Skrzynia biegów

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

maselek
Mały gagatek
Mały gagatek

Skrzynia biegów

Post autor: maselek » wt lip 01, 2014 15:28

Witam Wszystkich.Drodzy użytkownicy VW, mam taki mały problem.Wczoraj dopadły mnie problemy z wskazaniami prędkościomierza, wskazówka zaczeła życ swoim życiem, albo wskazywała predkosc dobrze albo skakała po całej tarczy albo wogóle przestawała wskazywac prędkosc podskakując tylko czasami (posiadam golfa 4 1.4 16v) Poczytałem troche w necie i zasugerowałem sie awarią impulsatora w skrzyni biegów.Kupilem nowy i zabralem sie za wymiane.Po wymianie predkosciomierz sie nie ruszył wiec chcąc ponownie wyjąc impulsator odwalilem straszną lipe.... :banghead: Przy wyjmowaniu tego czujnika jego czesc mechaniczna czyli taki czerwony plastikowy "ślimak" oderwał sie od reszty i wpadł do skrzyni biegów :grrr: Mimo dużych wysiłków i wielu prób nie zdołałem go wyciągnąć..... po kilkudziesięciu próbach zaginął w otchłani skrzyni.Założyłem ten stary czujnik (impulsator) i po telefonie do mechanika uruchomiłem samochód. Dziś rano pojechalem do pracy i pod czas drogi przez chwile mialem tylko mały problem z wrzuceniem "trójki" ale po chwili wszystko było ok. Teraz autko odstawilem do elektromechanika który ma usunąć problem z predkosciomierzem. Zastanawiam sie tylko czy nie bede miał problemu ze skrzynią biegów przez to "ciało obce" w środku??? Koleś który zajmuje sie mechaniką powiedział ze skrzynia powinna to "przemielić" i zeby jezdzic i chyba nie powinno sie nic stać ale istnieje opcja ze coś sie stanie i bedzie trzeba szukać "nowej" (uzywanej) skrzyni bo to taniej niż naprawa uszkodzonej.... Proszę o jakąś porade bo jestem pełen obaw, czy ta skrzynia mi sie nie rozleci gdzieś w najmniej oczekiwanym momencie, dodam ze za miesiąc wybieram sie z rodziną nad morze.... jakieś 500 km. w jedną strone...... Z góry dziekuje za KAŻDĄ pomoc..... :-(

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Skrzynia biegów

Post autor: Michał_1977 » śr lip 02, 2014 06:22

Było o tym już wiele razy pisane,są 3 sposoby-jakimś cudem odłowić,rozebrać skrzynię,jeździć aż ślimak zostanie zmielony.
Z tego co wyczytałem w podobnych tematach,to chłopaki zazwyczaj są leniwi i korzystają z opcji nr.3 :grin:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

maselek
Mały gagatek
Mały gagatek

Skrzynia biegów

Post autor: maselek » śr lip 02, 2014 15:32

Michal_1977 dzieki za podpowiedz, mysle ze chyba narazie tez skorzystam z opcji nr.3 chociarz troche sie martwie abym nie narobil sobie klopotów.....

maselek
Mały gagatek
Mały gagatek

Skrzynia biegów

Post autor: maselek » sob lip 05, 2014 14:06

Kochani odebralem autko od mechanika, okazalo sie ze nawalil impulsator i przetarl sie kabelek od niego. Teraz juz jest ok. Ale zeby nie bylo tak kolorowo po powrocie od mechaniora okazalo sie ze wylecial mi plyn chlodzacy :banghead: Dolalem plynu ale caly czas kapalo z chlodnicy, podjechalem do specjalistow od chlodnic i okazalo sie....... :grrr: chodnica do wymiany, powiedziano mi ze juz swoje przezyla i tej chlodnicy sie nie naprawia tylko wymienia. Podsumowujac, impulsator wymieniony (koszt calkowity naprawy 310zl) , teraz wymiana chodnicy (przyblizony koszt naprawy 400zl) :banghead: Juz mam dosc..... :rozpacz:

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Skrzynia biegów

Post autor: Michał_1977 » ndz lip 06, 2014 08:09

Bo nieszczęścia lubią chodzić parami.... :panna:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”