Problem z ukladem chlodzenia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich forumowiczow zdecydowałem się zalozyc konto na wv ze względu na problem w moim Golfiku i było by milo jak by ktoś mogl mi pomoc:) Mianowicie mam Golfa 3 1.8 90 km. silnik abs problem polega na tym ze auto przegrzewa mi się wywala plyn ze zbiorniczka,wymienilem termostat już chyba 3 razy następnie czujnik chłodnicy(wentylatora),czujnik temperatury ten z żółtą obraczka,pompa wody.Probowalem tez wyciagnac termostat i zagrzać auto bez termostatu ale niestety dalej ten sam problem wywala plyn i nie zalacza się wentylator temperatura na liczniku wskazuje 98 -100 stopni i wentylator stoji. Aha dodam ze sciagalem glowice dawałem do planowania wszystkie uszczelki nowe sprawdzałem kompresje na cylindrach 1 i 2 maja po 10 3 i 4 po 12 Bardzo proszę o pomoc bo już niebardzo wiem co robic z góry dzięki jak ktoś cokolwiek doradzi pomoze:)
Uszkodzony wentylator może być przyczyną, ale podejrzewam, że skoro Darius_7 wymienił juz pół auta, to sprawdził też wentylator (no chyba że się mylę).machul333 pisze:wentylator do sprawdzenia na krótko , jak nie działa to do wymiany
specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych
Wentylator sprawdzony, a sterownik/przekaźnik wentylatora?
Auto z klimatyzacją czy bez?
Auto z klimatyzacją czy bez?
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
Przekaźnik można sprawdzić zwierając odpowiednie piny we wtyczce biegnącej do czujnika w chłodnicy. Teraz nie pamiętam dokładnie ale są tam chyba 3 piny i na jednym z nich jest 12V a po doprowadzeniu tego napięcia do pozostałych pinów uruchomimy odpowiednie "biegi" wentylatora.
Jeśli to nie działa, a sam wentylator jest ok problemem będzie wiązka lub przekaźnik. W Golfie 3 jest on chyba na grodzi ale niech powiedzą o tym lepiej zorientowani
Jeśli to nie działa, a sam wentylator jest ok problemem będzie wiązka lub przekaźnik. W Golfie 3 jest on chyba na grodzi ale niech powiedzą o tym lepiej zorientowani
________________________________________________________________________________
Pod zbiorniczkiem płynu chłodzącego ,
Pytanie czy w jego modelu był montowany bo są 2 rodzaje .
Albo idzie tylko przez czujnik w chłodnicy ,albo czujnik chłodnicy steruję przekaźnikiem pod zbiorniczkiem
Pytanie czy w jego modelu był montowany bo są 2 rodzaje .
Albo idzie tylko przez czujnik w chłodnicy ,albo czujnik chłodnicy steruję przekaźnikiem pod zbiorniczkiem
Więc nie zostaje nic innego jak sprawdzić czy coś jest pod zbiorniczkiem oraz jak reaguje wentylator na zworkę we wtyczce czujnika z chłodnicy.