Dziwne odglosy po wcisnieciu sprzegla
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
WITAM
cos mi zaczelo "cykac" gdy wcisne sprzeglo na postoju, gdy silnik jest rozgrzany
co ciekawe bylem u dwoch mecherow i obaj stwierdzili ze ten dzwiek nie idzie od sprzegla tylko z silnika,
jeden z nich mowi ze trzeba rozbierac dół silnika, czy to ma w ogole jakikolwiek sens?
podczas jazdy 0 objawow, jedynie na postoju "cyka" jak wcisne pedal lub przy delikatnym ruszaniu cykanie przyspiesza, juz na wyzszych obrotach tego nie slychac
posiadam golfa IV 1.6 16v AUS 2000r
cos mi zaczelo "cykac" gdy wcisne sprzeglo na postoju, gdy silnik jest rozgrzany
co ciekawe bylem u dwoch mecherow i obaj stwierdzili ze ten dzwiek nie idzie od sprzegla tylko z silnika,
jeden z nich mowi ze trzeba rozbierac dół silnika, czy to ma w ogole jakikolwiek sens?
podczas jazdy 0 objawow, jedynie na postoju "cyka" jak wcisne pedal lub przy delikatnym ruszaniu cykanie przyspiesza, juz na wyzszych obrotach tego nie slychac
posiadam golfa IV 1.6 16v AUS 2000r
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Mogą mieć rację. Panewka oporowa w tych silnikach podobno lubi sobie wypaść do miski. A wtedy podczas wciśnięcia sprzęgła wał korbowy się przesuwa bo ma luz wzdłużny i na czopie zaczyna trzeć. Generalnie jeżeli diagnoza się potwierdzi to kaplica. Ale nie ma co panikować. Dla świętego spokoju miska w dół i sprawdzić
Re: Dziwne odglosy po wcisnieciu sprzegla
co masz na mysli ze jesli diagnoza sie potwierdzi to kaplica? jakie moga byc koszty naprawy tego?
czy w ogole mozna tak jezdzic?
nie uszkodzi to reszty silnika?
czy w ogole mozna tak jezdzic?
nie uszkodzi to reszty silnika?
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Jeżeli jest to o czym mówimy to ja bym nie jeździł, ale skoro już coś slychac, że sie dzieje to może być już po ptakach i wtedy to jezdzij aż auto stanie, bo naprawiać sie nie opłaca. Trzeba będzie nowego słupka z wałem szukać. Dlatego ustał faktycznie czy to to.
zeby bylo ciekawie wal korbowy (bo byl krzywy) z korbowodami mialem robiony 3 lata temu i zrobilem tylko 20tys km i znow zaczelo sie cos odzywac
do tego wszystkiego mam chyba do roboty tez gore silnika, bo nie rowno pracuje jak sie nagrzeje i telepie silnikiem, mecher powiedzial ze ma "wypadanie zaplonu"
porazka , nie wiem czy robic generalny remont silnika czy kupic inny silnik
z drugiej strony oleju nie bierze i smiga na trasie az milo
do tego wszystkiego mam chyba do roboty tez gore silnika, bo nie rowno pracuje jak sie nagrzeje i telepie silnikiem, mecher powiedzial ze ma "wypadanie zaplonu"
porazka , nie wiem czy robic generalny remont silnika czy kupic inny silnik
z drugiej strony oleju nie bierze i smiga na trasie az milo
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Wiedz na kanał duży śrubokręt lub jakaś montówka i spróbuj sprawdzić luz osiowy podważając za koło pasowe będziesz widział czy się wysuwa a potem wsuwa.Na wolnych obrotach niech ktoś naciska sprzęgło a ty obserwuj koło pasowe czy balansuje,dowiesz się prawdy.
w pon jestem umowiony z mecherem, obadamy narazie spod silnika, co do gory to juz inna bajka
mowia ze glowica/zawory mam do remontu dlatego chodzi nierowno, z drugiej strony z gory silnika nic sie nie tucze i nie ma zadnych objawow podczas jazdy,
przewody, swiece, cewka byly wymieniane i nic nie dalo
zdam relacje co i jak, chyba ze nie bedzie juz co ratowac w silniku
mowia ze glowica/zawory mam do remontu dlatego chodzi nierowno, z drugiej strony z gory silnika nic sie nie tucze i nie ma zadnych objawow podczas jazdy,
przewody, swiece, cewka byly wymieniane i nic nie dalo
zdam relacje co i jak, chyba ze nie bedzie juz co ratowac w silniku
no niestety potwierdzily sie najczarniejsze wizje... po zobaczeniu spodu silnika byla jesien sredniowiecza, w misie olejowej lezaly te "podkowy" od panewek, dystanse oporowe? czy jak sie to tam nazywa, byly tak wytarte od walu ze masakra, wal do wyrzucenia, ogolnie nie ma co ratowac, gora cala rowniez na zyletki, nie ma nawet jak wyremontowac mojego silnika, bo wszystko jest obrobione, wyrobione, wystukane, itp
rozgladam sie teraz za jakims slupkiem silnika, pewnie cos normalnego bedzie ciezko kupic
rozgladam sie teraz za jakims slupkiem silnika, pewnie cos normalnego bedzie ciezko kupic
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Lu4Ke pisze:no niestety potwierdzily sie najczarniejsze wizje... po zobaczeniu spodu silnika byla jesien sredniowiecza, w misie olejowej lezaly te "podkowy" od panewek, dystanse oporowe? czy jak sie to tam nazywa, byly tak wytarte od walu ze masakra, wal do wyrzucenia, ogolnie nie ma co ratowac, gora cala rowniez na zyletki, nie ma nawet jak wyremontowac mojego silnika, bo wszystko jest obrobione, wyrobione, wystukane, itp
Przykra sprawa, szkoda że wykrakałem
te silniki AUS 1,6 16v do ktorego roku byly produkowane?
wiem ze zaczeto je robic od 2000r, bo sam mam z tego okresu
wiem ze zaczeto je robic od 2000r, bo sam mam z tego okresu
no i stalo sie ....
nowo zakupiony silnik juz ladnie mruczy w komorze
co ciekawe silnik mialem AUS z 2000r, a mechanior wladowal nowszy silnik AZD z konca roku 2001 ktory jest jak wyczytalem na forum "Silniki nowsze czyli AZD i BCB sa juz na palcocewkach przy świecach i trzeba bawic sie w wymianę wiązki elektrycznej" , "Te nowsze silniki nie mają cewki rozdzielającej iskrę na poszczególne cylindry tylko impuls na świece idze ze sterownika"
i zeczywiscie tak jest , tyle za elektryki nie wymienialem, osprzet poszedl z mojego starego silnika AUS
nowo zakupiony silnik juz ladnie mruczy w komorze
co ciekawe silnik mialem AUS z 2000r, a mechanior wladowal nowszy silnik AZD z konca roku 2001 ktory jest jak wyczytalem na forum "Silniki nowsze czyli AZD i BCB sa juz na palcocewkach przy świecach i trzeba bawic sie w wymianę wiązki elektrycznej" , "Te nowsze silniki nie mają cewki rozdzielającej iskrę na poszczególne cylindry tylko impuls na świece idze ze sterownika"
i zeczywiscie tak jest , tyle za elektryki nie wymienialem, osprzet poszedl z mojego starego silnika AUS