Skrzynia 020 - pręt od wodzików

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
rolekvr6
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: rolekvr6 » pn lip 09, 2012 13:11

Witam

Mam taki problem, coś mnie podkusiło żeby wyciągnąć pręt ze skrzyni (na zdjęciu zaznaczony na czerwono), jak później się dowiedziałem jest to pręt od wodzików :D trochę się naklnąłem, gdy się dowiedziałem, że do jego włożenia potrzebne jest rozpołowienie skrzyni.. no ale.. udało mi się go włożyć bez rozpoławiania lecz.. nie mam wstecznego biegu, wszystkie 5 działają normalnie, tylko wstecznego nie ma. Cięgno, wodzik czy jak to się tam fachowo nazywa, które wystaje ze skrzyni i służy do przełączania biegów, zatrzaskuję się na wstecznym, ale podczas kręcenia wałkiem sprzęgłowym flansze od półoś stoją. Teraz pytanie, skoro udało mi się włożyć ten pręt tak, że biegi do przodu działają, to czy uda mi się go włożyć tak, żeby działał wsteczny ? Czy jednak pędzie potrzeba rozpołowienia skrzyni ? Jeżeli trzeba ją rozpołowić to prosiłbym o jakąś fotoporadę jak to zrobić.

Obrazek

VW

Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marcinek84 » pn lip 09, 2012 17:20

Jak chcesz informacje jak rozmontować skrzynie oraz inne opcje do 020 (niestety po angielsku z dużą ilością zdjęć) to polecam http://www.brokevw.com

Pierwsza PNka na BLOSie? :)
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » pn lip 09, 2012 21:01

Tylko rozbiórka skrzyni Cię ratuje.Nie ma innej opcji.
Przerabialiśmy to razem ze slawko333,tylko,że jemu ten pręt wypadł po przechyleniu skrzyni.

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
rolekvr6
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: rolekvr6 » wt lip 10, 2012 01:08

No dobra, tylko że w tych opisach co podesłał marcinek84 gość pisze, że aby odkręcić mechanizm 5 biegu to trzeba włączyć 5 i wsteczny jednocześnie, tylko że u mnie wsteczny nie działa :/ Czy odkręcę te koło wrzucając np. 1 bieg ? Co warto jeszcze zrobić/wymienić przy rozpołowianiu skrzyni ?

VW

Awatar użytkownika
rolekvr6
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: rolekvr6 » czw lip 12, 2012 02:29

Okej, sprawa ogarnięta, wrzuciłem jakieś z działających biegów. Rozpołowiłem skrzynię, włożyłem pręt w wodziki (później go zabezpieczając ;)) i złożyłem wszystko w całość.

PS dla potomnych: niech Was żadna siła, ani ciekawość nie prowokuje do tego żeby wyjmować ten pręt !

VW

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”