Sprzęgło BORA
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- MarcinMrn1985
- Nowicjusz
Sprzęgło BORA
Witam.
Nie znalazłem jednoznacznej informacji dotyczącej mojego problemu wiec postanowiłem stworzyć nowy wątek.Zakupiłem Vw Bore 1.6 Benzyna Manual z niby uszkodzonym sprzegłem.Nie mogę wcisnąć sprzęgła do końca.Nie wiem czy to tkwi w zapowietrzeniu układu czy wysprzęglik lub Pompka ?A może sprzęgło.Może ktoś już miał taka sytuacje?
Nie znalazłem jednoznacznej informacji dotyczącej mojego problemu wiec postanowiłem stworzyć nowy wątek.Zakupiłem Vw Bore 1.6 Benzyna Manual z niby uszkodzonym sprzegłem.Nie mogę wcisnąć sprzęgła do końca.Nie wiem czy to tkwi w zapowietrzeniu układu czy wysprzęglik lub Pompka ?A może sprzęgło.Może ktoś już miał taka sytuacje?
Sprzęgło BORA
usterki szukaj w docisku lub łozysku oporowym
całośc ocenisz po zdjeciu skrzyni
zapowietrzone sprzegło nie działa pedał jak flak
całośc ocenisz po zdjeciu skrzyni
zapowietrzone sprzegło nie działa pedał jak flak
- MarcinMrn1985
- Nowicjusz
Re: Sprzęgło BORA
witam.nie ma lozyska oporowego jest aby tarcza docisk i dwu mas.jest to w ciezkim stanie.zamawiam nowe czesci na allegro.Napisze jak zloze.zauwazylem tez ze ze wysprzeglika olej ciekl mysle ze i to moze byc przyczyna.
Sprzęgło BORA
W silniku 1,6 benzyna nie masz dwumasy. Łożysko oporowe jest w innym miejscu a mianowicie pod takim zielonym dekielkiem.
- MarcinMrn1985
- Nowicjusz
mozesz mi to bardziej opisac?zakupilem to auto z uszkodzonym sprzeglem pedal sprzegla nie wciskal sie do konca dawal opor w polowie.wyjolem skrzynie i nie widzialem tam zadnego lozyska jest aby tarcza docisk moze ktos wczesniej wyjol i nie wlozyl ?i jest taka blaszka okragla ktora wydaje mi sie ze ona dziala jako lozysko.
Sprzęgło BORA
Skrzynie stosowane w mk4 i innych autach koncernu mają troszke inna budowę niz te stosowane w latach 80. Wtedy łozysko oporowe oddziaływało bezpośrefnio na tzw słoneczko docisku. Obecnie łozysko oddziaływuje na taki wałek, który biegnie aż od dźwigni uruchamiającej aż do docisku. Dźwignia uruchamiająca sprzężona jest z kolei z siłownikiem/wysprzęglikiem. To tak w skrócie.
- MarcinMrn1985
- Nowicjusz
Witam Ponownie.Długo to trwało ale pracuje.Złożyłem nowe sprzęgło wraz z dociskiem wymieniłem wysprzęglik.i teraz mam kilka pytań.DO marcin7x5 Piszesz pod takim zielonym dekielkiem chodzi ci o tyl w skrzyni bo jest taki?Druga sprawa Jak złożyłem Skrzynie skreciłem wszytsko zostało mi założyć wysprzęglik na takie coś co się rusza przy skrzyni.I według mnie po dobrym złożeniu skrzyni powinien stawiać opór to jak sie bierze do góry i na dół? czy nie czy powinno lekko chodzić?Bo może u mnie jest coś uszkodzone w skrzyni biegów w tyle?Strasznie lekko to chodzi.Moze wie ktoś jak odpowietrzyć dokładnie taki układ?może wszystko jest ok Wystarczy odpowietrzać?Testowałem wczoraj odpowietrzenie na zapalonym silniku wciskałem sprzęgło a ono zostało w dole.Musiałem sam ręka wyciagnąć je na górę.I od razu jak wciskałem sprzęgło odpowietrzałem odpowietrznikiem w wysprzęgliku?Czy może to trzeba ręcznie ruszać góra duł z tym wysprzęglikiem?Teraz na obecna chwile pedał sprzęgła nie da się wcisnąć jest twardy?CO robić Mieliście takie problemy?Powiem jeszcze tak, jak kupiłem auto pedał sprzęgła już nie mógł się wcisnąć może na darmo wymieniałem sprzęgło?po złożeniu na nowych częściach jest to samo?PS NIe jestem mechanikiem,Jestem Samo ukiem Lubię Dłubać w wolnych chwilach przy Aucie.
Sprzęgło BORA
Tak własnie. Taki dekielek z logo VW. Jest bodajże wciskany na taki pierścień gumowy.MarcinMrn1985 pisze:DO marcin7x5 Piszesz pod takim zielonym dekielkiem chodzi ci o tyl w skrzyni bo jest taki?
- MarcinMrn1985
- Nowicjusz
marcin7x5 ........Możesz mi powiedzieć może wiesz jak odpowietrzyć sprzęgło.Bo złożyłem i nie mogę sprzęgła wcisnąć?Czy może być to Pompka sprzęgła||?
Sprzęgło BORA
Poluzuj odpowietrznik i jak pedał ci wpadnie to znaczy, że nie pompka. Obawiam się, że cos źle złozyłeś. O odpowietrzaniu jest trochę tematów na forum.
- MarcinMrn1985
- Nowicjusz
Dzięki za ODP marcin7x5 .... pedał wpada?poczytam dzisiaj o tym lepiej.A powiedz mi jeszcze czy hamulce też muszę odpowietrzać.Zle złożone myślę że nie.Wszytsko ok.
Sprzęgło BORA
Hamulcy nie musisz odpowietrzyć. No chyba, że zassie ci powietrze do układu podczas odpowietrzania sprzęgła.
Sprzęgło BORA
marcin7x5 pisze:Poluzuj odpowietrznik i jak pedał ci wpadnie to znaczy, że nie pompka. Obawiam się, że cos źle złozyłeś. O odpowietrzaniu jest trochę tematów na forum.
No właśnie to jest dziwne, ze nie możesz wcisnąć pedału. Jakbyś miał zapowietrzone to pedał leciałby w dół. Obawiam się jednak, że coś źle złożyłeś.MarcinMrn1985 pisze:Zle złożone myślę że nie.Wszytsko ok.
- MarcinMrn1985
- Nowicjusz
Jeszcze raz Dzięki za Odpowiedzi.Wymieniłem dzisiaj Pompkę Sprzęgła.Dalej to samo.Teraz mam nowe sprzęgło Wysprzęglik i Pompkę sprzęgła.I co dalej To samo jest jak było.Myślę że sprzęgło jest dobrze złożone bo wydaje mi się że nie da się go źle złożyć,ponieważ coś by grzechotało.Dzisiaj zrobiłem mały test typu.Wcisnołem Pierwszy Bieg na zgaszonym silniku bez sprzęgła i przekręciłem zapłon Auto Jedzie.W ogóle teraz po złożeniu sprzęgła świeci mi się na zegarze kontrolka Hamulców żółta taka.Może muszę je jednak odpowietrzyć?A może Serwo jest Uszkodzone?Od razu mówię że auto kupiłem od razu uszkodzone.Sprzedający powiedział mi że muszę wymienić sprzęgło i jak sprawdzałem przed zakupem nie mogłem wcisnąć sprzęgła do końca bo stawiało opór.Czy mógł by ktoś mi powiedzieć co ma Silnik 1.6 w Vw GOLF BORA Octawia jak pracuje ten wysprzęglik jak wciska się pedał sprzęgła czy on Wciąga się do końca czy jak ?