Miękki pedał hamulca po naprawie zacisku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Podczas wymiany tylnych klocków mechanik stwierdził, że trzeba wymienić komplet naprawczy zacisku(gumki). Po tej operacji okazało się, że auto słabo hamuje. Pedał hamulca jest miękki i powoli zapada się. Mechanik odpowietrzył dwa razy tył samochodu. Ja dodatkowo sam jeszcze raz wszystkie koła.
Nie widać było, żeby któreś koło było zapowietrzone. Nie ma żadnych ubytków płynu. Przed operacją wymiany klocków i kompletu naprawczego zacisku wszystko było w należytym porządku.
Co należałoby teraz zrobić, żeby naprawić to co się stało.
Pozdrawiam i proszę o pomoc bo nie mogę jeździć tym sprzętem.
Podczas wymiany tylnych klocków mechanik stwierdził, że trzeba wymienić komplet naprawczy zacisku(gumki). Po tej operacji okazało się, że auto słabo hamuje. Pedał hamulca jest miękki i powoli zapada się. Mechanik odpowietrzył dwa razy tył samochodu. Ja dodatkowo sam jeszcze raz wszystkie koła.
Nie widać było, żeby któreś koło było zapowietrzone. Nie ma żadnych ubytków płynu. Przed operacją wymiany klocków i kompletu naprawczego zacisku wszystko było w należytym porządku.
Co należałoby teraz zrobić, żeby naprawić to co się stało.
Pozdrawiam i proszę o pomoc bo nie mogę jeździć tym sprzętem.
jezeli pedal sie powoli zapada na uruchomionym motorze moze to byc objaw awarii pompy ,nie trzymaja uszczelnienia i plyn przemieszcza sie miedzy sekcjami,jaki przebieg ma ten wozek i kiedy byl wymieniany plyn?
Samochód ma ok.170tys. przebiegu. Pedał rzeczywiście zapada się na uruchomionym silniku. Po dwukrotnym naciśnięciu na chwilę staje się wyższy i ponownie zapada się.
Chciałbym przypomnieć, że stało się to po naprawie zacisku. Wydaje mi się, że wyciekło przy tym sporo płynu bo plama pod zaciskiem była spora. trzeba było dolewać płynu do zbiorniczka. Jeżeli jest to wina pompy to musiałby być rzeczywiście duży zbieg okoliczności. Wydaje mi się, że zjawisko postępowałoby i narastało. A ta usterka stała się nagle.
Chciałbym przypomnieć, że stało się to po naprawie zacisku. Wydaje mi się, że wyciekło przy tym sporo płynu bo plama pod zaciskiem była spora. trzeba było dolewać płynu do zbiorniczka. Jeżeli jest to wina pompy to musiałby być rzeczywiście duży zbieg okoliczności. Wydaje mi się, że zjawisko postępowałoby i narastało. A ta usterka stała się nagle.
przy odpowietrzaniu musieliscie przelewac nowy plyn jak rozumiem,dosc czesto jest tak ,ze po tym zabiegu uszczelnienia w pompie nie trzymaja,to oczywiscie sa domniemania,ale radzilbym podstawic dobra pompe i sprawdzic, wczesniej sprobuj jeszcze uklad odpowietrzyc vag iem ,nie wiem czy odpowietrzyliscie abs,tak naprawde to niewiele wiadomo z tego opisu,w kazdym razie te objawy pasuja do nieszczelnosci pompy
Jeżeli chodzi o płyn to wydaje mi się, że powinien się wymienić w całości a przynajmniej zmieszać z nowym. Poza zwykłym mechanicznym odpowietrzaniem nic więcej nie robiliśmy. Pompa ABS-u Vagiem nie była odpowietrzana. Na poniedziałek umówiony jestem z mechanikiem, ale wydaje mi się, że on nie ma żadnego pomysłu albo nie chce mu się babrać. Oni najchętniej robią proste rzeczy czyli łatwe i szybkie wymiany. Jak trzeba pomyśleć i pokombinować to jest już problem.
poszukaj tego tematu w archiwum,znajdziesz sporo informacji
Rzeczywiście jest parę podobnych tematów, jednak za każdym razem są inne przyczyny lub nie ma ich w ogóle. Wydaje mi się, że należy jeszcze raz sprawdzić ten zacisk a potem spróbować odpowietrzyć pompę abs Vagiem.
Jeżeli to nie pomoże to odezwę się na forum. W przypadku pozytywu dam znać co się zdarzyło.
Jeżeli to nie pomoże to odezwę się na forum. W przypadku pozytywu dam znać co się zdarzyło.
Dziś byłem u mechanika.
Wykonaliśmy odpowietrzenie pompy ABS za pomocą VAG. Następnie mechaniczne odpowietrzenie układu.
Hamulce są znacznie lepsze. Ale wydaje mi się, że nie jest jeszcze idealnie.
Mechanik zaproponował żeby jeszcze pojeździć aby tylne klocki lepiej się ułożyły.
Wykonaliśmy odpowietrzenie pompy ABS za pomocą VAG. Następnie mechaniczne odpowietrzenie układu.
Hamulce są znacznie lepsze. Ale wydaje mi się, że nie jest jeszcze idealnie.
Mechanik zaproponował żeby jeszcze pojeździć aby tylne klocki lepiej się ułożyły.
jacek ,a co z tym zapadaniem sie pedalu na uruchomionym motorze?
Bardzo wolno ale jednak się zapada. Mechanik stwierdził, że tak ma być.
Trudno powiedzieć, ale wydaje mi się, że zatrzymuje się przed samą podłogą.
Muszę dodać, że sprawdzone były także przewody gumowe na wypadek rozszerzania się. Są ok.
Muszę przyznać, że hamulce te porównuję do drugiego naszego pojazdu a mianowicie Octavia1. W skodzie hamulce są brzytwa. Przy naciśnięciu na odpalonym silniku i przytrzymaniu - pedał ugina się jakieś 5cm i dalej jest sztywny i nie zapada się. Skutecznośc hamowania w czasie jazdy zawsze była rewelacyjna.
Wydaje mi się, że w golfie powinno być podobnie.
Muszę dodać, że sprawdzone były także przewody gumowe na wypadek rozszerzania się. Są ok.
Muszę przyznać, że hamulce te porównuję do drugiego naszego pojazdu a mianowicie Octavia1. W skodzie hamulce są brzytwa. Przy naciśnięciu na odpalonym silniku i przytrzymaniu - pedał ugina się jakieś 5cm i dalej jest sztywny i nie zapada się. Skutecznośc hamowania w czasie jazdy zawsze była rewelacyjna.
Wydaje mi się, że w golfie powinno być podobnie.
niestety to jest przypadlosc wielu aut,po naprawach i ingerencjach w uklad hamulcowy ,mimo wszystko radze sprobowac podstawic druga pompe a jesli dalej bedzie tak samo odpowietrzyc uklad cisnieniowo,i to wszystko co mozna zrobic,niestety nie ma gwarancji ze to pomoze
Byłem dziś na stacji diagnostycznej. Hamulce zostały sprawdzone na rolkach. Diagnosta stwierdził, że są sprawne. Nie wiem co o tym sądzić.
Postaram się w najbliższym czasie jeszcze odpowietrzyć układ ciśnieniowo.
Postaram się w najbliższym czasie jeszcze odpowietrzyć układ ciśnieniowo.