Sprzęgło- Dziwny problem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

uzar007
Mały gagatek
Mały gagatek

Sprzęgło- Dziwny problem

Post autor: uzar007 » czw lut 28, 2013 01:21

Witam,jestem na tym forum pierwszy i nie ostatni raz i chciałbym zasięgnąć waszej opinii na temat mojego problemu związanego z niedawno kupionym prze zemnie golfem 4 2.0 benzyna/gaz. Otóż od wczoraj zauważyłem ,że coś jest nie tak ze sprzęgłem a dokładnie huczy mi łożysko w okolicy skrzyni biegów. Przeanalizowałem parę wersji, sprawdziłem i doszedłem do wniosków ,że problem z tym huczącym łożyskiem objawia się w chłodniejsze dni a samo łożysko przestaję huczeć gdy naciskam pedał gazu a wraca jak je puszczę. Jadąc golfiną ciężko jest mi je wyczuć po cztero letniej przesiadce z trójki 1.8 90km. Dodam, że na pierwszym biegu co jakiś czas podszarpuję autem tak jakbym nie umiejętnie sterował sprzęgłem. Jeszcze gorzej dzieję się to na gazie. Samo sprzęgło łapie między 1/3 a 1/2 pedała ,więc nie jest chyba aż tak źle.Co to może być? Łożysko oporowe czy może nie działające na razie ESP? Będę wdzięczny za wasze opinie.

edit:

Zapomniałem dodać ,że biegi wchodzą gładko i bez problemów, wrzucając bieg przygazowując nie podszarpuje mi autem a samym sprzęgłem trzeba operować powoli przy zmianie biegów. Drugi problemem jest delikatne falowanie obrotami na poziomie ok 20-50 obrotów a sam silnik dławi się na gazie a na PB wydaje się być ok.Jutro jadę wymienić olej w silniku bo jest w strasznym stanie. Proszę o pomoc.

łącz posty // moderator

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Re: Sprzęgło- Dziwny problem

Post autor: doggie » czw lut 28, 2013 10:38

uzar007 pisze: czy może nie działające na razie ESP?

ESP nie ma nic do huczenia

LittleBug
Mały gagatek
Mały gagatek

Sprzęgło- Dziwny problem

Post autor: LittleBug » czw lut 28, 2013 14:12

Łożysko sprzęgła obstawiam.
http://www.sprzegla.webshop.pl/ProductD ... 1,-1,19224

Radzę sprawdzić też tarczę + docisk przy okazji.

uzar007
Mały gagatek
Mały gagatek

Sprzęgło- Dziwny problem

Post autor: uzar007 » czw lut 28, 2013 15:29

Dzięki wielkie za info. Właśnie odstawiłem auto do znajomego mechanika i przekaże mu to a na dodatek zauważyłem rano ze kapie mi olej ze silnika :-( oby to było przez nieszczelną uszczelkę pod misą olejową ale obawiam się gorszego.FU**

Awatar użytkownika
tomcio06750
Użytkownik
Użytkownik

Sprzęgło- Dziwny problem

Post autor: tomcio06750 » pn lip 29, 2013 11:56

a ja obstawiam na łożysko na wałku atakującym od skrzyni miałem taki sam obiaw w golfie 3 1.6 AEE itez wymieniłem całe sprzegło co nie było takiej potrzeby tylko to było własnie to łożysko, ale oczywiście moge sie mylić...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”