sauber pisze:Wie ktoś gdzie dostanę przewody do tych zacisków ? Kupiłem ABE i nie pasują, Girling`i mają inny gwint, chyba lewy..
Dziwne, nie powinieneś mieć żadnego problemu… gwint jest normalny, tzn z tego co pamiętam, to standardowa dziesiątka - M10 (zresztą u mnie identycznie jak przy odpowietrznikach, co bardzo lubię w tych hamulcach bo są dzięki temu duże, solidne i nie ukręcają się). Ja też nie wiedziałem, jakie dokładnie mam kupić, bo heble mam od Passata ale ponieważ potrzebowałem od ręki to w sklepie wyjęli całe pudło i sobie dobrałem na oko. Co jest ważne, to rodzaj końcówek - w moim przypadku np. potrzebowałem przewód który po obydwu stronach jest zakończony gwintowanym „gniazdem” - ale jeśli u Ciebie np. przewód wkręcasz w zacisk, to potrzebujesz mieć na przewodzie z jednej strony wystający gwint a nie gniazdo. Od strony karoserii pewnie masz rurkę miedzianą, więc na przewodzie w tym miejscu będzie pewnie końcówka z gniazdem.
Nie ma mowy o żadnych wynalazkach typu lewy gwint itp. - wszystko musi pasować. Zwróć jeszcze tylko uwagę na długość samego gwintu, bo ja dobrałem dwa różne przewody ale podobnej długości (nie było kompletu) i potem się okazało, że jeden miał te gniazda głębsze i po wkręceniu końcówek przewodów miedzianych stożek z nie dochodził do końca co oczywiście powodowało niestety poważny wyciek
Najlepiej zmierz sobie długość obecnych przewodów, nawet jeśli nie są zdemontowane, to możesz przyłożyć np, sznurek i mniej więcej zdejmiesz miarę, nie musisz być dokladny co do centymetra. Ważne, żeby nie były zbyt krótkie, bo mogą się za szybko zużywać podczas np. kręcenia kołami, więc raczej lepiej kupić o kilka cm dłuższe niż krótsze. Ale bez przesady
Powodzenia!