Mk2 automat brak drugiego biegu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Cała elektryka skrzyni automat w mk2 to kabel masowy przykręcony do niej
Nie jest możliwie abś tak po prostu osiągnął 100 km na godzinę i skrzynia wrzuciła na jedynkę. Nawet jakbyś nie wiadomo jak mocno naciskał pull down. bez wyższych biegów nie osiągnąłbyś też tej setki. Podejrzewam, że coś Ci się pomieszało.
Ten automat na 3 biegi. Jak zarzucisz do to już masz jedynkę wiec przed tobą tylko dwie zmiany biegów na 2 i 3 i koniec. 3 zarzuca nawet bardzo nisko jeśli się nie depcze.
Wrzuć filmik z jazdy bo mam wrażenie, że coś Ci się pomieszało.
W mk2 niestety tak jest bo skrzynia ma tylko 3 biegi i przy 100 km na godzinę są dość wysokie oborty.
Nie jest możliwie abś tak po prostu osiągnął 100 km na godzinę i skrzynia wrzuciła na jedynkę. Nawet jakbyś nie wiadomo jak mocno naciskał pull down. bez wyższych biegów nie osiągnąłbyś też tej setki. Podejrzewam, że coś Ci się pomieszało.
Ten automat na 3 biegi. Jak zarzucisz do to już masz jedynkę wiec przed tobą tylko dwie zmiany biegów na 2 i 3 i koniec. 3 zarzuca nawet bardzo nisko jeśli się nie depcze.
Wrzuć filmik z jazdy bo mam wrażenie, że coś Ci się pomieszało.
W mk2 niestety tak jest bo skrzynia ma tylko 3 biegi i przy 100 km na godzinę są dość wysokie oborty.
Narazie nie decydowałem się na nic Dzisiaj robiłęm elektrykę foteli podgrzewanych tak więc jutro będę nadal coś kombinował . No a ta skrzynia nie ma tego biegu już jakieś 5 lat kiedyś brat wspominał ,że miała jakiś przebłyski 2 biegu ale nie ujestem sam tego pewien. jeżeli kolega mi znjadzie taką skrzynie za 80 zł to biorę od razu . Minimum to 300 zł
Jutro dodam filmik i kolego zdziwisz się:) mogę jechać 120 i kiedy dodam gazu do końca automatycznie zrzuci na 1 i obroty idą w cholerę wysoko puszczam gaz lekko i znów mam 3 .
Poprostu jest tak jakby auto nie wiedziało ,że ma w ogóle jeszcze jeden bieg do dyspozycji...Mówisz ,że bez większych biegów setki bym nie osiągnał włąsnie chodzi o to ,że na 1 mogę smiało do 60 puszczam gaz wrzuca 3 i lekko powoli już do 100 idzie ale jak by 2 był to by nie było tego problemu. A i jeszcze jak myślicie czy w tych mk2 automat jest tak jak tu ,że sam nie zmienia tylko puszcza i naciska się ponownie gaz? Przepraszam za ten rozgarbiarz w moim pisaniu.
Do zmiany biegów nic nie trzeba robić z pedałem gazu. Po postu trzymasz odpowiednio na natchnienia wciśnięty i sam ma zmieniać. Jedynie jeśli chcesz przyśpieszyć to na końcu skoku pedału gazu jest kick-down. Przez to redukuje bieg w dół aby szybko przyśpieszyć. Ale skrzynia ma zabezpieczenia i nie powinna przerzucić na jedynkę przy prędkości powyżej 100 km/h. Gdzieś kiedyś miałem dokładne dane przy jakiej prędkości to się może stać.
Sam mam mk2 w automacie więc się za bardzo nie zdziwię. Jeździłem tym 5 lat i ciągle go mam choć nie jeżdżę.
Sam mam mk2 w automacie więc się za bardzo nie zdziwię. Jeździłem tym 5 lat i ciągle go mam choć nie jeżdżę.
Witam panowie nie nagrałem dziś nic bo strasznei dużo śniegu napadało , u was też tak jest? W ciągu 2.5 godziny jakieś 15-20 centymetrów więc robiłem podświetlanie moich róznych przełączników do lipca dodam tu zdjęcia z moim pięknym mk2 (oliwkowa strzała) ;p.A wracając do problemu kolego mówisz ,że masz mk2 w automacie a mógłbyś zdjąć pokrywkę biegów w środku ? (ten plastik) Jak masz tam ten kabel podłączony bo jest tam kilka wejść a kabelek mam tylko jeden.
Powinieneś tam mieć kable do wstecznego, kable do blokady rozruchu (po dwa).
Do tego z boku podświetlanie dźwigni. Ogólnie złączy jest więcej niż kabli. Być może do wyświetlania informacji o biegu na US czy cuś innego.
Auto stoi 300 km ode mnie pod pokrowcem więc nie spojrzę dokładnie jak tam jest:)
Do tego z boku podświetlanie dźwigni. Ogólnie złączy jest więcej niż kabli. Być może do wyświetlania informacji o biegu na US czy cuś innego.
Auto stoi 300 km ode mnie pod pokrowcem więc nie spojrzę dokładnie jak tam jest:)
Witam
Posiadam takiego golfa tyle że 1,6. I mam dokładnie ten sam problem. Czy jest już może diagnoza . Sam szukam rozwiązania. Bieg 2 gdzieś się zapodział. Sytuacja analogiczna - wymiana oleju w skrzyni i koniec.
Posiadam takiego golfa tyle że 1,6. I mam dokładnie ten sam problem. Czy jest już może diagnoza . Sam szukam rozwiązania. Bieg 2 gdzieś się zapodział. Sytuacja analogiczna - wymiana oleju w skrzyni i koniec.
No i po problemie Zdobyłem książkę gdzie ta skrzynia jest rozłożona kawałek po kawałku. Niemieckie wydanie z początku lat 80. Dla wyjaśnienia nie ma tam żadnej elektroniki, to czysta hydrokinetyczna przekładnia. Więc nie ma co liczyć że jakieś kabelek się rozłączył. Jeśli padła tak jak u mnie to niestety trzeba wyjąć, rozebrać i zamontować nowe tzw. sprzęgliki. Takie tarczki. Niestety . Budowa dość prosta jak na automat ale proszę się nie sugerować że to łatwe.
Jak chcesz to ja miałem jakieś materiały w pdf o budowie tej skrzyni, momenty dokręcania itp. Podeślij maila i Ci prześlę po południu.