Nie odbija hamulec ręczny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam zauważyłem ,że od pewnego czasu nie odbija mi ręczny bo tarcze mam gorące i ręczny na pierwszy ząbek w ogóle nie łapie dopiero później. Jak zaciągnę i spuszczę ręczny na małej górce to trzyma po spuszczeniu. Co sprawdzić? Czy od tego może wzrosnąć spalanie ?
ja bym zaczął od obejrzenia linek i zacisków (syf + śniedź)
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
no pewnie że tak...skoro jest opór to wiadomo że silnik będzie więcej pił.rafalpg pisze:Czy od tego może wzrosnąć spalanie ?
do sprawdzenia tak jak poprzednicy pisali
Sprawdziłem dzisiaj,że koło z prawej strony z tyłu cała tarcz jest gorąca aż się oparzyłem a z lewej jest tylko letnie. Więc zacznę od sprawdzenia prawego zacisku.
- VWaldini81
- LDZ
Re: Nie odbija hamulec ręczny
Też tak miałem! Prawe się grzało a lewe było okej, wymieniłem linki i od razu się poprawiłorafalpg pisze:... z prawej strony z tyłu cała tarcz jest gorąca
Witam dzisiaj odkręciłem koło i tam jak jest ta wajcha co do niej linka jest przypięta po spuszczeniu hamulca ręcznego zostawała jakieś 3mm nie odbiła do końca zsunąłem osłonę i nalałem oleju i rozruszałem. Wyczyściłem też i nasmarowałem olejem gumę co ją skręca. Jest już lepiej dalej nie odbija ale tak 1mm i da się obrócić tarczą oraz na pierwszym ząbku hamulca czuje opór a przedtem mogłem sobie nią ruszać do woli. Mam pytanie co odpowiada za odbijanie tej wajchy czy może być ta guma?
- VWaldini81
- LDZ
- VWaldini81
- LDZ
Zacisku nie rozbierzesz. Odczepiałeś linkę od zacisku by sprawdzić czy ona chodzi lekko w pancerzu?
Właśnie, że nie przeczytałem "sam naprawiam golf IV" odległość od zderzaka co dopija dźwignia linki ma być około 1,5mm i to jet normalne więc u mnie teraz tak jest więc myślę że to linka była zardzewiała i ona powodowała opór a z drugiej strony to w zimie prawie w ogóle nie zaciągam ręcznego i przez to nie odbijało bo zardzewiało.
- Leszek Madison
- Użytkownik
Nie wiem jak to wygląda w mk4, ale w mk3 jak najbardziej da się rozebrać zacisk i wymienić uszczelki.VWaldini81 pisze:Zacisku nie rozbierzesz
Najczęściej pod uszczelkę w pobliżu podstawy dźwigni ręcznego dostaje się wilgoć z pyłem i dźwignia się blokuje, albo wręcz koroduje ten trzpień od tłoka.
Ja miałem przypadek drugi i nie pomaga tu nawet wymiana uszczelek. Psikanie WD40 pomaga raczej na krótko.
Jak nie czujesz się na siłach żeby rozebrać zacisk - po prostu kup cały.
Też możliwe, ale bez wyjęcia jej i przesmarowania za wiele się nie dowieszrafalpg pisze:myślę że to linka była zardzewiała i ona powodowała opór
- VWaldini81
- LDZ
W mk4 w zacisku można wymienić również same gumki i tłoczek, a do sprężyny nie ma dojścia i jest smarowana płynem hamulcowym.Leszek Madison pisze:Nie wiem jak to wygląda w mk4, ale w mk3 jak najbardziej da się rozebrać zacisk i wymienić uszczelki.
Smarowanie na wiele się nie zda.Lepiej wymienić, bo klocki będą trzeć o tarcze nadal.Leszek Madison pisze:ale bez wyjęcia jej i przesmarowania za wiele się nie dowiesz
Dzięki, na razie testuje jak powróci tarcie to spróbuje się dobrać. A linkę nasmarowałem ściągając osłonę gumową i tam kilku krotnie wpuściłem oleju.