VW Bora automat - JATCO JF506E (VW 09A) - wymiana oleju ATF
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
VW Bora automat - JATCO JF506E (VW 09A) - wymiana oleju ATF
Witam. Zbliża mi się 65 kkm przekulane i według książki powinna mieć miejsce wymiana oleju w skrzyni biegów. Chciałbym nadmienić iż mam automat - 5 biegowy TIP-TRONIC. W serwisie w Austrii powiedzieli mi, że olej w tych skrzyniach praktycznie się nie wymienia przy nowszych rocznikach. Szef serwisu powiedział, że spokojnie można jeździć. Chciałem się Was zapytać czy macie jakieś doświadczenie w tym temacie ? Wymieniać czy nie wymieniać ? W Austrii wymiana 370,00 Euro u nas w serwisie niecałe 1100,00 PLN Ponoć cała procedura wymaga sterylnych warunków i jest bardzo skomplikowana - poziom oleju mierzy się na podstawie jego temperatury, itp. ...
Ostatnio zmieniony pn wrz 17, 2012 11:32 przez mssg1, łącznie zmieniany 2 razy.
VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
Yamashka R6 :]
-
- Użytkownik
VW Bora automat - wymiana oleju
Ja mam ag4 i niedawno wymieniałem olej wraz z filtrem i jest w porządku.Różnie mechanicy wypowiadają się na ten temat.Mówią,że się nie wymienia w ogóle,że co 30 tys,że co 60 tys.Ja uważam,że wymienia się tylko odpowiedni olej taki,który jest w skrzyni.Nie jest to skomplikowana sprawa ale jednak trzeba wiedzieć jak to zrobić.Spuszcza się normalnie jak z silnika ale zalewając nowy trzeba uruchomić silnik i wlewać do odpowiedniego stanu.I tu zależy czy jest miarka czy jest rurka przelewowa.
bogmaj
W moim przypadku nie ma żadnej miarki, bagnetu. W każdym razie po podniesieniu maski nic takiego nie widać A sitko, filtr i zalewanie według wskazań temperatury ?
W ogóle jaki olej leje się do tiptronica ?
W ogóle jaki olej leje się do tiptronica ?
VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
Re: VW Bora automat - wymiana oleju
Tak, ten link rzucił o wiele lepsze światło na cała sprawę. Mam pytanie jak mogę sprawdzić jaką dokładnie mam skrzynię biegów w swoim aucie ? Rozumiem, że olej i filtr kupuję w serwisie - żadnych zamienników ? I teraz jak ustalić temp. dla mojego modelu skrzyni do pomiaru ?psilos1 pisze:Powinno pomóc :
http://forum.vw-passat.pl/threads/42947 ... foto-wideo .
Podpinamy interfejs do auta. Wybieramy sterownik skrzyni biegów - blok 004 - pozycja 1 (temperatura oleju ATF)
Należy obserwować wskazanie, do momentu, kiedy osiągnie ono wartość 30*C
Z tego co doczytałem z ETKI to masz tam 9l oleju ATF do skrzyń automat, ale nie wszystko da się zlać chyba ok 3l zostanie w skrzynie więc wejdzie ok 6l. Oznaczenie oleju G 052 162 A2.
Z tego co doczytałem z ETKI to masz tam 9l oleju ATF do skrzyń automat, ale nie wszystko da się zlać chyba ok 3l zostanie w skrzynie więc wejdzie ok 6l. Oznaczenie oleju G 052 162 A2.
Przyznaję, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Pisząc te słowa miałem na myśli przy jakiej temperaturze (nazwijmy ją wzorcowej) dokonać dolewania oleju dla mojego modelu skrzyni biegów? Poza tym nie zakładałbym, że w mojej Borce konieczne jest użycie takiej ilości oleju jak we wspomnianym poście (9 l), itp. . Tu akurat wolałbym mieć 101% pewność aby nie musieć zakładać postu "kupię skrzynię" ;D
A skąd dokładnie wiesz jaki mam olej ? Ponoć jakiś ESSO LT 71141. Jak dokładnie sprawdzę skrzynię to wtedy użyję tabelki i zobaczymy co z tego wyjdzie. A w VCDS Lite jak zbadać temp. oleju w skrzyni ?psilos1 pisze:Podpinamy interfejs do auta. Wybieramy sterownik skrzyni biegów - blok 004 - pozycja 1 (temperatura oleju ATF)
Wydaje mi się, że nie dasz rady tego sprawdzić tym programem.mssg1 pisze:A w VCDS Lite jak zbadać temp. oleju w skrzyni ?
A jakim softem mogę to zrobić ? Mam interfejs z Viaken i darmowy VCDS Lite.
A kolejne moje pytanie to adaptacje. Ponoć po wymianie oleju w skrzyni robi się takie cuś O co tu chodzi ?
A kolejne moje pytanie to adaptacje. Ponoć po wymianie oleju w skrzyni robi się takie cuś O co tu chodzi ?
Oznaczenie skrzyni - tak sądzę:
JP JC7
09A 321 107
Z obudowy i z osłony skrzyni - wytłoczone. To to ?
JP JC7
09A 321 107
Z obudowy i z osłony skrzyni - wytłoczone. To to ?
tu: http://www.prnd.pl/porady-asb/automatyc ... 506e-jatco masz wszystko na temat swojej skrzyni
filtra nie wymieniasz bo jest w środku, ewentualnie przy naprawie skrzyni
a producent to JAPONIA, więc dobry
filtra nie wymieniasz bo jest w środku, ewentualnie przy naprawie skrzyni
to czarne metalowe (jeśli o to chodzi) to jest osłona skrzyni, np ja dzisiaj przywaliłem wjeżdżając w rów poprzeczny i gdyby nie ta osłona, to dostała by aluminiowa skrzyniamssg1 pisze:A masz jakieś schematy tej skrzyni i procedurę do tej wymiany ? Co to w ogóle za producent jest ?
To czarne z przodu skrzyni widoczne z dołu i z góry od aku przykręcone pierdylionem śrubek to co to jest ? :]
a producent to JAPONIA, więc dobry
Nie na dole tylko w pionie stoi. Właśnie obrabiam fotki i będę wrzucał. Wygląda jak miska olejowa w pionie. Kombinuje, żeby ją odkręcić bez wyjmowania skrzyni
tu masz resztę co osobiście znalazłem do tej skrzyni: http://chomikuj.pl/gregoriogregor/Grzeg ... *b3w/Jatco
miłej lektury
miłej lektury