1.6 AFT cieżko wchodzi 1 bieg
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam Mam pewien problem jeśli chodzi o ciężko wchodzący 1 bieg w seacie toledo 1l z silnikiem 1.6 AFT drążek zmiany giegów stawia spory opór a potem sam bieg wchodzi ok - bez zgrzytów itp. Wymieniłem 2 plastikowe łączniki przy skrzyni biegów (firmy TOPRAN) ale niestety po ich wymianie było jeszcze gorzej (bardzo słabej jakości zamienniki) Oryginalne nie są od wewnątrz wytarte itp. ale mimo to 1 bieg wchodzi ciężko Nie mam pojęcia co może być Sprzęgło działa poprawnie od samego początku Samochód ma oryginalny przebieg 170 tys. wieć sprzęgło wykluczam Pozostałe biegi wchodzą lekko
- vwer2
- Sprzedawca
- Kontakt:
Wina możne leżeć po stronie;
mechanizmu zmiany biegów (duży luz ,zła regulacja)
skrzynia biegów np stary lub za gęsty olej
sprzęgła - nie wysprzęgla do końca.
Sprawdź czy na zapalonym i zgaszonym silniku jest różnica
mechanizmu zmiany biegów (duży luz ,zła regulacja)
skrzynia biegów np stary lub za gęsty olej
sprzęgła - nie wysprzęgla do końca.
Sprawdź czy na zapalonym i zgaszonym silniku jest różnica
TECH-AUTO MECHANIKA POJAZDOWA ELEKTRONIKA . WULKANIZACJA Komputerowe wyważanie kół. VAG WROCŁAW
tel. 694 379 076
Części z demontażu Golf 4 Octavia Polo 9 N
tel. 694 379 076
a czy reguluje sie pracę sprzęgła linką sprzegła ? Zauważyłem że jak mocno do oporu wcisnę pedał sprzęgła to jest lepiej (wcześniej jeszcze między pedałem a ogranicznikiem był włożony dywanik i odsunąłem go)
- vwer2
- Sprzedawca
- Kontakt:
Re: 1.6 AFT cieżko wchodzi 1 bieg
Zależy czy masz linkę zwykła czy z samo regulatorem .burza999 pisze:a czy reguluje sie pracę sprzęgła linką sprzegła ? Zauważyłem że jak mocno do oporu wcisnę pedał sprzęgła to jest lepiej (wcześniej jeszcze między pedałem a ogranicznikiem był włożony dywanik i odsunąłem go)
TECH-AUTO MECHANIKA POJAZDOWA ELEKTRONIKA . WULKANIZACJA Komputerowe wyważanie kół. VAG WROCŁAW
tel. 694 379 076
tel. 694 379 076
rozebrałem wczoraj i na smarowałem elementy przy drążku zmiany biegów i przy skrzyni (łączniki) oraz wyregulowałem śrubą mimośrodowa położenie lewarka zmiany biegów i jest troszkę lepiej Zauważyłem ze 1 cieżko wchodzi wyłącznie po rozgrzaniu oleju w skrzyni i gdy samochód całkowicie sie zatrzyma lub po uprzedniej jeździe na wstecznym (np wycofując z parkingu ciężko potem wbić 1 bieg) Wystarczy że samochód dosłownie lekko się toczy to 1 wchodzi lekko tak samo gdy jest zimny wtedy nie ma problemu
- vwer2
- Sprzedawca
- Kontakt:
Wygląda na to ,że sprzęgło nie wysprzęgla do końca . Masz tam linkę z samoregulacją ?
tel. 694 379 076
tel. 694 379 076
- vwer2
- Sprzedawca
- Kontakt:
Re: 1.6 AFT cieżko wchodzi 1 bieg
Widać na zięciu. Prawy dolny róg . Jest linka z samo regulatorem. Zadko się zdarza ale się zdarza ze wysiada samo regulator i jest za duży luz i wciskając pedał sprzęgła nie do końca sprzęgło wysprzęgla . objawia się tym ,ze ciężko wbić niskie biegi , zgrzyta wsteczny bieg ,auto rusza już na samym początku puszczania sprzęgła.
tel. 694 379 076
tel. 694 379 076
no tak tylko u mnie tylko 1 bieg cieżko wchodzi tak jak by coś go blokowało Nie ma żadnych zgrzytów itp ani na 1 ani na wstecznym