Witam tak jak w temacie czy możliwe jest przełożenie automatu z benzyny do diesla.
Pytam bo jakiś magik spec majster + któryś poprzedni właściciel zrobił swapa w moim aucie. A mianowicie było 1.6 PN LPG (nalepka w bagażniku mówi że w tej budzie siedziało 1.6 pn a dziura po kablach w bagażniku mówi że był tu gaz ), a teraz jest 1.6 Diesel bez turbawki o oznaczeniu JK więc możliwe że z MK I ( Czy bywały te silniki też w MK II ?). I tak się teraz zastanawiam czy było możliwe że automat został z benzyny ? Dodam że nie odczytam wszystkich oznaczeń z nalepki bagażnika bo jest po prostu nieczytelna.
PozdraVWiam
Skrzynia biegów automatyczna z benzyny do diesla
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Młody Golfiarz
- Vag Nysa
Fizycznie przypasuje. Ale z prędkościami będzie licho. Diesel ma inne przełożenie główne od benzyny.
Najlepiej jakbyś odczytał kod skrzyni na skrzyni.
Najlepiej jakbyś odczytał kod skrzyni na skrzyni.
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Nie jest czasem że że jest to czasem taki mit , sądzę że różnica wynika z prędkosći obrotowej silnika , w wszystkich rozpiskach podane są skrzynie i nie ma wyposzczególnionych benzyna disel . Np zarówno 4T jest w b i d , ja myśle że jest to mit wałkowanyprzez wszystkich
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
To zależy od przypadku. Skrzynie automat w mk2 występują w dwóch przełożeniach głównych 3,12 i 3,41
Dodatkowo skrzynie od diesla mają dodatkowy tryb jazdy do przodu E. On tam ponoć wibracje zespołu napędowego zmniejszał przy staniu na światłach.
Dodatkowo skrzynie od diesla mają dodatkowy tryb jazdy do przodu E. On tam ponoć wibracje zespołu napędowego zmniejszał przy staniu na światłach.
- Młody Golfiarz
- Vag Nysa
Właśnie chodzi o to że jak odpalam klekota to trzęsie sie wszystko od przodu po tył Kierownica lata jak oszalała, jak miałem twardą deche to po urywało zaczepy od podszybia teraz mam miękką i jest lepiej. Jak jest P to trzesie dam D jeszcze bardziej trzesie a wejdzie z lekka na obroty już jest lepiej.
Ps.
Poduszki wymieniłem, silnik po remoncie, wydech cały nowy i dlatego pytam o tą skrzynie bo to jest ostatnia rzecz która stoi pod znakiem zapytania.
Hmm a tak nawiasem jeśli to przez tą skrzynie tak auto chodzi to pytanko ile muszę mieć hajsu żeby kiedyś kiedyś przełożyć manuala za automata
Sama skrzynia kosztuje 300 zł plus minus ile kasy na jej remont ? Przekładkę zrobiłbym ja ze znajomym mechanikiem więc robocizna odpada.
PozdraVWiam
Edit.
Wiem że musiałbym kupić, skrzynie 5 biegową od diesla, koło zamachowe (używka da radę ?), wybierak zmiany biegów, pedały, linkę sprzęgła, kompletne sprzęgło (docisk, tarcza, łożysko itp.) to już wychodzi tak z 600 zł. Ale czego mi jeszcze brakuje a i czy będzie w budzie trzeba coś rzeźbić i ile kasy na dopieszczenie skrzyni pójdzie tak plus minus bo narazie się zastanawiam czy to wartę zachodu.
Ps.
Poduszki wymieniłem, silnik po remoncie, wydech cały nowy i dlatego pytam o tą skrzynie bo to jest ostatnia rzecz która stoi pod znakiem zapytania.
Hmm a tak nawiasem jeśli to przez tą skrzynie tak auto chodzi to pytanko ile muszę mieć hajsu żeby kiedyś kiedyś przełożyć manuala za automata
Sama skrzynia kosztuje 300 zł plus minus ile kasy na jej remont ? Przekładkę zrobiłbym ja ze znajomym mechanikiem więc robocizna odpada.
PozdraVWiam
Edit.
Wiem że musiałbym kupić, skrzynie 5 biegową od diesla, koło zamachowe (używka da radę ?), wybierak zmiany biegów, pedały, linkę sprzęgła, kompletne sprzęgło (docisk, tarcza, łożysko itp.) to już wychodzi tak z 600 zł. Ale czego mi jeszcze brakuje a i czy będzie w budzie trzeba coś rzeźbić i ile kasy na dopieszczenie skrzyni pójdzie tak plus minus bo narazie się zastanawiam czy to wartę zachodu.