[mk4] Climatronic nie działa

Wszystko na temat chłodzenia i grzania w naszych autach

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

elmer10
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 13:32
Lokalizacja: dg
Auto: Golf IV HB 5d
Silnik: ASZ

[mk4] Climatronic nie działa

Post autor: elmer10 » ndz maja 12, 2019 14:39

Witam

Auto:
Golf 4 1.9TDi ASZ z Climatronic"iem.
Auto kupiłem z niedziałającą klimatyzacją. Gdy ogarnąłem inne naprawy przyszedł czas na klimatyzację. Gdy robiłem inne naprawy eksploatacyjne w aucie to z ciekawości lekko nacisnąłem na zaworek serwisowy ten przy pasie przednim i resztka gazu syknęła. Układ został sprawdzony pod kątem szczelności i napełniony czynnikiem R134a w ilości 780g, bo tak ponoć jest w katalogu (jakimś tam). OK układ nabity i szczelny, a klima nie załącza się. Na szybko chciałem sprawdzić czy jak załączę sprężarkę na krótko z akumulatora to czy będzie działać i działa. Ładnie się załączyła bez niepokojących odgłosów. Przewody alu układu od razu zaczęły zmieniać temperaturę. Czyli problem ze sterowaniem a nie ze sprężarką. Mam Climatronic, na wyświetlaczu nie ma żadnych błędów, ani nie mruga. Zachowuję się tak samo jak w innym mk4 ze sprawną klimą, a napięcia na sprężarkę nie podaję. Sprawdziłem złącze czteropinowe pod akumulatorem i tam też nie ma napięcia. Pewnie czeka mnie teraz grzebanie przy instalacji, ale może są jakieś newralgiczne punkty układu na które w pierwszej kolejności trzeba zwrócić uwagę ?

Jest jeszcze jedna sprawa a raczej problem do którego sam przez własną głupotę doprowadziłem:
Wiadomo, że podczas podpięcia na krótko sprężarki nie załączą się (w każdym bądź u mnie) wentylatory przez co chłodniczka od klimy nie będzie chłodzona i po ok 1min. takiej pracy doprowadziło to do chyba zbyt dużego ciśnienia w układzie, przez co doszło do czegoś w rodzaju eksplozji w okolicach sprężarki. Jednak cały czynnik nie uciekł po na manometrze od strony niskiego ciśnienia pokazuję mi ok. 6-7bar.
Moje pytanie jest takie:
Czy w układzie klimatyzacji, bardziej na sprężarce jest jakiś zawór bezpieczeństwa, który wyrzuci na zewnątrz czynnik przy zbyt dużym wzroście ciśnienia ?

Plan mam taki, żeby jechać znów na serwis klimy i tam niech odciągną to co zostało, ponownie sprawdzą szczelność i jak będzie układ szczelny to znów ją napełnić. A potem patrzeć w elektryce czemu klima nie startuję.

Pozdrawiam

Dodano 14.05.2019
Teraz układ jest napełniony R134a i szczelny.
Zrobiłem samodiagnostykę Climatronica. Na pustym układzie miałem trzy błędy: 332, 306, 318. Po napełnieniu udało się skasować 318. Bład 306 jak wyczytałem to czujnik temp. w zderzaku. Naprawiony, jeden kabelek się ułamał. Błedu 306 już nie ma, ale nadal jest 332. Wg translatora google to jakiś czujnik temperatury parownika. Gdzieś znalazłem jakieś zdjęcia, że jest on zamontowany w okolicach nóg pasażera. Jak bedę miał czas w weekend to go sprawdzę i dam znac.



Satar
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: czw sie 20, 2015 15:24
Lokalizacja: DLW
Auto: MK5 Variant
Silnik: BLS

[mk4] Re: Climatronic nie działa

Post autor: Satar » pt maja 24, 2019 12:19

I ci dalej? Mam podobnie. Z tym, że wentylatory nie startują. Układ nabity Panele sterowania popodmieniane, więc to nie one. Na krótko wszystko ładnie pięknie działa


Był MK2 1,6 RF
Był MK4 1,9 ALH

Hubi14
Forum Master
Forum Master
Posty: 1831
Rejestracja: pt lis 22, 2013 23:00
Lokalizacja: Pabianice

[mk4] Re: Climatronic nie działa

Post autor: Hubi14 » sob maja 25, 2019 16:30

jak wentylatory nie startują to masz spalone albo wentylatory (sprawdź je na krótko), bezpieczniki na aku, albo sterownik od wentylatora który jest przykręcony do podłużnicy



Satar
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: czw sie 20, 2015 15:24
Lokalizacja: DLW
Auto: MK5 Variant
Silnik: BLS

[mk4] Re: Climatronic nie działa

Post autor: Satar » sob kwie 18, 2020 13:04

Wiem, że mocno po niewczasie odpisuję, ale dopiero przed chwilką w koronanudzie odczytałem, żejest jeszcze sterownik wentylatorów. Najechałem kołem na cegłę, ściągnąłem dokładkę zderzaka i ściągnąłem i założyłem obie wtyczki. Winne zamieszania były styki. Klima działa po roku XD. A ja traciłem kasiorkę na mechaniorów i innych kowali, bo nie wiedziałem o istnieniu tego sterownika. Hubi14 dzięki za nakierowanie. Oczywiście wentylatory ożyły


Był MK2 1,6 RF
Był MK4 1,9 ALH

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja i ogrzewanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości