Uciekające sprzęgło. MK4 2.0
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem występuje od zakupu samochodu (prawie 2 lata) i nie postępuje. Opierając lekko nogę na pedale sprzęgła, pomału zapada się aż do 'deski', nie wysprzęglając się. Jako że nie mam tendencji do opierania nogi o sprzęgło podczas jazdy, problem odkryłem 2 miesiące po zakupie, gdy samochodem jechał brat i lekko przypanikował gdy pedał uciekł a samochód jechał dalej. Pomogło wyciągnięcie pedału ręką. Jako że nikt praktycznie z wyjątkie mnie nie jeździ samochodem, nawet o tym nie myśle podczas jazdy na codzień. Ale przyszedł chyba czas na naprawę i zanim oddam samochód do mechenika pytam Was koledzy co może być przyczyną tej awarii. MK4 2.0 2002r.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
J/w odpowietrzenie układu. Jeśli to nie pomoże to albo wysprzęglik albo pompa przy pedale sprzęgła. Sprawdź czy nie masz nieszczelności w układzie?
...
a jak wchodzą biegi ? miałem ostatnio taką akcję oplem movano, sprzęgło do podłogi, jedynka ciężko weszła i sprzęgło zostało w podłodze, brakowało oleju w sprzęgle, dolewka i pompować pedałem sprzęgła kilkanaście razy i pomogło.
Re: Uciekające sprzęgło. MK4 2.0
Witam
Ja mam podobny problem w tym samym aucie a mianowicie to sprzegło bierze na samej górze i czasami zdarza sie ze sie ślizga . moze da rade je jakos naciągnąc czy cos w tym rodzaju??
Ja mam podobny problem w tym samym aucie a mianowicie to sprzegło bierze na samej górze i czasami zdarza sie ze sie ślizga . moze da rade je jakos naciągnąc czy cos w tym rodzaju??
z tego co się orientuje to sprzęgło w tych samochodach jest sterowane hydraulicznie więc , jeśli odpowietrzenie i dolanie płynu nic nie da to padła pompa . Regulacja pedału chyba samoczynna
Re: Uciekające sprzęgło. MK4 2.0
Naciągnąc to juz się nie da. Sam piszesz, że bierze ci na górze więc chcesz jeszcze naciągnąć. Jak już to popuścić. A tak na poważnie to konczy ci sie tarcza/docisk sprzegła.jwa44 pisze:Witam
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
sprawdz czy nie masz mokrych dywanikow pod kierownica jesli tak to pompa przepuszcza a moze faktycznie tylko zapowietrzony uklad jest