Witam,
Posiadam Borówke - 1,9TDI rocznik 2001, silnik ASZ z automatem + tiptronic. I mam problem. Dziś odpaliłem samochód, pasy, światła, D i jazda. Ale jazda tylko na pierwszym biegu. Automat nie chciał przerzucić go na wyższy. Zatrzymałem się po 50 metrach, w zatoczce - powachlowałem skrzynią - łącznie z ruszeniem na R i spróbowałem dalej ruszyć. Dalej nic - pierwszy bieg i nic więcej. Zakręt i parkowanie. Kilka zmian biegów z D na 4 i na 3 i na 2 i R i w końcu załapała. Zaczęła zmieniać biegi..
Elektryka czy mechanika? Szukać nowej skrzyni?! Olej sprawdzany półtora miesiąca temu w ASO i podobno super... wszystko w normie. Ma ktoś jakiś pomysł? Ewentualnie - gdzie w Białymstoku mogę zdiagnozować porządnie skrzynie? Niech mnie to nawet kosztuje..
Bora - problem z automatem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Skrzynia wpadła w tryb awaryjny, tyle można powiedzieć. Jeśli zdarzyło to się tylko raz, a nie szykujesz się w daleką podróż, to się nie przejmuj.
Re: Bora - problem z automatem
Zdarzyło się to pierwszy raz i dziś się w daleką podróż nie szykuje, jutro też nie.. ale za tydzień, dwa to kto wie..
Pozostaje zatem podjechać do warsztatu, VAG i może wtedy zagadka stanie się mniej zagadkowa..
Pozostaje zatem podjechać do warsztatu, VAG i może wtedy zagadka stanie się mniej zagadkowa..
Re: Bora - problem z automatem
Post pod postem - ale dopełnieniem forum, jest wg mnie opisywanie rozwiązywania problemów zatem to czynie.
Od czasu pierwszego wejścia automatu w tryb serwisowy, minęło już kilka dni, ale co dzień rano był ten sam problem. Zdobyłem namiar na "podobno" niezłego majstra z podlaskiego, który czaruje automaty, ale niestety, był na urlopie. (Jeśli ktoś chce, podam namiar via PW, aczkolwiek nie jest to sprawdzony przez mnie człowiek) Musiałem zatem interweniować w tym co znalazłem w google. Pojechałem do Jurowiec, "rozrywkowi" mechanicy stwierdzili (tutaj muszę zaznaczyć że ja nie mam pojęcia o tym jak działa automat) dwa elektrozawory do wymiany, olej i filtr. Po przyjeździe szefa, okazało się że do wymiany jest tylko jeden elektrozawór, olej i filtr. Kilka godzin później auto było do odbioru. Zupełnie zmienione. Automat nie szarpie, zmienia biegi w dół i w górę płynnie, i co ważne - chce to robić niezależnie od pory dnia czy nocy. Wg mnie problem został naprawiony.
Objawy: podwójne szarpanie przy zmianie biegów, codzienny ranny tryb serwisowy skrzyni biegów
Naprawa: Wymiana oleju, filtra, i elektrozaworu
Koszt: 540 zł (trudno, przeżyje - ważne że działa)
Od czasu pierwszego wejścia automatu w tryb serwisowy, minęło już kilka dni, ale co dzień rano był ten sam problem. Zdobyłem namiar na "podobno" niezłego majstra z podlaskiego, który czaruje automaty, ale niestety, był na urlopie. (Jeśli ktoś chce, podam namiar via PW, aczkolwiek nie jest to sprawdzony przez mnie człowiek) Musiałem zatem interweniować w tym co znalazłem w google. Pojechałem do Jurowiec, "rozrywkowi" mechanicy stwierdzili (tutaj muszę zaznaczyć że ja nie mam pojęcia o tym jak działa automat) dwa elektrozawory do wymiany, olej i filtr. Po przyjeździe szefa, okazało się że do wymiany jest tylko jeden elektrozawór, olej i filtr. Kilka godzin później auto było do odbioru. Zupełnie zmienione. Automat nie szarpie, zmienia biegi w dół i w górę płynnie, i co ważne - chce to robić niezależnie od pory dnia czy nocy. Wg mnie problem został naprawiony.
Objawy: podwójne szarpanie przy zmianie biegów, codzienny ranny tryb serwisowy skrzyni biegów
Naprawa: Wymiana oleju, filtra, i elektrozaworu
Koszt: 540 zł (trudno, przeżyje - ważne że działa)
Proszę podaj nr telefonu do tego fachowca bo sąsiada automat też odmówił posłuszeństwa
Sam chcę kupić golfa TDI bo cena paliwa nie pozwala posiadać auta na benzynę....