regenerowane zaciski hamulcowe z allegro
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- patryk2340
- Carpe Diem
- Kontakt:
Witam,
stosował ktoś może regenerowane zaciski hamulcowe oferowane na allegro?
przykładowa aukcja ----> http://allegro.pl/vw-vento-zacisk-hamul ... 92822.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeden z moich zacisków już cieknie, czytałem że niby można samemu regenerować, ale trzeba mieć duuużo cierpliwości, a i nie zawsze się to udaje.
Chodzi mi o zaciski tylne.
stosował ktoś może regenerowane zaciski hamulcowe oferowane na allegro?
przykładowa aukcja ----> http://allegro.pl/vw-vento-zacisk-hamul ... 92822.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeden z moich zacisków już cieknie, czytałem że niby można samemu regenerować, ale trzeba mieć duuużo cierpliwości, a i nie zawsze się to udaje.
Chodzi mi o zaciski tylne.
Golf II 1.6 RF --> Golf III 1.4 ABD --> Vento 2.0 2E --> Octavia 1.9 ASZ
35 zl zestaw naprawczy powinien pomoc ale nie jest to takie znowu trudne a czy ten gosc co sprzedaje ma dobre nikt chyba nie wiem takich rzeczy sie nie kupuje na allegro raczej pozdro
- jjaworskyy
- Użytkownik
250 zł to dużo a jak kupić to dwa czyli 500 zł, to wolał bym kupić zestaw naprawczy za 70 zł jak kolega wyżej pisze i nawet jak nie potrafisz samemu to zawieść zaciski do mechanika i za 100-150 zł ci to ogarnie
- Paweł Marek
- V.I.P.
patryk2340, z zaciskami tylnymi jest pewien problem, oryginalnym zaciera się ośka dźwigni ręcznego od korozji i potem zaczyna tam cieknąć, tego się regenerować nie opłaca. Jeśli cieknie od przodu od strony tłoczka to jak kolega wyżej pisze, zestaw regeneracyjny zmieniasz sam to nie problem - 25 zeta chyba na dwa z firmy Autofren.
Poza tym zaciski ktore pokazałeś z allegro nie sa od mk3 ani Vento, zwroć uwagę na tą spręzynę od dźwigni ręcznego, ale owszem tego typu nadają się i sa lepsze bo pozbawione praktycznie problemu ośki ręcznego, a najlepsze byłyby z mk4 opisy na forum potrzeba tylko przejściówki do przewodu hamulcowego a M10 na M12
Jesli cieknie tylko jeden możesz zrobić jak ja, kupiłem zacisk przyniszczony ale z dobrą dźwignią ręcznego (ma chodzić lekko ale bez luzów) za stówkę na allegro, zmieniłem gumki i lata już 5 lat. A żeby uniknąć korozji tej ośki co jakiś czas zapodaj pod gumkę uszczelniającą tą oś (taka w kształcie stożka) parę kropel oleju za pomoca strzykawki z igłą
Poza tym zaciski ktore pokazałeś z allegro nie sa od mk3 ani Vento, zwroć uwagę na tą spręzynę od dźwigni ręcznego, ale owszem tego typu nadają się i sa lepsze bo pozbawione praktycznie problemu ośki ręcznego, a najlepsze byłyby z mk4 opisy na forum potrzeba tylko przejściówki do przewodu hamulcowego a M10 na M12
Jesli cieknie tylko jeden możesz zrobić jak ja, kupiłem zacisk przyniszczony ale z dobrą dźwignią ręcznego (ma chodzić lekko ale bez luzów) za stówkę na allegro, zmieniłem gumki i lata już 5 lat. A żeby uniknąć korozji tej ośki co jakiś czas zapodaj pod gumkę uszczelniającą tą oś (taka w kształcie stożka) parę kropel oleju za pomoca strzykawki z igłą
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- patryk2340
- Carpe Diem
- Kontakt:
Re: regenerowane zaciski hamulcowe z allegro
Da się je zamontować bez rzeźbienia? Chciałem wymienić tylko jeden zacisk, czy w takim razie mogą być dwa różne zaciski na jednej osi?Paweł Marek pisze: zaciski ktore pokazałeś z allegro nie sa od mk3 ani Vento,
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nie wypada mieć różnych zacisków na jednej osi, ale jeśli średnica tłoczków jest ta sama to czemu nie. Założyć się da bez rzeźbienia.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- patryk2340
- Carpe Diem
- Kontakt:
Udało mi się znaleźć fabrycznie nowe zaciski w dobrej cenie (300zł). Kupiłem jeden, dziś założyłem i śmiga. Jedna z prowadnic była zapieczona, teraz dopiero koło hamuje tak jak powinno.
Pytanie tylko jak dobrze wyregulować ręczny? Nakrętki przy tunelu ustawiłem tak, że dźwignię da się zaciągnąć maks na 2-3 ząbki i dalej nie idzie, bo jest taki opór, jednak mimo to koła hamują ze średnią siłą.
Pytanie tylko jak dobrze wyregulować ręczny? Nakrętki przy tunelu ustawiłem tak, że dźwignię da się zaciągnąć maks na 2-3 ząbki i dalej nie idzie, bo jest taki opór, jednak mimo to koła hamują ze średnią siłą.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Na mocne hamowanie ręcznym raczej nie licz vw się tu nie popisał, możesz zostawić jak jest ale wejdź pod auto i oceń czy po zwolnieniu ręcznego jego dźwignie przy zaciskach wracają do samego końca, jeśli nie musisz linki poluzować,dźwignie muszą wracać inaczej ręczny napewno będzie kiepski
- Paweł Marek
- V.I.P.
dźwignie ręcznego przy zaciskach musza wracać do samego końca, jeśli wracają możesz tak zostawić, jeśli nie poluzuj linki to ważne, inaczej napewno słaby ręczny będzie i szybko klocki i tarcze się zedrą.