[mk4] Sprzęgło wysoko bierze
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Posiadam VW Golfa 1.4 16V o oznaczeniu AKQ z listopada 1998r.
Niestety trefnie trafiłem i musiałem remontować silnik od dołu do samej góry, szlif wału nowe tłoki itd....
Sprzęgło było wymieniane kompletne na nowe i od samego początku bierze od samej góry jest to irytujące gdyż mało kto umie moim autem jeżdzić.. dziewczyna nie może ruszyć ... Czy da się go jakos wyregulować??Jest mozliwe ze zostało żle złożone??
Posiadam VW Golfa 1.4 16V o oznaczeniu AKQ z listopada 1998r.
Niestety trefnie trafiłem i musiałem remontować silnik od dołu do samej góry, szlif wału nowe tłoki itd....
Sprzęgło było wymieniane kompletne na nowe i od samego początku bierze od samej góry jest to irytujące gdyż mało kto umie moim autem jeżdzić.. dziewczyna nie może ruszyć ... Czy da się go jakos wyregulować??Jest mozliwe ze zostało żle złożone??
mam to samo kolego... podpisuje sie pod tematem
Było:
Golf MK4 1.4 16V AKQ ->SWAP-> 1.8 20V AGN
Jest:
Audi A6 2.4 V6 Quattro ARJ
Jest:
Do sprawdzenia jest taki pręt co to idzie przez calą skrzynię począwszy od łozyska oporowego z do takiej taczy sprężystej w docisku. Ten pręt ma okreslona długośc i w nim może być przyczyna wysokiego łapania sprzęgła.
już jakiś trop, oddam do mechanika w przyszlym miesiacu niech zrzuci skrzynie i zobaczy
Było:
Jest:
Jest:
Niech sprawdzi też taką dźwignię co przenosi ruch z wysprzęglika na łozysko oporowe. To wszystko jest pod takim zielonym dekielkiem i mozna to sprawdzić bez sciągania skrzyni. Byc może dostało to tam jakiegos luzu.
to że w mk4 w silnikach 1,4 bierze wysoko sprzeglo to norma i nic nie zmienicie. trzeba się przyzwyczaić i to wszystko
nie wierze zeby ludzie kupili z salonu samochod z takim sprzeglem, jako jedyny na swiecie chyba takie ma jest to prawda... pozatym np 1.6 AUS tez jest na tej skrzyni i nikt nie narzeka
Było:
Jest:
Jest:
Mi też wysoko bierze. Na początku sprawiało to problemy , teraz po ponad roku w ogóle mi to nie przeszkadza . Zobaczysz że się przyzwyczaisz
w moim 1.6 SR tez sprzęgło bierze wysoko co mnie denerwuje rok już jeżdżę i jakoś się przyzwyczajam jeszcze albo w innych autach było tak ze popuszczając sprzęgło autem można było ruszyć i później dać gaz. Ja zauważyłem ze lepiej jest to w miarę równocześnie robić bo na samym sprzęgle to auto padnie.
Bayern ist Meister
W tych silnikach sprzęgło jest dość specyficzne, tak samo jak łożysko oporowe.
Wychodzi ono z drugiej strony, a łączy je z tarczą i dociskiem właśnie ten pręt, o którym kolega już wspomniał.
Wychodzi ono z drugiej strony, a łączy je z tarczą i dociskiem właśnie ten pręt, o którym kolega już wspomniał.
Co do sprzęgła to się po 3latach oraz 60tys.km przejechanych przyzwyczaiłem:) Gorzej moja narzeczona xD
Witajcie,
Przy remoncie silnika wymieniałem tylko docisk tarcze zostawiłem gdyż mechanik stwierdził była dobra. Przy okazji wymiany uszczelniaczy na skrzyni oraz uszczelniacza wału kazałem sprawdzić sprzęgło i okazało się ze tarcza nie ma prawie tego ,,korka,,..wymieniłem kompletna sascha i całkiem inna jazda
Przy remoncie silnika wymieniałem tylko docisk tarcze zostawiłem gdyż mechanik stwierdził była dobra. Przy okazji wymiany uszczelniaczy na skrzyni oraz uszczelniacza wału kazałem sprawdzić sprzęgło i okazało się ze tarcza nie ma prawie tego ,,korka,,..wymieniłem kompletna sascha i całkiem inna jazda