regenerowane zaciski hamulcowe z allegro

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
patryk2340
Carpe Diem
Carpe Diem
Kontakt:

Post autor: patryk2340 » sob kwie 14, 2012 10:13

Witam,
stosował ktoś może regenerowane zaciski hamulcowe oferowane na allegro?
przykładowa aukcja ----> http://allegro.pl/vw-vento-zacisk-hamul ... 92822.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeden z moich zacisków już cieknie, czytałem że niby można samemu regenerować, ale trzeba mieć duuużo cierpliwości, a i nie zawsze się to udaje.
Chodzi mi o zaciski tylne.

Golf II 1.6 RF --> Golf III 1.4 ABD --> Vento 2.0 2E --> Octavia 1.9 ASZ

Awatar użytkownika
arek żet
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: arek żet » sob kwie 14, 2012 11:32

35 zl zestaw naprawczy powinien pomoc ale nie jest to takie znowu trudne a czy ten gosc co sprzedaje ma dobre nikt chyba nie wiem takich rzeczy sie nie kupuje na allegro raczej pozdro

Awatar użytkownika
jjaworskyy
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jjaworskyy » sob kwie 14, 2012 16:41

250 zł to dużo a jak kupić to dwa czyli 500 zł, to wolał bym kupić zestaw naprawczy za 70 zł jak kolega wyżej pisze i nawet jak nie potrafisz samemu to zawieść zaciski do mechanika i za 100-150 zł ci to ogarnie

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr kwie 18, 2012 22:41

patryk2340, z zaciskami tylnymi jest pewien problem, oryginalnym zaciera się ośka dźwigni ręcznego od korozji i potem zaczyna tam cieknąć, tego się regenerować nie opłaca. Jeśli cieknie od przodu od strony tłoczka to jak kolega wyżej pisze, zestaw regeneracyjny zmieniasz sam to nie problem - 25 zeta chyba na dwa z firmy Autofren.
Poza tym zaciski ktore pokazałeś z allegro nie sa od mk3 ani Vento, zwroć uwagę na tą spręzynę od dźwigni ręcznego, ale owszem tego typu nadają się i sa lepsze bo pozbawione praktycznie problemu ośki ręcznego, a najlepsze byłyby z mk4 opisy na forum potrzeba tylko przejściówki do przewodu hamulcowego a M10 na M12
Jesli cieknie tylko jeden możesz zrobić jak ja, kupiłem zacisk przyniszczony ale z dobrą dźwignią ręcznego (ma chodzić lekko ale bez luzów) za stówkę na allegro, zmieniłem gumki i lata już 5 lat. A żeby uniknąć korozji tej ośki co jakiś czas zapodaj pod gumkę uszczelniającą tą oś (taka w kształcie stożka) parę kropel oleju za pomoca strzykawki z igłą

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
patryk2340
Carpe Diem
Carpe Diem
Kontakt:

Re: regenerowane zaciski hamulcowe z allegro

Post autor: patryk2340 » pt kwie 20, 2012 13:55

Paweł Marek pisze: zaciski ktore pokazałeś z allegro nie sa od mk3 ani Vento,
Da się je zamontować bez rzeźbienia? Chciałem wymienić tylko jeden zacisk, czy w takim razie mogą być dwa różne zaciski na jednej osi?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz kwie 22, 2012 14:07

Nie wypada mieć różnych zacisków na jednej osi, ale jeśli średnica tłoczków jest ta sama to czemu nie. Założyć się da bez rzeźbienia.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
patryk2340
Carpe Diem
Carpe Diem
Kontakt:

Post autor: patryk2340 » ndz kwie 29, 2012 20:35

Udało mi się znaleźć fabrycznie nowe zaciski w dobrej cenie (300zł). Kupiłem jeden, dziś założyłem i śmiga. Jedna z prowadnic była zapieczona, teraz dopiero koło hamuje tak jak powinno.
Pytanie tylko jak dobrze wyregulować ręczny? Nakrętki przy tunelu ustawiłem tak, że dźwignię da się zaciągnąć maks na 2-3 ząbki i dalej nie idzie, bo jest taki opór, jednak mimo to koła hamują ze średnią siłą.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr maja 02, 2012 20:50

Na mocne hamowanie ręcznym raczej nie licz vw się tu nie popisał, możesz zostawić jak jest ale wejdź pod auto i oceń czy po zwolnieniu ręcznego jego dźwignie przy zaciskach wracają do samego końca, jeśli nie musisz linki poluzować,dźwignie muszą wracać inaczej ręczny napewno będzie kiepski

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr maja 02, 2012 20:52

dźwignie ręcznego przy zaciskach musza wracać do samego końca, jeśli wracają możesz tak zostawić, jeśli nie poluzuj linki to ważne, inaczej napewno słaby ręczny będzie i szybko klocki i tarcze się zedrą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Hamulcowy”