Dziwne odglosy po wcisnieciu sprzegla

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Lu4Ke
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Lu4Ke » czw mar 27, 2014 01:39

WITAM

cos mi zaczelo "cykac" gdy wcisne sprzeglo na postoju, gdy silnik jest rozgrzany

co ciekawe bylem u dwoch mecherow i obaj stwierdzili ze ten dzwiek nie idzie od sprzegla tylko z silnika,
jeden z nich mowi ze trzeba rozbierac dół silnika, czy to ma w ogole jakikolwiek sens?

podczas jazdy 0 objawow, jedynie na postoju "cyka" jak wcisne pedal lub przy delikatnym ruszaniu cykanie przyspiesza, juz na wyzszych obrotach tego nie slychac

posiadam golfa IV 1.6 16v AUS 2000r

Awatar użytkownika
Fafik258
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Fafik258 » czw mar 27, 2014 11:08

Mogą mieć rację. Panewka oporowa w tych silnikach podobno lubi sobie wypaść do miski. A wtedy podczas wciśnięcia sprzęgła wał korbowy się przesuwa bo ma luz wzdłużny i na czopie zaczyna trzeć. Generalnie jeżeli diagnoza się potwierdzi to kaplica. Ale nie ma co panikować. Dla świętego spokoju miska w dół i sprawdzić

Awatar użytkownika
Lu4Ke
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: Dziwne odglosy po wcisnieciu sprzegla

Post autor: Lu4Ke » czw mar 27, 2014 16:29

co masz na mysli ze jesli diagnoza sie potwierdzi to kaplica? jakie moga byc koszty naprawy tego?

czy w ogole mozna tak jezdzic?

nie uszkodzi to reszty silnika?

Awatar użytkownika
Fafik258
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Fafik258 » czw mar 27, 2014 17:34

Jeżeli jest to o czym mówimy to ja bym nie jeździł, ale skoro już coś slychac, że sie dzieje to może być już po ptakach i wtedy to jezdzij aż auto stanie, bo naprawiać sie nie opłaca. Trzeba będzie nowego słupka z wałem szukać. Dlatego ustał faktycznie czy to to.

Awatar użytkownika
Lu4Ke
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Lu4Ke » czw mar 27, 2014 19:45

zeby bylo ciekawie wal korbowy (bo byl krzywy) z korbowodami mialem robiony 3 lata temu i zrobilem tylko 20tys km i znow zaczelo sie cos odzywac

do tego wszystkiego mam chyba do roboty tez gore silnika, bo nie rowno pracuje jak sie nagrzeje i telepie silnikiem, mecher powiedzial ze ma "wypadanie zaplonu"

porazka , nie wiem czy robic generalny remont silnika czy kupic inny silnik

z drugiej strony oleju nie bierze i smiga na trasie az milo

roman58
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: roman58 » pt mar 28, 2014 21:13

Wiedz na kanał duży śrubokręt lub jakaś montówka i spróbuj sprawdzić luz osiowy podważając za koło pasowe będziesz widział czy się wysuwa a potem wsuwa.Na wolnych obrotach niech ktoś naciska sprzęgło a ty obserwuj koło pasowe czy balansuje,dowiesz się prawdy.

Awatar użytkownika
Lu4Ke
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Lu4Ke » sob mar 29, 2014 11:02

w pon jestem umowiony z mecherem, obadamy narazie spod silnika, co do gory to juz inna bajka

mowia ze glowica/zawory mam do remontu dlatego chodzi nierowno, z drugiej strony z gory silnika nic sie nie tucze i nie ma zadnych objawow podczas jazdy,
przewody, swiece, cewka byly wymieniane i nic nie dalo

zdam relacje co i jak, chyba ze nie bedzie juz co ratowac w silniku :-(

Awatar użytkownika
Lu4Ke
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Lu4Ke » wt kwie 01, 2014 21:03

no niestety potwierdzily sie najczarniejsze wizje... po zobaczeniu spodu silnika byla jesien sredniowiecza, w misie olejowej lezaly te "podkowy" od panewek, dystanse oporowe? czy jak sie to tam nazywa, byly tak wytarte od walu ze masakra, wal do wyrzucenia, ogolnie nie ma co ratowac, gora cala rowniez na zyletki, nie ma nawet jak wyremontowac mojego silnika, bo wszystko jest obrobione, wyrobione, wystukane, itp

rozgladam sie teraz za jakims slupkiem silnika, pewnie cos normalnego bedzie ciezko kupic

Awatar użytkownika
Fafik258
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Fafik258 » wt kwie 01, 2014 21:14

Lu4Ke pisze:no niestety potwierdzily sie najczarniejsze wizje... po zobaczeniu spodu silnika byla jesien sredniowiecza, w misie olejowej lezaly te "podkowy" od panewek, dystanse oporowe? czy jak sie to tam nazywa, byly tak wytarte od walu ze masakra, wal do wyrzucenia, ogolnie nie ma co ratowac, gora cala rowniez na zyletki, nie ma nawet jak wyremontowac mojego silnika, bo wszystko jest obrobione, wyrobione, wystukane, itp
rozgladam sie teraz za jakims slupkiem silnika, pewnie cos normalnego bedzie ciezko kupic

Przykra sprawa, szkoda że wykrakałem

Awatar użytkownika
Lu4Ke
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Lu4Ke » pt kwie 04, 2014 01:25

te silniki AUS 1,6 16v do ktorego roku byly produkowane?

wiem ze zaczeto je robic od 2000r, bo sam mam z tego okresu

Awatar użytkownika
Lu4Ke
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Lu4Ke » czw kwie 17, 2014 17:08

no i stalo sie ....

nowo zakupiony silnik juz ladnie mruczy w komorze :-)

co ciekawe silnik mialem AUS z 2000r, a mechanior wladowal nowszy silnik AZD z konca roku 2001 ktory jest jak wyczytalem na forum "Silniki nowsze czyli AZD i BCB sa juz na palcocewkach przy świecach i trzeba bawic sie w wymianę wiązki elektrycznej" , "Te nowsze silniki nie mają cewki rozdzielającej iskrę na poszczególne cylindry tylko impuls na świece idze ze sterownika"

i zeczywiscie tak jest , tyle za elektryki nie wymienialem, osprzet poszedl z mojego starego silnika AUS

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”