[problem] Automatyczna skrzynia biegów

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

kamiloslbn
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kamiloslbn » pt lut 04, 2011 18:47

Witam
Mam Golfa 3 1.8 z automatem. Wszystko śmigało jak trzeba . Do czasu - dwa dni temu wymieniony został olej i filtr w skrzyni ( Olej ATF , dokładnie nie pamiętam producenta) . Przez 48h wszystko było OK, aż do dzisiaj.
Auto zachowuje się jakby ("spaliło się sprzęgło") , prawie wcale nie ciągnie do przodu, w takim stopniu, że nie da się w ogóle jeździć samochodem.
Bagnet przy uruchomionym silniku na pozycji (P) wskazuje prawidłową wartość, aczkolwiek jak na moje zdanie jest strasznie spieniony olej - oraz wydaje mi się, że nieprawidłowo jest bardzo ciemny (czarno-szary) . Ciekawostką jest , iż wsteczny działa prawidłowo tak jak powinien...
Jest możliwość, że się uszkodziła skrzynia, aczkolwiek dziwne mi się wydaje, że stało się to prawie od razu po wymianie oleju... Warsztat który to robił wypiął się - sugerując naprawę skrzyni. Czy macie jakieś sugestie , co może być nie tak? chciałbym najpierw zaciągnąć Waszej wiedzy, zanim zdecyduje się na wymianę lub remoncie skrzyni...
[PS] sprawdziłem archiwum i aktualne posty , nie znalazłem tam odpowiedzi, oraz podobnego przypadku jak mam ja.
Ostatnio zmieniony ndz lut 06, 2011 10:52 przez kamiloslbn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mishabest
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mishabest » sob lut 05, 2011 15:39

Sprawdź stan w ten sposób, że na rozgrzanym do 60 stopni ma być pomiędzy max a min. Jak jest zimny to po odpaleniu zjeżdża nawet poniżej bagnetu. Wcześniej skrzynia chodziła, więc tarczki raczej się nie wytarły, podejrzewam, że mogły się przytkać zawory sterujące w skrzyni, w takim wypadku powinna pomóc ponowna wymiana, filtr rozumiem że też wymienili ?

Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae

benos82
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: benos82 » śr lut 16, 2011 19:55

Witam zakupilem golfa z 2000 roku z niemiec wszystko wydawalo sie ok do puki nie doszlem do 4 biegu mam problemy z przeskoczenie na ten bieg o dziwo na wolnych obrotach zmieni a jak juz dochodzi do 3 tysiecy to wyje 1 2 dziala poprwanie zastanawiam sie jaka przyczyna jezdil nim starszy pan data urodzenia 1920 rok auto ma 85 tysiecy przejechane udokumetowane prosze o porade co dalej

Awatar użytkownika
mishabest
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mishabest » śr lut 16, 2011 20:58

Powiem tak, jeżeli 1,2,3 wchodzi dobrze a przy 4 jak dasz lekko gaz to ciągnie a jak dodasz mocniej to obroty rosną a auto nie przyśpiesza (tak jak ślizgające się sprzęgło), to sprawdź najpierw poziom oleju (poszukaj na forum bo nie wiem jak to w mk4), jak jest ok to nie chce martwić ale tarczka cierna 4 biegu skonczyła żywot. Skrzynia na warsztat, koszta spore. Ja przy podobnej akcji długo szukałem, zapłaciłem 1500 za wymianę tarcz ciernych i jeszcze jakichs tam *#cenzura#* (cały jakiś zestaw się wymienia), ale skrzynię wyjmowałem i wkładałem sam.

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » śr lut 16, 2011 21:30

benos82 pisze:Witam zakupilem golfa z 2000 roku z niemiec wszystko wydawalo sie ok do puki nie doszlem do 4 biegu mam problemy z przeskoczenie na ten bieg o dziwo na wolnych obrotach zmieni a jak juz dochodzi do 3 tysiecy to wyje 1 2 dziala poprwanie zastanawiam sie jaka przyczyna jezdil nim starszy pan data urodzenia 1920 rok auto ma 85 tysiecy przejechane udokumetowane prosze o porade co dalej
Problem jest taki, że kupiłeś auto, które najprawdopodobniej ma ze 400 tysięcy przebiegu a uwierzyłeś w najstarszą śpiewkę o dziadku jeżdżącym do kościoła. Posiadane diesla w DE sporo kosztuje (podatki) i nikt nie trzyma takiego auta aby po tym sprzedać Polakowi w ramach przeprosin za II wojnę światową.

To są skrzynie ze sterowaniem elektronicznym. Jedź na diagnostykę i zbadają co ją boli. Tylko polecam warsztat naprawiających skrzynie automatyczne a nie pierwszy lepszy. Oni będą mogli zinterpretować diagnozę, będą wiedzieli co dane skrzynie boli. 85 tysięcy te skrzynie wytrzymałyby nawet jakby serwis jej nigdy nie dotknął

benos82
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: benos82 » czw lut 17, 2011 11:22

witam co do przebiegu to ma tyle ile pisze potwierdzone w VW i chocby jak wymienialem pasek czyli czeka mnie wymiana tarczek z tego co piszecie a co mi radzicie urzywana kupic po pieniadzach czy regenerowac ta co mam bo sam jej nie wyciagne poruszam sie na wozku inwalidzki i samochud jest mi niezbedny narazie 123 bieg jest to smigam ale jak dlugo niewiem

benos82
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: benos82 » czw lut 17, 2011 11:24

a co do oleju stan jest prawidlowy

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » czw lut 17, 2011 11:29

benos82, unikałbym używki, chyba że ktoś da Ci gwarancję. Nie jesteś w stanie sprawdzić w jakim jest stanie jak leży luzem. Oczywiście można popatrzeć czy nie ma wycieków itp ale to i tak niewlele będzie świadczyło o jej stanie.

Podstawowa sprawa. Jedź na diagnostykę. Jak wycenią Ci na majątek to jedź do drugiego dla porównania. Tutaj zbytnio pomocy nie otrzymasz, bo w takich przypadkach ciężko jest zdalnie pomagać.
Osobiście odradzałbym nadmiaru jazdy przed upewnieniem się co do stanu skrzyni. To są dość delikatne urządzenia i lepiej jej nie męczyć jeśli jest jakaś niesprawność.

Sam jestem posiadaczem jednego auta z automatem, miałem przygodę ze skrzyniami (w sumie było ich 4). I tylko jedna z tych używek byla fajna. Za to uszkodził mi ją warsztat...

Po tych przygodach skłaniam się do naprawy w autoryzowanym warsztacie automatów.

benos82
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: benos82 » czw lut 17, 2011 11:46

co do sprawdzenia skrzyni bylem podloczali na komputer skrzynia zadnych bledow nie wykazuje i mowia tosamo co wy 4 tarcza padla powoli skrzynia sie konczy mam do kupienia skrzynie podobno 60 tysiecy ale w to juz nie wierze pozatym przelozenie 300 olej filter 200 skrzynia 1400 wiec sam nie wiema regeneracia mojej podobno od 2000 do 3000 tysiakow a i sam nie wiem jeszcze do kogo oddac bo pelno na rynku pseldo naprawiaczy automatow i nawet w tych autoryzowanych robia tak ze 2 miech smigasz i potem stoisz

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » czw lut 17, 2011 13:08

benos82, Porządny warsztat i naprawiaj. Jeśli zamkniesz się w 3k w całości naprawy to nie bawił bym się w używkę o nie znanym pochodzeniu za połowę kosztów naprawy. Wsadzisz, okaże się cienka i też trzeba będzie ją naprawiać. Jakby siedziała w aucie aby można ją było się przejechać, sprawdzić czy nie szarpie itp to ok. Chyba, że ten sprzedający da Ci PISEMNĄ gwarancję rozruchowa. Jak będzie się stawiał to już pojawia się pierwsze światełko ostrzegawcze. Chodzi o to abyś nie płacił kilka stów za wsadzenie i przekonanie się że ta skrzynia to nie to. Poszukaj na w działach regionalnych (odpowiednim do swojego miejsca zamieszkania), poproś kolegów o doradzenie warsztatu. Pamiętaj, że na usługi wykonane przez warsztat działający legalnie powinieneś dostać gwarancję. Jeśli jej nie udzielają to należy zmienić warsztat.

benos82
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: benos82 » czw lut 17, 2011 13:43

z gory dzieki za porade trzymaj sie jeszcze sie odezwe

Awatar użytkownika
mishabest
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mishabest » czw lut 17, 2011 20:32

jeżeli Cię interesuje to dam ci namiar na warsztat we wrocławiu gdzie naprawiali moją skrzynię. Zajmują się tylko skrzyniami biegów, za swój automat zapłaciłem 1500 z filtrem bez oleju i tak jak pisałem wcześniej bez wyciągania skrzyni.Dali gwarancję pisemną, wprawdzie na 3 miesiące ale zawsze :), auto jeździ już 2 rok po remoncie bez problemu, jakieś 50000 km. Myślę że w granicach 2000 by zrobili. Jak dzwoniłem do innych warsztatów to ceny były 2-5 tyś... Jeszcze jedno, z jazdą ostrożnie, ja też jeździłem z tą tarczka rozwaloną i pewnego dnia resztki tarczy pozapychały kanały olejowe i auto poprostu przestało jechać.

benos82
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: benos82 » sob lut 19, 2011 20:16

jak morzesz to wyslim mi na gg namiary pozdrawiam

Awatar użytkownika
mishabest
Użytkownik
Użytkownik