Problem z climatronic, nie leci zimne powietrze
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
radekrp90 Witam postaram się jeszcze kogoś znaleźć. Tak jak pisałem wcześniej u mnie nie ma pełno czynnika, bo jest 350g a powinno być 750g. Jeszcze mówił że jest za mało oleju. Klima mi w tamtym roku działała, a teraz po zimie jak się zrobiło ciepło już nie leciało zimne powietrze.
W panelu climatronic jest jakiś mały wentylator, idzie dokupić go, bo mi nie działa?
W panelu climatronic jest jakiś mały wentylator, idzie dokupić go, bo mi nie działa?
-
- Nowicjusz
radekrp90 Witam jutro jadę do gościa który zajmuje się naprawą klimatyzacji i mam do ciebie pytanie czy jak będzie sprawdzał te ciśnienia to ma dobić czynnik przed sprawdzeniem czy nie, bo u mnie jest 350g a powinno być 750g?
Oczywiście, że dobić.
W ogóle Twoja diagnostyka tego układu ze świadomością, że nie masz tam czynnika jest do otłuczenia o kant. To przecież logiczne, że skoro nie ma tam połowy czynnika to nie będzie ona chłodziła, a na dodatek niepotrzebnie przegrzewasz sprężarkę.
Dopiero jak będziesz miał tyle czynnika ile powinno być sprężarka zacznie osiągać jakieś tam ciśnienia, które powiedzą coś o tym w jakim ona jest stanie.
W ogóle Twoja diagnostyka tego układu ze świadomością, że nie masz tam czynnika jest do otłuczenia o kant. To przecież logiczne, że skoro nie ma tam połowy czynnika to nie będzie ona chłodziła, a na dodatek niepotrzebnie przegrzewasz sprężarkę.
Dopiero jak będziesz miał tyle czynnika ile powinno być sprężarka zacznie osiągać jakieś tam ciśnienia, które powiedzą coś o tym w jakim ona jest stanie.
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
-
- Nowicjusz
Dzięki za odpowiedź. U tego gościa co byłem ostatnio pytałem się czy jak jest za mało czynnika to klimatyzacja będzie chłodzić. On powiedział ze ilość czynnika nie ma nic z tym wspólnego. Jutro pod wieczór dam znać co i jak oraz zrobię zdjęcia manometrów i tutaj wstawię co pokazują.
Zgodnie z tym, bez czynnika też powinna chłodzić. Co za krętacze...
________________________________________________________________________________
-
- Nowicjusz
Witam byłem i tak: na wyłączonym LP ma 5 bar, a po włączeniu klimatyzacji spada tylko do 4,7 bara.
Na wyłączonym HP wynosi tak dokładnie nie wiem ale około 7-8 bar i po włączeniu wskazówka zostaje w miejscu. Czynnika mi nie dobił bo się nie dało, bo nie ma maszyny tylko samą butle, a jak sprężarka nie tłoczy to nie dobije. Jutro jeszcze jadę do takiego co ma maszynę do nabijania i regeneruje sprężarki. Radekrp90 jak byś mógł napisać jakieś spostrzeżenia to proszę bardzo.
Na wyłączonym HP wynosi tak dokładnie nie wiem ale około 7-8 bar i po włączeniu wskazówka zostaje w miejscu. Czynnika mi nie dobił bo się nie dało, bo nie ma maszyny tylko samą butle, a jak sprężarka nie tłoczy to nie dobije. Jutro jeszcze jadę do takiego co ma maszynę do nabijania i regeneruje sprężarki. Radekrp90 jak byś mógł napisać jakieś spostrzeżenia to proszę bardzo.
Ostatnio zmieniony pn cze 27, 2016 21:52 przez MrJohnRambo007, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez odpowiedniej ilości czynnika to można
Nie uruchamiaj wcale najlepiej tej klimatyzacji, bo tylko szkoda kompresora. Dziwi trochę wysokie LP ale oceniać będziemy jak będziesz miał załadowany układ.
Nie uruchamiaj wcale najlepiej tej klimatyzacji, bo tylko szkoda kompresora. Dziwi trochę wysokie LP ale oceniać będziemy jak będziesz miał załadowany układ.
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Witam byłem i jest taka sprawa dobił mi czynnik, ale klimatyzacja dalej nie chłodzi. Ciśnienia po włączeniu klimatyzacji się prawie wyrównują: LP ma ok. 7 bar, a HP ma ok. 8 bar.
Zawór regulacyjny lub brak szczelności w kompresorze.
-
- Nowicjusz
Właśnie te równe ciśnienia są sprawdzeniem. Jeśli po uruchomieniu ciśnienie HP rośnie, LP maleje i nagle się wyrównują - to zawór. Po około półgodzinie gdy się uruchomi kompresor ponownie znów będzie to samo. Jeśli kompresor mam wewnętrzną nieszczelność (lub mówiąc kolokwialnie - jest porządnie dotarty ;] ) to ciśnienia się nie zmienią i będą ciągle równe. Zawór jest zabudowany (w przypadku Golfa 4) wewnątrz kompresora i należy go do tego celu wymontować i rozebrać (choć wiem, że są co robią to tylko po zdemontowaniu dekla na aucie).
-
- Nowicjusz
Mam takie pytanie czy w VW GOLF IV były montowane sprężarki klimatyzacji z podłączeniem przewodów dwóch razem za pomocą śrubki?
Chodzi mi o czwarte zdjęcie z tego linku: https://www.olx.pl/oferta/sprezarka-kli ... dJf5n.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Dokładnie mi chodzi czy była montowana w VW GOLF IV 1.9TDI 110KM jak tak to w którym roku?
Chodzi mi o czwarte zdjęcie z tego linku: https://www.olx.pl/oferta/sprezarka-kli ... dJf5n.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Dokładnie mi chodzi czy była montowana w VW GOLF IV 1.9TDI 110KM jak tak to w którym roku?
Moim zdaniem to kompresor z Golfa 4 (numer się zgadza) z deklem jak dla Golfa3/Passata B4/T4.
Poniżej masz przykład innego kompresora o tym samym numerze:
https://omoto.pl/kompresor-klimatyzacji ... 81911.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Generalnie w/g VW kolejne numery zastępcze to:
1J0820803F >> od 1.09.2001: 1J0820803K >> od 1.08.2006: 1J0820803L >> od 1.11.2011: 1J0820803N
W przypadku aut z początku produkcji kompresor to:
1J0820805
Poniżej masz przykład innego kompresora o tym samym numerze:
https://omoto.pl/kompresor-klimatyzacji ... 81911.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Generalnie w/g VW kolejne numery zastępcze to:
1J0820803F >> od 1.09.2001: 1J0820803K >> od 1.08.2006: 1J0820803L >> od 1.11.2011: 1J0820803N
W przypadku aut z początku produkcji kompresor to:
1J0820805