Cześć,
Od wczoraj słychać w moim golfie jakieś stuki dochodzące z przodu samochodu.
Nie za bardzo znam się na mechanice, ale wczoraj podjechałem na kanał i odkręciłem osłonę silnika żeby sprawdzić przynajmniej ogólnie co tam może być. Po ściągnięciu na osłonie znalazłem taką blaszkę:
Nie wiem czy ona od czegoś odpadła, czy wcześniejszemu właścicielowi wpadła i nie wyciągnął, a teraz wypadła.
Pierwsze co pomyślałem o tej blaszce, że jest ona od mocowania akumulatora, ale tam nic nie brakuje.
Nagrałem też te stuki jak to słychać:
GolfIV_Stuki.mp3
Jakieś 2 tygodnie temu jak uruchamiałem silnik, przez moment było słychać taki głuchy burkot, ale zaraz przestawało. Nie działo się tak przy każdym uruchomieniu, czasem było słychać, czasem nie. Po kilku dniach nie było już nic słychać.
Jak zobaczyłem tą blaszkę to pomyślałem że może to ją było słychać. Po wyciągnięciu jej, złożeniu do kupy dalej słychać te stuki.
Co może być przyczyną tych stuków?
Stuki przy silniku/skrzyni?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
To łapka trzymająca akumulator i pewnie akumulator się wala ... między akumulatorem a pasem przednim jest miejsce na śrubę.
Właśnie chodzi o to, że akumulator trzyma się dobrze, taka łapka jest już przy akumulatorze i dlatego dziwi mnie to, skąd się mogła wziąć na osłonie
tak, na postoju sie aku walaitaliano_83 pisze:pewnie akumulator się wala
markus2, przy otwartej masce posłuchaj czy stuki nie dochodzą z okolic skrzyni. moze to byc dwumas
Odp: Stuki przy silniku/skrzyni?
Podjechałem z autem do mechanika, ale oczywiście już nic nie słychać. Jak przejechaliśmy się to też nic nie było słychać. Posprawdzał przy kołach z przodu i powiedział że tam jest wszystko ok. Powiedział żebym na razie jeździł a po tych świętach podniesie się samochód i zobaczymy dokładniej. Na razie jeżdżę i nic nie stuka.
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Niedawno znowu zaczęło stukać ale teraz słychać już było wyraźnie, że dobiega z okolic lewego przedniego koła. Podjechałem do mechanika i okazało się, że to wina przegubu - trzeba było śrubę dokręcić i teraz jest OK