dziwny dzwięk przy wrzucaniu 5
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Od jakiegos czsu zauważyłem,że w czasie gdy wrzucam 5 pojawia się dziwny dzwięk coś pomiedzy tarciem a wiatrem wiejącym przez szczeline. Początkowo myslałem,że to wina wentylatora.Dzwięk nasila się kiedy trzymam ręke na gałce i kieruje ją do oporu w prawo do pasażera. Pozostałe biegi działaja bezdzwięcznie. Czy ktoś ma jakiś pomysł.
Od jakiegos czsu zauważyłem,że w czasie gdy wrzucam 5 pojawia się dziwny dzwięk coś pomiedzy tarciem a wiatrem wiejącym przez szczeline. Początkowo myslałem,że to wina wentylatora.Dzwięk nasila się kiedy trzymam ręke na gałce i kieruje ją do oporu w prawo do pasażera. Pozostałe biegi działaja bezdzwięcznie. Czy ktoś ma jakiś pomysł.
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
olej w skrzyni jest ?
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: dziwny dzwięk przy wrzucaniu 5
jeszcze nie sprawdzałem . Ale jeżeli byłoby mało oleju to chyba na każdym biegu by hałasowało ?? Czy aby sprawdzić poziom oleju musze wjechać na kanał czy moze da rade domowymi sposobami?
seku29, raczej samochód musi być równo, więc podnośnik odpada. Olej możesz tak czy inaczej wymienić, bo na pewno skrzyni to na lepsze wyjdzie, ale skoro
to chyba nie pasuje do zbyt niskiego oleju...seku29 pisze:Dzwięk nasila się kiedy trzymam ręke na gałce i kieruje ją do oporu w prawo do pasażera
seku29, dla pewności przejrzyj i przesmaruj mechanizm wybierania biegów, na skrzyni i w kabinie, być może któraś osłona się poluzowała i rezonuje.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Najpierw na piątym biegu...seku29 pisze:Ale jeżeli byłoby mało oleju to chyba na każdym biegu by hałasowało ??
hmmm...ja u siebie olej w skrzyni zmieniałem pod domem. Lewy przód na lewarek, zdjęcie koła, zdjęcie bocznej osłony silnika, odkręcenie korka spustowego imbusem 17, spuszczenie oleju, zakręcenie spustu, odkręcenie korka wlewu oleju, opuszczenie auta na lewarku tak aby stało jakby koło było założone (dla bezpieczeństwa miałem dwa lewarki i dwie kobyłki podstawione - w razie jakby auto spadło z lewarków to 1cm niżej napotkałoby na kobyłki). wlanie oleju, podniesienie auta, zakręcenie korka, założenie bocznej osłony silnika, przykręcenie koła, opuszczenie auta.seku29 pisze:Czy aby sprawdzić poziom oleju musze wjechać na kanał czy moze da rade domowymi sposobami?
Poziom oleju na równo z otworem po korku wlewu w skrzyni.
Re: dziwny dzwięk przy wrzucaniu 5
A jaki olej polecacie do mojego modelu? Tak na wszelki wypadek jak by sie okazało, że za mało smarowania? Spróbuje umieści samochód na czterech klockach ( solidnych)tak, aby był wyżej ale zarazem w poziomie.
może oslona aluminiowa rury wydechowej pod wybierakiem biegów jak tak miałem w dwojce one lubia sie utleniac na zaczepach....kuknij tam z kanału
seku29, oryginalny z aso dobrany po numerze VIN - i jak pisałem, kup 2l i zmień