Zgrzytający wsteczny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zgrzytający wsteczny
Witam,
Autko mam od miesiąca. Przebieg ok. 5000 km. Silnik 1.4 TSI 140 KM. Przy próbie wrzucenia wstecznego często zgrzyta.
Najczęściej dzieje się to kiedy:
a) auto stoi na luzie bez wciśniętego sprzęgła: Dodaję gazu do około 3-4 tyś obrotów --> puszczam gaz --> wciskam sprzęgło (w tym czasie obroty spadają) --> próbuję wbić wsteczny i taki zgrzyt jakbym próbował wbić wsteczny jadąc do przodu.
b) ruszam autem dynamicznie do przodu i zhamowuje do 0: auto na sprzęgle --> dodaję gazu (w tym momencie pół-sprzęgło) --> puszczam gaz, wciskam sprzęgło z powrotem i hamuję hamulcem --> auto zatrzymuje się do 0 --> trzymając nadal sprzęgło próbuję wbić wsteczny i zgrzyt.
Efekt jest taki jakby rolki w skrzyni dalej kręciły się i nie wyhamowywały, a w momencie próby wrzucenia wstecznego biegu zębatki ścierały się o siebie.
Auto jest już w serwisie. Została wymieniona zębatka od wstecznego bo od tego zgrzytu jest podjechana. Auto dalej zgrzyta. Usłyszałem, że tak jest w tym modelu, ale jak widać uszkodzeniu ulega zębatka, a serwis nawet sugerował, że to ja poprzez niewłaściwie użytkowanie (wrzucanie wstecznego przy jeździe do przodu) ją zniszczyłem. Wsiadłem do dwóch innych aut (też golfy) i to samo. Ręce opadają bo jeszcze nie spotkałem się w żadnym samochodzie z takim czymś.
Czy mieliście jakieś podobne objawy ? Da się coś z tym zrobić ?
Pozdrawiam
Autko mam od miesiąca. Przebieg ok. 5000 km. Silnik 1.4 TSI 140 KM. Przy próbie wrzucenia wstecznego często zgrzyta.
Najczęściej dzieje się to kiedy:
a) auto stoi na luzie bez wciśniętego sprzęgła: Dodaję gazu do około 3-4 tyś obrotów --> puszczam gaz --> wciskam sprzęgło (w tym czasie obroty spadają) --> próbuję wbić wsteczny i taki zgrzyt jakbym próbował wbić wsteczny jadąc do przodu.
b) ruszam autem dynamicznie do przodu i zhamowuje do 0: auto na sprzęgle --> dodaję gazu (w tym momencie pół-sprzęgło) --> puszczam gaz, wciskam sprzęgło z powrotem i hamuję hamulcem --> auto zatrzymuje się do 0 --> trzymając nadal sprzęgło próbuję wbić wsteczny i zgrzyt.
Efekt jest taki jakby rolki w skrzyni dalej kręciły się i nie wyhamowywały, a w momencie próby wrzucenia wstecznego biegu zębatki ścierały się o siebie.
Auto jest już w serwisie. Została wymieniona zębatka od wstecznego bo od tego zgrzytu jest podjechana. Auto dalej zgrzyta. Usłyszałem, że tak jest w tym modelu, ale jak widać uszkodzeniu ulega zębatka, a serwis nawet sugerował, że to ja poprzez niewłaściwie użytkowanie (wrzucanie wstecznego przy jeździe do przodu) ją zniszczyłem. Wsiadłem do dwóch innych aut (też golfy) i to samo. Ręce opadają bo jeszcze nie spotkałem się w żadnym samochodzie z takim czymś.
Czy mieliście jakieś podobne objawy ? Da się coś z tym zrobić ?
Pozdrawiam
-
- VWGolf.pl Killer
Zgrzytający wsteczny
a po co dodajesz gazu przed wciśnięciem sprzęgła? a sprubój bez gazu...
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
Re: Zgrzytający wsteczny
Testowałem tak KIA, Hyundaia, Peugeota, Renault, Vw Tiguana i w żadnym z tych egzemplarzy nie było problemu ze wstecznym. A odpowiadając na Twoje pytanie robiłem tak po to aby sprawdzić w jakich warunkach występują zgrzyty. Poza tym w instrukcji jest napisane, że samochód ma stać. Nie ma żadnych innych wymogów wrzucania wstecznego.bioly05011 pisze:a po co dodajesz gazu przed wciśnięciem sprzęgła? a sprubój bez gazu...
-
- VWGolf.pl Killer
Zgrzytający wsteczny
ma stać podczas wrzucania wstecznego co innego z pierwszym biegiem można wrzucić jak się auto toczy,a jeżdziłeś maluszkiem i wrzucałeś jedynkę jak jechał?
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
Samochód stoi ! Przecież nie chodzi mi o wrzucanie wstecznego podczas jazdy do przodu tylko przy zatrzymanym aucie. Logicznebioly05011 pisze:ma stać podczas wrzucania wstecznego co innego z pierwszym biegiem można wrzucić jak się auto toczy,a jeżdziłeś maluszkiem i wrzucałeś jedynkę jak jechał?
-
- VWGolf.pl Killer
Zgrzytający wsteczny
wsteczny w twoim aucie jak się nie mylę tak samo w maluchu pierwszy bieg jest nie synchronizowany dlatego tak się dzieje po dodamiu gazu i schodzeniu z obrotów zawsze zgrzytnie
bioly05011 pisze:wsteczny w twoim aucie jak się nie mylę tak samo w maluchu pierwszy bieg jest nie synchronizowany dlatego tak się dzieje po dodamiu gazu i schodzeniu z obrotów zawsze zgrzytnie
Wyobrażasz sobie by w MK VII nie dali synchronizatorów

Epoka 126P i Stara 28 minęły ..
Podejrzewam wadę fabryczną ot co ... może jakiś babol przy montażu na linii produkcyjnej
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
-
- VWGolf.pl Killer
Zgrzytający wsteczny
kolegoHaki, tu jest mowa tylko i wyłącznie o wstecznym ,więc wypowiadaj się w liczbie pojedyńczej a nie mnogiej,wiadomo że wszystkie biegi do przodu są synchronizowane ,a wsteczny nie i dlatego producent zaleca że auto ma stać podczas wrzucania wstecznego,dodatkowo kolegaLime84, pisze że jak przegazuje do około 4 tyś. obroty spadają ,wrzuca wsteczny i wtedy zgrzyta, więc spróbuj teraz zrobić tak u siebie i zobaczysz czy zgrzytnie czy nie ,przegazuj do 4 wciśnij sprzęgło i przy 2 tys . wrzuć wsteczny 

Zgrzytający wsteczny
i cisza ...... kolego .... sprawdzałem
-
- VWGolf.pl Killer
Zgrzytający wsteczny
ciekwaw jestem ...u siebie sprawdzałem i uszwagra w leonie też jak przegazuje do 4 tyś ,wciskam sprzęgło przy 2,5tyś chce włożyć wsteczny ,pojawia się delikatny zgrzyt za każdym razem
Zgrzytający wsteczny
Nie wiem ,,, u mnie cisza hmmm może ze względu na to ,że parę dni temu zalałem świeżej oliwy do skrzyni ...
Fakt jest taki ,że czekamy na relację kolegi - który oddał auto do serwisu ,,,
Fakt jest taki ,że czekamy na relację kolegi - który oddał auto do serwisu ,,,