Witam
Mam taki problem, coś mnie podkusiło żeby wyciągnąć pręt ze skrzyni (na zdjęciu zaznaczony na czerwono), jak później się dowiedziałem jest to pręt od wodzików trochę się naklnąłem, gdy się dowiedziałem, że do jego włożenia potrzebne jest rozpołowienie skrzyni.. no ale.. udało mi się go włożyć bez rozpoławiania lecz.. nie mam wstecznego biegu, wszystkie 5 działają normalnie, tylko wstecznego nie ma. Cięgno, wodzik czy jak to się tam fachowo nazywa, które wystaje ze skrzyni i służy do przełączania biegów, zatrzaskuję się na wstecznym, ale podczas kręcenia wałkiem sprzęgłowym flansze od półoś stoją. Teraz pytanie, skoro udało mi się włożyć ten pręt tak, że biegi do przodu działają, to czy uda mi się go włożyć tak, żeby działał wsteczny ? Czy jednak pędzie potrzeba rozpołowienia skrzyni ? Jeżeli trzeba ją rozpołowić to prosiłbym o jakąś fotoporadę jak to zrobić.
Skrzynia 020 - pręt od wodzików
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
Jak chcesz informacje jak rozmontować skrzynie oraz inne opcje do 020 (niestety po angielsku z dużą ilością zdjęć) to polecam http://www.brokevw.com
Pierwsza PNka na BLOSie?
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Tylko rozbiórka skrzyni Cię ratuje.Nie ma innej opcji.
Przerabialiśmy to razem ze slawko333,tylko,że jemu ten pręt wypadł po przechyleniu skrzyni.
Przerabialiśmy to razem ze slawko333,tylko,że jemu ten pręt wypadł po przechyleniu skrzyni.
No dobra, tylko że w tych opisach co podesłał marcinek84 gość pisze, że aby odkręcić mechanizm 5 biegu to trzeba włączyć 5 i wsteczny jednocześnie, tylko że u mnie wsteczny nie działa :/ Czy odkręcę te koło wrzucając np. 1 bieg ? Co warto jeszcze zrobić/wymienić przy rozpołowianiu skrzyni ?
VW
Okej, sprawa ogarnięta, wrzuciłem jakieś z działających biegów. Rozpołowiłem skrzynię, włożyłem pręt w wodziki (później go zabezpieczając ) i złożyłem wszystko w całość.
PS dla potomnych: niech Was żadna siła, ani ciekawość nie prowokuje do tego żeby wyjmować ten pręt !
PS dla potomnych: niech Was żadna siła, ani ciekawość nie prowokuje do tego żeby wyjmować ten pręt !
VW