Ślizgające się sprzęgło?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ślizgające się sprzęgło?
Witam.
Na wstępie coś o moim golfiku.
Golf iv, 2003r. 1.9 101km AXR, przebieg 270 000. W aucie zamontowany jest chip.
Jakiś miesiąc temu zauważyłem, że przy gwałtownym dodaniu gazu na trzecim biegu przy 2 tys. obrotów nagle robi się 3 tys. i auto nie przyśpiesza.
Olałem to ponieważ już się to nie przydarzyło aż do wczoraj. Sytuacja identyczna. Noga z gazu i załamka. Jednak w ten sam dzień jeździłem całą noc jakieś 200km i chcąc zobaczyć czy sytuacja się powtórzy często dociskałem gazu (oczywiście nie cały czas) Dodawałem gwałtownie gazu przy 2 tyś. próbując wszystkie biegi lecz sytuacja nie powtórzyła się. Dziś również dużo jeździłem i nic.
Czy to może oznaczać na końcówkę sprzęgła?
Dodam, że sprzęgło łapie bardzo dobrze, biegi wchodzą idealnie a dwumasa nie słychać.
Na wstępie coś o moim golfiku.
Golf iv, 2003r. 1.9 101km AXR, przebieg 270 000. W aucie zamontowany jest chip.
Jakiś miesiąc temu zauważyłem, że przy gwałtownym dodaniu gazu na trzecim biegu przy 2 tys. obrotów nagle robi się 3 tys. i auto nie przyśpiesza.
Olałem to ponieważ już się to nie przydarzyło aż do wczoraj. Sytuacja identyczna. Noga z gazu i załamka. Jednak w ten sam dzień jeździłem całą noc jakieś 200km i chcąc zobaczyć czy sytuacja się powtórzy często dociskałem gazu (oczywiście nie cały czas) Dodawałem gwałtownie gazu przy 2 tyś. próbując wszystkie biegi lecz sytuacja nie powtórzyła się. Dziś również dużo jeździłem i nic.
Czy to może oznaczać na końcówkę sprzęgła?
Dodam, że sprzęgło łapie bardzo dobrze, biegi wchodzą idealnie a dwumasa nie słychać.
Ślizgające się sprzęgło?
Moze to oznaczać koniec tarczy , najłatwiej sprawdzić na 4 lub 5 biegu , jeśli obroty rosną a autko nie przyśpiesza to ewidentnie sprzęgło
Ślizgające się sprzęgło?
wojtas46, Rano przeczytałem to co napisałeś i postanowiłem raz jeszcze zrobić test. Gaz w podłogę na każdym biegu. od 1500, 2000, 2500 obrotów po kilkanaście razy sprawdzałem w różny sposób każdy bieg i nic. Ani razu się nie poślizgnęło.
Czy aby na pewno to sprzęgło?
Czy aby na pewno to sprzęgło?
Ślizgające się sprzęgło?
To co napisałeś w pierwszym poście wskazywałoby na sprzęgło , ale jesli sytuacja się nie powtarza to jeżdzij i na razie nie ma czym się przejmować
Ślizgające się sprzęgło?
Ślizga ci sie sprzęgło w zakresie obrotów w którym masz maks moment obrotowy.
Nie ślizga sie na pierwszych biegach bo mniejsze przełożenie.
Norma po wirusowaniu silnika.
Nie ślizga sie na pierwszych biegach bo mniejsze przełożenie.
Norma po wirusowaniu silnika.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Ślizgające się sprzęgło?
Zrób jakąś trasę 20-30km i wtedy spróbuj gdy się sprzęgło nagrzeje. Najlepiej testy zacznij od 5-go biegu,bo na nim sprzęgło ma najciężej.Elvis_btm pisze:od 1500, 2000, 2500 obrotów po kilkanaście razy sprawdzałem w różny sposób każdy bieg i nic. Ani razu się nie poślizgnęło.
Ślizgające się sprzęgło?
Dziękuję za odpowiedzi.
Michał_1977, Zrobię tak jak napisałeś. Wsiadam w autko i jadę na autostradę. Wieczorem napiszę co i jak
Michał_1977, Zrobię tak jak napisałeś. Wsiadam w autko i jadę na autostradę. Wieczorem napiszę co i jak