Jakie sprzęgło,od czego i do czego (temat zbiorczy)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam serdecznie.
Otoż nadszedł czas w moim Golfiku 1.9 TDI na awarie sprzęgła.
Mianowicie w moim przypadku pękły widełki albo jak to potocznie nazywane łapa sprzęgła.
Nigdzie nie mogę znaleść do Golfa 3 1.9 TDI 90KM 66kW, symbol silnika 1Z, szukałem na allegro, olx, to wyskakiwały mi do Audi A4, Passatów B5, raz wyskoczyło mi do Audi 80 i Passata B4, ale mam wątpliwości, dlatego postanowiłemu tu to opisać, mimo tego, że w mechanice jestem kompletnym laikiem.
Zastanawiam się od jakiego auta dokładnie z grupy VAG pasowałaby taka sama łapa do mojej padlinki.
Jeżeli to pomoże to dodam zdjęcia tejże pękniętej łapy, bo symbolu ani numerów na niej nie ma.
Dziękuję za jakąkolwiek pomocną i szybką odpowiedz
Otoż nadszedł czas w moim Golfiku 1.9 TDI na awarie sprzęgła.
Mianowicie w moim przypadku pękły widełki albo jak to potocznie nazywane łapa sprzęgła.
Nigdzie nie mogę znaleść do Golfa 3 1.9 TDI 90KM 66kW, symbol silnika 1Z, szukałem na allegro, olx, to wyskakiwały mi do Audi A4, Passatów B5, raz wyskoczyło mi do Audi 80 i Passata B4, ale mam wątpliwości, dlatego postanowiłemu tu to opisać, mimo tego, że w mechanice jestem kompletnym laikiem.
Zastanawiam się od jakiego auta dokładnie z grupy VAG pasowałaby taka sama łapa do mojej padlinki.
Jeżeli to pomoże to dodam zdjęcia tejże pękniętej łapy, bo symbolu ani numerów na niej nie ma.
Dziękuję za jakąkolwiek pomocną i szybką odpowiedz
wesol - Docieranie sprzegla ? Powinno od poczatku byc ok.Tak mi sie wydaje. Moze przez to ze to uzywka valeo a nie nowe G60... Zamach dales z 1Z ?
Powiedz jeszcze jak z przyspieszeniem od najnizszych obrotow, wiesz o co mi chodzi ... jakies dgrania czy cos ?`
Jak gasisz na sprzegle to tak nie telepocze ?
Powiedz jeszcze jak z przyspieszeniem od najnizszych obrotow, wiesz o co mi chodzi ... jakies dgrania czy cos ?`
Jak gasisz na sprzegle to tak nie telepocze ?
Ja do 6 biegowego dawalem. Tak uzywka ale w sumie dosc malo uzywane to bylo. Pryz gaszeniu sa pewne wibracje na silniku ale nie wiem z czego to wynika. Dziwne bo w sharnaie i w zasadzie to ten sam silnik tego nie ma a skrzynia tez 6 beigowa ale tam poszlo valeo nowe. Gaszenie na sprzegle to mniej drgań no i dzwiekow mniej. Tak to calkiem fajnei sie jezdzi. Sprzeglo bierze od samego dolu praktycznie. Docierlem tarcze przez jazde taka troszke na pol sprzegle z gazem wcisnietym. Docieralem i w sharanie i w golfie bo sie lekko slizgalo. Tylko ze oba auta dlubniete tak wiec mysle ze moza ten uslizg na nowym wunikac te z tego ze jednak prawei 400 niutów moze powodowac slizgi. Teraz to zapina niemilosiernie. na lato chyba sciagne jeszcze raz to wszystko w golfie i wysle do RAdzika tarcze ze wskazókami co ma zrobic a bedzie mial przykazane by zniwelowac luz na sprezynkach w tarczy.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Ok, ale co do sprezynek to mowisz o Valeo czy G60 ? Chodzi o ten luz, ktory twoim zdaniem powoduje te dzwieki, o ile dobrze zrozumialem. Ale ogolnie po przesiadce z dwumasu myslisz, ze zrobiles dobrze ? Komfort jest na tym samym poziomie ?
Chodz nie masz chyba porownania sprawny dwumas vs jednomas tylko zajechany dwumas vs jednomas...
Pozdro.
Chodz nie masz chyba porownania sprawny dwumas vs jednomas tylko zajechany dwumas vs jednomas...
Pozdro.
Mowie o valeo bo G60 ni pasuej do skryzn 6 biegowych. Tam nie ma naturalnego zamiennika i zostaje tylko produkt valeo.
Głónym celem przeiadki na jednomas to brak problemow w przyszlosci oraz to z emoge sobie butowac dowoli w zasadzie. Mysle ze sie oplacalo zwlaszacza ze cala impreza kosztowala mnie 500 zl. Komfort same jazdy jest prawie taki sam. minimlanie na kozysc dwumasy z racji iz te dzwieki sa - znaczne przy gaszeniu i takie słabe podczas jazdy ale do 2200 obr. Nagram filmik to moze bedzie słychać. Ja jako nieliczny chyba na forum przeszedlem na jednomas z 100% dobrgo dwumasu. Absolutnie zadnych problemow z dwumasa nie mialem- ani uslizgi ani drgań itp spraw. Poprostu pomyslalem sobie tak: Kombi ktore coprawda nieczesto ale jednak ma podczpeianą przyczepke ktore gania dosc agresywnie(przynajmniej w moich rekach) to powinno miec jendomas zwlaszcza ze jest agresywny wirus w tym ASZku gdzies na 170 KM- shamuje to bede wiedział dokladnie. Narazie zima niepozwala na hamowanie aut- (predkość graniczna kół blokuje).
Głónym celem przeiadki na jednomas to brak problemow w przyszlosci oraz to z emoge sobie butowac dowoli w zasadzie. Mysle ze sie oplacalo zwlaszacza ze cala impreza kosztowala mnie 500 zl. Komfort same jazdy jest prawie taki sam. minimlanie na kozysc dwumasy z racji iz te dzwieki sa - znaczne przy gaszeniu i takie słabe podczas jazdy ale do 2200 obr. Nagram filmik to moze bedzie słychać. Ja jako nieliczny chyba na forum przeszedlem na jednomas z 100% dobrgo dwumasu. Absolutnie zadnych problemow z dwumasa nie mialem- ani uslizgi ani drgań itp spraw. Poprostu pomyslalem sobie tak: Kombi ktore coprawda nieczesto ale jednak ma podczpeianą przyczepke ktore gania dosc agresywnie(przynajmniej w moich rekach) to powinno miec jendomas zwlaszcza ze jest agresywny wirus w tym ASZku gdzies na 170 KM- shamuje to bede wiedział dokladnie. Narazie zima niepozwala na hamowanie aut- (predkość graniczna kół blokuje).
sprzęgło z 2.3 AQN MK4 podejdzie tylko z AQN 170 ? Czy z AGZ 2.3 V5 150 też ? Może z jakiś innych silników ?
ale co chesz tym uzyskać bo nie kumam?? Rozumuem ze ma do podpasowac do ALH tak?
Nie, robię swapa na 2.3. AQN, mam całego dawce w angliku, ale w automacie i kompletuje graty na manuala
A ja przystępuje do ponownego ściągnięcia skrzyni w golfie. Wysprzeglik się posikal. Przy okazji tarcza jednomyślnie idzie do Radziła na wymianę sprężyny bo brzeczaly.
Re: Jakie sprzęgło,od czego i do czego (temat zbiorczy)
W srodku skrzyni masz tylko lozysko oporowe. Pompa sprzeglowa jest na zewnatrz...wesol pisze:A ja przystępuje do ponownego ściągnięcia skrzyni w golfie. Wysprzeglik się posikal. Przy okazji tarcza jednomyślnie idzie do Radziła na wymianę sprężyny bo brzeczaly.
-
- Użytkownik
Przy 6 biegowych mamy wewnątrz a przy 5 biegowych zazwyczaj zewnatrz
-
- Użytkownik
Re: Jakie sprzęgło,od czego i do czego (temat zbiorczy)
Kumpel miał 5 biegowego PD'ka i wydaje mi się że był wewnątrz... albo mi się coś pochrzaniło
ALH -> 205 -> soft