Kilka problemów z silnikiem i skrzynia

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Misza1122
Forum Master
Forum Master
Posty: 1096
Rejestracja: wt lut 02, 2010 12:49
Lokalizacja: Terespol
Kontakt:

Kilka problemów z silnikiem i skrzynia

Post autor: Misza1122 » śr kwie 20, 2011 12:39

Próbuję znaleźć coś na ten temat w google, ale zadnych konkretów. Muszę jakoś domowymi sposobami popracować nad sprawdzeniem poduszki. Na chwilę obecną kupuję olej G070726A2 i zalewam na nowo skrzynię biegów.



Awatar użytkownika
Misza1122
Forum Master
Forum Master
Posty: 1096
Rejestracja: wt lut 02, 2010 12:49
Lokalizacja: Terespol
Kontakt:

Kilka problemów z silnikiem i skrzynia

Post autor: Misza1122 » czw kwie 21, 2011 13:42

Silnikiem co prawda mocno telepie przy odpalaniu i gaszeniu. Spróbuję nagrać filmik. Ktoś mógłby rzucić na to okiem?



Awatar użytkownika
Misza1122
Forum Master
Forum Master
Posty: 1096
Rejestracja: wt lut 02, 2010 12:49
Lokalizacja: Terespol
Kontakt:

Kilka problemów z silnikiem i skrzynia

Post autor: Misza1122 » czw kwie 28, 2011 13:17

Jako, że tematu nikt nie odświeża, zrobię to ja, gdyż problem nadal jest, a nie udaje mi się nigdzie uzyskać pomocy;/
Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś rzuci okiem. I przepraszam za pisanie tylu postów kolejno, ale w przypadku edytowania, nikt by tu nie zajrzał;/

1. http://www.bikemovies.com/movie/014458/" onclick="window.open(this.href);return false;
2. http://www.bikemovies.com/movie/014460/" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam:)



Awatar użytkownika
Misza1122
Forum Master
Forum Master
Posty: 1096
Rejestracja: wt lut 02, 2010 12:49
Lokalizacja: Terespol
Kontakt:

Kilka problemów z silnikiem i skrzynia

Post autor: Misza1122 » ndz cze 05, 2011 21:15

Witam. Jako iż temat ucichł, a nadal bardzo pilnie potrzebuję pomocy piszę ponownie i tym samym odświeżam temat.
Otóż olej w skrzyni został wymieniony na polecany, niby z ASO, oryginalny do VW, ale zakupiony na allegro. Niby jakaś tam minimalna poprawa, ale słabo wyczuwalna. Dwie poduszki, po lewej stronie silnika wymienione. Płyn hamulcowy (w tym też sprzęgła) wymieniony i obydwa układy odpowietrzone w warsztacie. Problemy nadal nie ustąpiły. Przy wrzucaniu wstecznego po rozgrzaniu silnika jest szarpnięcie i głosny zgrzyt, budzący obawy i żal o skrzynię;/ Gorsze jednak jest częste zjawisko pojawiające się do tej pory tylko na drugim biegu. Otóz w czasie jazdy zdarza się coś takiego, że nie mogę wyrzucić "dwójki". Najzwyczajniej jadę, 1, 2, sprzegło, a tu nic. Samochód zwalnia i powoli spada z obrotów. Czuć wyraźnie hamowanie skrzynią. Kilkakrotne naciśnięcie sprzęgła nie pomaga. Musi albo samo przejść, albo trzeba wyrzucić bieg na "chama". Czym może to być spowodowane? O tyle, o ile problem z wstecznym pasuje mi na zużyte sprzęgło, drugi problem zaś nie pasuje mi do tej przyczyny. Bardzo prosze o pomoc, bo naprawde nie wiem co z tym dalej działać.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pn cze 06, 2011 03:41 przez Misza1122, łącznie zmieniany 1 raz.



johny83
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: ndz cze 05, 2011 22:36

Kilka problemów z silnikiem i skrzynia

Post autor: johny83 » ndz cze 05, 2011 23:46

Witam! Mam mk4 1.4 16V i zdarzyło mi się już kilka razy że postawiłem auto i za chwilę chciałem zapalić i nie mogłem wbić biegu zgrzytało - typowy brak sprzęgła po paru pompnięciach i odkręceniu dekla ze zboirnika sprzęgło się pojawiło. Co może być przyczyną dodam, ze sprzęgło się nie slizga!!!



Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_
Posty: 7713
Rejestracja: śr lut 23, 2011 13:14

Re: Kilka problemów z silnikiem i skrzynia

Post autor: marcin7x5 » pn cze 06, 2011 12:55

johny83 pisze: po paru pompnięciach i odkręceniu dekla ze zboirnika sprzęgło się pojawiło
Wygląda to na zapowietrzony układ. Byc może juz siłownik hydrauliczny jest delikatnie zuzyty i przepuszcza na uszczelnieniu wewnątrz.



Awatar użytkownika
Misza1122
Forum Master
Forum Master
Posty: 1096
Rejestracja: wt lut 02, 2010 12:49
Lokalizacja: Terespol
Kontakt:

Kilka problemów z silnikiem i skrzynia

Post autor: Misza1122 » śr cze 22, 2011 01:05

Bardzo proszę również o spojrzenie na mojego posta;/ Chce to naprawić, a nie mam pomysłów. Jedyne co mi przychodzi do głowy to uszkodzenie sprzęgła mechaniczne, które powoduje losowe zablokowanie go przez np. sprężynkę, ktora wypadła. Ale nie pasuje mi to do tego, że na np. 7 przypadkow wszystkie były na 2.

Zero pomocy;/

Ważne i szybkie pytanie, jakie lożysko siedzi wewnątrz wału korbowego od strony Koła dwumasowego? Jest to ponoć łożysko igiełkowe. Może ktoś mógłby przybliżyć mi temat jego istnienia? W jakim celu jest tam zastosowane? Co wewnątrz tego łożyska pracuje?

Silnik ALH. Pozdrawiam


PANOWIE!
Bardzo pilnie potrzebuję dowiedzieć się coż to za łożyko na połączeniu skrzynia wał. Nie mam zdjętej skrzyni,a poki samochod jakos się toczy chcialbym je znaleźć. Proszę o pomoc.
Z opowieści wynika, że chodzi o to łożysko:
Obrazek
Ale Etka poza rysunkiem nic więcej o nim nie wie, bynajmniej ta z której korzystałem;/ Czy ktoś widział je na żywo, może coś powiedzieć?



Awatar użytkownika
Misza1122
Forum Master
Forum Master
Posty: 1096
Rejestracja: wt lut 02, 2010 12:49
Lokalizacja: Terespol
Kontakt:

Kilka problemów z silnikiem i skrzynia

Post autor: Misza1122 » wt sie 23, 2011 01:20

Proszę pomóżcie. Wszystko porobione. Silnikiem już nie "wali". Sprzęgło pracuje jak na razie naprawdę godnie. Założony jednomas i sprzęgło LUKa. Ale wsteczny wchodzi i tak z okropnym zgrzytem. Wszystkie biegi jak wchodziły ciężko tak nadal tak wchodzą;/ Co jest nie tak? Poradźcie.



kempes251
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: pn kwie 07, 2008 23:05
Lokalizacja: Szczecinek

Kilka problemów z silnikiem i skrzynia

Post autor: kempes251 » wt sie 23, 2011 21:20

może wybierak skrzyni biegów ? warto sprawdzić jego luzy ewentualnie wyregulować



Awatar użytkownika
Misza1122
Forum Master
Forum Master
Posty: 1096
Rejestracja: wt lut 02, 2010 12:49
Lokalizacja: Terespol
Kontakt:

Kilka problemów z silnikiem i skrzynia

Post autor: Misza1122 » wt sie 23, 2011 23:21

Ale z tego co wiem reguluje się tylko jedna linka i jest to linka od biegów poza wstecznym, a mi wsteczny zgrzyta okropnie niezaleznie czy silnik odpalony czy na zgaszonym się lekko tocze i go wrzucam... Wszystkie biegi wchodzą stosunkowo ciężko...
No i dzisiaj jeszcze jeden klopot. Jazda 1 bieg, wolne obroty, a więc jazda bez gazu i coś nierytmicznie jakby ocierało. Pytanie, czy możliwe, żeby był to dźwięk sprężynek na tarczy sprzęgła? Na biegu (2 jest podobnie). Przy przyspieszaniu juz nie slychac tego ta dokladnie,a le to moze dlatego, ze silnik robi się znacznie głośniejszy.

Już głupieje, ciągle jakiś kłopot;/



kempes251
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: pn kwie 07, 2008 23:05
Lokalizacja: Szczecinek

Kilka problemów z silnikiem i skrzynia

Post autor: kempes251 » śr sie 24, 2011 19:13

a jak wcisniesz sprzęgło ocieranie znika ?



Awatar użytkownika
Misza1122
Forum Master
Forum Master
Posty: 1096
Rejestracja: wt lut 02, 2010 12:49
Lokalizacja: Terespol
Kontakt:

Kilka problemów z silnikiem i skrzynia

Post autor: Misza1122 » pn wrz 05, 2011 18:11

Tak, wystarczy wcisnąć, nie muszę nawet wrzucać luzu. Przy staczaniu na biegu - hamowanie skrzynią na 1 również dźwięk zanika;/ Głupieję do reszty. Wybierak ma luzy, chyba trzeba się podjąć jego regeneracji. Co zauważyłem

DZIĘKI DŁUŻSZEMU PRZYTRZYMANIU SPRZĘGŁA WSTECZNY PRZEWAŻNIE WCHODZI BEZ ZGRZYTÓW.

Pomóżcie mi. A jeszcze pytanko, ja bardzo różnią się od siebie różne typy wybieraków? Czy gdyby kupił inny - różnica na pierwszy rzut oka w kształcie ciężarka to nie będzie pasować? Ciężko mi po zdjęciach poznać,a może ktoś się juz nad tym zastanawiał.



Awatar użytkownika
Misza1122
Forum Master
Forum Master
Posty: 1096
Rejestracja: wt lut 02, 2010 12:49
Lokalizacja: Terespol
Kontakt:

Kilka problemów z silnikiem i skrzynia

Post autor: Misza1122 » śr wrz 14, 2011 18:06

Nadal potrzebuję pomocy;/



ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości