 br/bl do F129 2 - w przypadku nowego modułu wentylatorów tylko do T14/8
T16b/10 - T10a/1 ge/ro do F129 3 oraz T10b/2 ( w nowym module pusto)
T16a/7 ro/gr do nowego modułu wentylatorów T14/4 oraz bezpiecznika S16, w starym rozwiązaniu tylko bezpiecznik


Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :( jest A3 8P i EOS :)

Awatar użytkownika
Urbi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: śr maja 11, 2016 23:06
Lokalizacja: Katowice

[mk4] Re: Climatronic - podłączenie T10A i T12A do sterownika 14 pin

Post autor: Urbi » czw maja 21, 2020 15:03

Dzięki za odpowiedź, dokładny schemat podłączenia ogarnąłem z amerykańskiego forum. Mogę podesłać do obejrzenia. Wczoraj skończyłem montaż.
Niestety borykam się teraz z innym problemem.

Oprócz wymiany nagrzewnicy musiałem wymienić również przewód od klimatyzacji - ten, na którym znajduje się 3 pinowy czujnik F129. Była w nim dziura w okolicy łączeń intercoolera.

Kupiłem nówkę na allegro. Jego jakość pozostawia wiele do życzenia, ale do rzeczy:
-> po podłączeniu całego Climatronica działa panel, dmuchawa, klapy. Czujniki temp. działają jak najbardziej prawidłowo, system odpowietrzony, grzeje,
-> klimatyzacja na nowym przewodzie jest szczelna,
-> nabiłem układ od zera czynnikiem (750g według tabliczki),
-> sprężarka nie chce ruszyć - według VCDS blokuje ją właśnie wspomniany czujnik F129.

Czujnik wymieniłem na nowy, ori z ASO. Podczas wymiany okazało się, że zaworek w nowym przewodzie oczywiście nie działa - uciekło mi pół czynnika.
Zakręciłem tak szybko jak mogłem stary czujnik, podjechałem na serwis. Odessali mi resztki czynnika, zmieniłem czujnik na nowy, na nowym oringu. Ponowne nabicie do pełna.

Rezultatów brak, błąd F129, niskie ciśnienie.

Sprawdzone rzeczy:
-> połączenie czujnika przebiega prawidłowo - od pinu nr 2 wtyczki czujnika do sterownika wentylatorów pin numer 2,
-> sprężarka podłączona na krótko działa bez zarzutu, przewody klimy zimne,
-> wentylatory podłączone na krótko działają.
Po podaniu zasilania z aku (~14V) do pinu 2 wtyczki do czujnika wentylatory wpadają na 3 bieg na 2 sekundy, wyłączają się i tak w kółko.

Która wersja jest najbardziej prawdopodobna?
1) Zaworek na nowym przewodzie jest walnięty i ogranicza przepływ gazu (F129 niskie ciśnienie, blokuje kompresor),
2) Błąd w podłączeniu,
3) Coś innego, np. niedrożność układu?



riccardoa
Forum Master
Forum Master
Posty: 1344
Rejestracja: czw mar 22, 2012 09:50
Lokalizacja: WOT
Auto: Bora
Silnik: ARL

[mk4] Re: Climatronic - podłączenie T10A i T12A do sterownika 14 pin

Post autor: riccardoa » czw maja 21, 2020 15:47

Miałem podobny przypadek.Przekładałem climatronic do manuala,przed przekładką obydwie klimatyzacje działały,tak climatronic jak i manual (obydwa auta dawca i biorca moje więc wiem na 100%)Po przełożeniu climatronica do manuala,( nie przekładałem przewodów klimatyzacji) podobna sytacja jak u ciebie i błąd F129.Po zamianie czujnika z rurki od climatronica wszystko ożyło,a na czujniku z manuala nie chciała banglać .



Awatar użytkownika
Urbi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: śr maja 11, 2016 23:06
Lokalizacja: Katowice

[mk4] Re: Climatronic - podłączenie T10A i T12A do sterownika 14 pin

Post autor: Urbi » czw maja 21, 2020 16:39

Brzmi to sensownie, choć niestety - pomimo poszukiwań w etce - czujniki mają te same numery. Występuje tylko jeden rodzaj :/
Mogę szukać co najwyżej używek gdzie napiszą, że jest z climatronica.



Awatar użytkownika
Urbi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: śr maja 11, 2016 23:06
Lokalizacja: Katowice

[mk4] Re: Climatronic - podłączenie T10A i T12A do sterownika 14 pin

Post autor: Urbi » sob maja 23, 2020 07:32

Mam jeszcze jedną teorię, może jednak schemat przy sterowniku wentylatorów jest zły?
Zrobione wszystko zgodnie z tym diagramem:

Pin 3 ucięty
Pin 4 połączony do bezpiecznika
Piny 5 i 14 zmostkowane - termowyłącznik
Pin 8 wyjęty, następnie połączony do wtyczki 12 pin od panelu climatronica
Pin 12 dodany (nie było go) i puszczony do beżowej kostki w panelu.

Jeśli potrzeba całego schematu również mogę podesłać.



Awatar użytkownika
grg474
_
_
Posty: 5575
Rejestracja: ndz lut 27, 2011 10:56
Lokalizacja: Skarżysko

[mk4] Re: Climatronic - podłączenie T10A i T12A do sterownika 14 pin

Post autor: grg474 » sob maja 30, 2020 19:40

co to znaczy

Piny 5 i 14 zmostkowane - termowyłącznik

skoro nie masz termowyłącznika

w załączonej fotce masz jak wół napisane pin5 do T14/14


Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :( jest A3 8P i EOS :)

Awatar użytkownika
Urbi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: śr maja 11, 2016 23:06
Lokalizacja: Katowice

[mk4] Re: Climatronic - podłączenie T10A i T12A do sterownika 14 pin

Post autor: Urbi » ndz maja 31, 2020 13:17

Zgodnie z fotką:
T14/5 idzie do T14/14
a
T14/14 do T14/5

Wychodzi - nazwijmy to - mostek.
Spędziłem następną noc na sprawdzaniu wszystkich połączeń. Okazuje się, że mam przejście pomiędzy T14/4 i bezpiecznikiem S16 ale nie mam pomiędzy bezpiecznikiem a T16a/7. Co dziwne, wykonywalem to połączenie - wlutowalem się w prawą "nozke" bezpiecznika.

Wspomniany bezpiecznik S16 odpowiada za sprzegielko sprężarki, może to tłumaczyć obecne problemy z zalaczeniem klimy.

Pytanie: przewod z T16a/7 trzeba dołączyć do instalacji bezpiecznika czy podmienić prawy jego pin?
Z lewej strony do S16 biegnie gruby przewód, zakładam, że to linia zasilania. Obecnie prawego przewodu nie ucinalem, tylko się podłączyłem do niego. Może tutaj tkwi błąd?



ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja i ogrzewanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości