[mk4] Climatronic nie działa

Wszystko na temat chłodzenia i grzania w naszych autach

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

elmer10
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 13:32
Lokalizacja: dg
Auto: Golf IV HB 5d
Silnik: ASZ

[mk4] Climatronic nie działa

Post autor: elmer10 » ndz maja 12, 2019 14:39

Witam

Auto:
Golf 4 1.9TDi ASZ z Climatronic"iem.
Auto kupiłem z niedziałającą klimatyzacją. Gdy ogarnąłem inne naprawy przyszedł czas na klimatyzację. Gdy robiłem inne naprawy eksploatacyjne w aucie to z ciekawości lekko nacisnąłem na zaworek serwisowy ten przy pasie przednim i resztka gazu syknęła. Układ został sprawdzony pod kątem szczelności i napełniony czynnikiem R134a w ilości 780g, bo tak ponoć jest w katalogu (jakimś tam). OK układ nabity i szczelny, a klima nie załącza się. Na szybko chciałem sprawdzić czy jak załączę sprężarkę na krótko z akumulatora to czy będzie działać i działa. Ładnie się załączyła bez niepokojących odgłosów. Przewody alu układu od razu zaczęły zmieniać temperaturę. Czyli problem ze sterowaniem a nie ze sprężarką. Mam Climatronic, na wyświetlaczu nie ma żadnych błędów, ani nie mruga. Zachowuję się tak samo jak w innym mk4 ze sprawną klimą, a napięcia na sprężarkę nie podaję. Sprawdziłem złącze czteropinowe pod akumulatorem i tam też nie ma napięcia. Pewnie czeka mnie teraz grzebanie przy instalacji, ale może są jakieś newralgiczne punkty układu na które w pierwszej kolejności trzeba zwrócić uwagę ?

Jest jeszcze jedna sprawa a raczej problem do którego sam przez własną głupotę doprowadziłem:
Wiadomo, że podczas podpięcia na krótko sprężarki nie załączą się (w każdym bądź u mnie) wentylatory przez co chłodniczka od klimy nie będzie chłodzona i po ok 1min. takiej pracy doprowadziło to do chyba zbyt dużego ciśnienia w układzie, przez co doszło do czegoś w rodzaju eksplozji w okolicach sprężarki. Jednak cały czynnik nie uciekł po na manometrze od strony niskiego ciśnienia pokazuję mi ok. 6-7bar.
Moje pytanie jest takie:
Czy w układzie klimatyzacji, bardziej na sprężarce jest jakiś zawór bezpieczeństwa, który wyrzuci na zewnątrz czynnik przy zbyt dużym wzroście ciśnienia ?

Plan mam taki, żeby jechać znów na serwis klimy i tam niech odciągną to co zostało, ponownie sprawdzą szczelność i jak będzie układ szczelny to znów ją napełnić. A potem patrzeć w elektryce czemu klima nie startuję.

Pozdrawiam

Dodano 14.05.2019
Teraz układ jest napełniony R134a i szczelny.
Zrobiłem samodiagnostykę Climatronica. Na pustym układzie miałem trzy błędy: 332, 306, 318. Po napełnieniu udało się skasować 318. Bład 306 jak wyczytałem to czujnik temp. w zderzaku. Naprawiony, jeden kabelek się ułamał. Błedu 306 już nie ma, ale nadal jest 332. Wg translatora google to jakiś czujnik temperatury parownika. Gdzieś znalazłem jakieś zdjęcia, że jest on zamontowany w okolicach nóg pasażera. Jak bedę miał czas w weekend to go sprawdzę i dam znac.



Satar
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: czw sie 20, 2015 15:24
Lokalizacja: DLW

[mk4] Re: Climatronic nie działa

Post autor: Satar » pt maja 24, 2019 12:19

I ci dalej? Mam podobnie. Z tym, że wentylatory nie startują. Układ nabity Panele sterowania popodmieniane, więc to nie one. Na krótko wszystko ładnie pięknie działa



Hubi14
Forum Master
Forum Master
Posty: 1780
Rejestracja: pt lis 22, 2013 23:00
Lokalizacja: Pabianice

[mk4] Re: Climatronic nie działa

Post autor: Hubi14 » sob maja 25, 2019 16:30

jak wentylatory nie startują to masz spalone albo wentylatory (sprawdź je na krótko), bezpieczniki na aku, albo sterownik od wentylatora który jest przykręcony do podłużnicy



ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja i ogrzewanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości