Dziwne ścieranie tarczy hamulcowej.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Ostatnio wymieniałem łożysko z przedu w golfie IV i powstał taki mankament że teraz klocki hamulcowe nierównomiercie ścierają tarcze oto zdjęcie
Dodam że klocki hamulcowe nie są nowe, ale są w naprawde dobrym stanie. Z kazdej str ponad 0.5 mm zostało wykładziny na hamulcu. A wykładzina nie jest skoszona.
Sam wyglad nie robi problemu ale hamowanie strasznie się pogorszyło
proszę o pomoc.
Dodam że klocki hamulcowe nie są nowe, ale są w naprawde dobrym stanie. Z kazdej str ponad 0.5 mm zostało wykładziny na hamulcu. A wykładzina nie jest skoszona.
Sam wyglad nie robi problemu ale hamowanie strasznie się pogorszyło
proszę o pomoc.
To zdecydowanie zbyt mało.xvzvvx pisze:Z kazdej str ponad 0.5 mm zostało
Stawiałbym na zabrudzone prowadnice powodujące wyginanie się klocków. Wyjąć zacisk, przeczyścić, użyć smaru do tłoczków i złożyć
Re: Dziwne ścieranie tarczy hamulcowej.
Przeczyściłem wszystko co było możliwe, jedenie nie dotykałem tłoczka. I nic to nie dało.Shmatan pisze:
Wyjąć zacisk, przeczyścić, użyć smaru do tłoczków i złożyć
Zobserwowałem jeszcze ze ta cześć klocka która nie szoruje na tarczy jest jakby w powietrzu ...
krzywe prowadnice zacisku ,chyba da sie kupic zestaw naprawczy albo kup komplet pewny używanych zacisków
sprzedam : wyczyszczony nastawnik HDK 216 do afn/asv 1z/ahu . stan jak nowy. posiadam wszystkie inne czesci do golf IV sdi ,tdi VP i PD
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
viewtopic.php?f=183&t=507544" onclick="window.open(this.href);return false;
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest
tylu idiotów
tylu idiotów
- 21Golfista21
- Gadatliwa bestia
może przy wprasowywaniu łożysk skrzywiłeś mocowanie jarzma na zwrotnicy ale wygląda mi to raczej na zapieczony tłoczek w zacisku ham.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=351409 nowy nabytek
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D
- ciachotdi
- diesel m@ster
i spróbuj przykrecić tarcze na ta małą śrubkę.
tylu idiotów
tylu idiotów
Widziałem kilka razy krzywe tłoczki z powodu korozji. To znaczy gdzieniegdzie brakowało kawałka i tłoczek nie stykał się z klockiem na całej powierzchni, co musiało skutkować krzywieniem klocka.
Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;
!?ciacho840 pisze:i spróbuj przykrecić tarcze na ta małą śrubkę
A co to ma niby zmienić, skoro tarcza dociskana jest równomiernie wszystkimi śrubami trzymającymi felgę?
- ciachotdi
- diesel m@ster
po to by przy nakładaniu koła tarcza się nie zmieniła swojego położenia względem piasty w końcu po to jest ta śrubka.Shmatan pisze:!?ciacho840 pisze:i spróbuj przykrecić tarcze na ta małą śrubkę
A co to ma niby zmienić, skoro tarcza dociskana jest równomiernie wszystkimi śrubami trzymającymi felgę?
tylu idiotów
tylu idiotów
Nie każdy samochód taką śrubę ma, poza tym czy w ogóle się da przykręcić koło jeśli tarcza jest źle założona?ciacho840 pisze:po to by przy nakładaniu koła tarcza się nie zmieniła swojego położenia względem piasty w końcu po to jest ta śrubka.
Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;
ciacho840, w dalszym ciągu pytam - po cholerę?
Położenie na zasadzie równoległość jest wymuszone przez felgę, pozycja kątowa nie ma znaczenia tak długo jak otwory w piaście i tarczy się pokrywają, niewspółosiowość w założeniu nie występuje (a śrubka i tak nie ma zdolności centrujących).
Położenie na zasadzie równoległość jest wymuszone przez felgę, pozycja kątowa nie ma znaczenia tak długo jak otwory w piaście i tarczy się pokrywają, niewspółosiowość w założeniu nie występuje (a śrubka i tak nie ma zdolności centrujących).
- ciachotdi
- diesel m@ster
może jest coś prawdy w tym co piszesz ale śrubka jest potrzebnaShmatan pisze:Położenie na zasadzie równoległość jest wymuszone przez felgę, pozycja kątowa nie ma znaczenia tak długo jak otwory w piaście i tarczy się pokrywają, niewspółosiowość w założeniu nie występuje (a śrubka i tak nie ma zdolności centrujących).
tylu idiotów
tylu idiotów
- 21Golfista21
- Gadatliwa bestia
tak jest potrzebna jak umarłemu kadzidło, są auta że nie ma tej śrubki. co jak co ale ta śrubka to tylko wygoda przy zakładaniu klocków żeby ci tarcza nie latała jak wkładasz zacisk i klocki ot jej cała potrzeba. po 2gie taki efekt zniszczenia tarczy nie jest spowodowany krzywą tarczą czy też jej złym przyleganiem do piasty.ciacho840 pisze:może jest coś prawdy w tym co piszesz ale śrubka jest potrzebnaShmatan pisze:Położenie na zasadzie równoległość jest wymuszone przez felgę, pozycja kątowa nie ma znaczenia tak długo jak otwory w piaście i tarczy się pokrywają, niewspółosiowość w założeniu nie występuje (a śrubka i tak nie ma zdolności centrujących).
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=351409 nowy nabytek