Witam !
Czy istnieje sposób dokręcenia nakrętki przegubu zewnętrznego bez użycia klucza dynamometrycznego VW Golf 1.9 TDI 110 KM. Pozdrawiam
Dokrecenie przegubu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- darwaz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Dokrecenie przegubu
Klucz, metrowa rura i dokręć mocno Wiem że to mało profesjonalne ale jeszcze nie słyszałem żeby się komuś po takim zabiegu coś urwało, odkręciło. W żadnym serwisie nieautoryzowanym a myślę że w autoryzowanym też, nie dokręcają tej śruby momentem
- Omek
- Użytkownik
- Auto: VW Golf IV Variant
- Silnik: ASV
Dokrecenie przegubu
Kiedyś kolega dokręcał w podobny sposób i uszkodził łożysko, zaczęło na zakręcie terkotać
- darwaz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Dokrecenie przegubu
Nie wiem jak mocno trzeba dokręcić żeby zgnieść bieżnie wewnętrzne w łożyskach tak bardzo żeby zwiększyć naprężenie do takiego stopnia. Kolega stawał na 2 metrowej rurce? Jak chcesz spać spokojnie to pożycz klucz dynamometryczny i tyle. Wedle sztuki tylko tak można dokręcić dobrze, innej możliwości nie ma. Pytałeś czy istnieje sposób dokręcania bez, to Ci napisałem że istnieje, ale czy on jest dobry to już co innego hahha
Procedura dokręcania jest taka.
Dla:
Nakrętki wielokątnej.
1. 200Nm
2. poluzować o 180 stopni
3. 50Nm + 60 stopni
Śruby 6 kątnej
1. 250Nm + 90stopni
3. 250Nm + 90 stopni
Procedura dokręcania jest taka.
Dla:
Nakrętki wielokątnej.
1. 200Nm
3. 50Nm + 60 stopni
Śruby 6 kątnej
1. 250Nm + 90stopni
3. 250Nm + 90 stopni
- Omek
- Użytkownik
- Auto: VW Golf IV Variant
- Silnik: ASV
Dokrecenie przegubu
pytałem o inną metodę bez klucza dynamometrycznego jak z kluczem to jest trochę inaczej :
- darwaz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Dokrecenie przegubu
No to inna metoda jest tylko na oko No chyba że odmierzysz dokładnie metrową przedłużkę klucza i powiesisz na niej odważniki
Ja te dane wziąłem z AutoDaty dla golfa mk4. Jak chcesz mieć pewność to tylko Haynes Service and Repair manual. Jak twój podręcznik to jakiś WKŁ albo Sam naprawiam to bym pewności nie miał czy to prawidłowe dane.
Ja te dane wziąłem z AutoDaty dla golfa mk4. Jak chcesz mieć pewność to tylko Haynes Service and Repair manual. Jak twój podręcznik to jakiś WKŁ albo Sam naprawiam to bym pewności nie miał czy to prawidłowe dane.