[MK 2] Szarpiąca automatyczna skrzynia biegów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witam klubowicze
Mam mały problem z moim golfikiem. Mianowicie przy zmianie biegu z 1-go na 2-kę samochodem mocno szarpie. Z mojej kontroli wyszło że poziom oleju w skrzyni jest dobry. A w sumie dzisiaj doszedł mi nowy objaw gdy golfikowi dołoży się więcej gazu samochód dławi się i prawie gaśnie, dowiedziałem już u gazownika u powiedział że to na pewno nie bedzie to wina gazu . Zaznaczam że autko posiada podtlenek gazu jest to 1.6 z 3 biegową skrzynią. Prosibym o podpowiedzenie lub nakierowanie co może byc przyczyną . Z góry dzieki
Mam mały problem z moim golfikiem. Mianowicie przy zmianie biegu z 1-go na 2-kę samochodem mocno szarpie. Z mojej kontroli wyszło że poziom oleju w skrzyni jest dobry. A w sumie dzisiaj doszedł mi nowy objaw gdy golfikowi dołoży się więcej gazu samochód dławi się i prawie gaśnie, dowiedziałem już u gazownika u powiedział że to na pewno nie bedzie to wina gazu . Zaznaczam że autko posiada podtlenek gazu jest to 1.6 z 3 biegową skrzynią. Prosibym o podpowiedzenie lub nakierowanie co może byc przyczyną . Z góry dzieki
Witam kolege
Z automatem sprawa wyglada tak, ze jak jest zimny (zaraz po odpaleniu) to moze szarpnac pare razy... badz co badz to juz kawal czasu ma i przebieg pewnie tez calkiem zacny
Ja zawsze jak jade moim automatem to w momencie zmianu biegu (trzeba wyczuc) popuszczam lekko gaz i szarpania nie ma... potrzeba mu doslownie 1-2 minut zeby zaczal plynnie zmieniac biegi...
A u Ciebie to szarpanie pojawia sie zawsze czy tylko zaraz po rozruchu? Olej w skrzyni sprawdziles na rozgrzanym pracujacym silniku? (wg instrukcji trzeba przejechac ok 10 km zeby mozna bylo powiedziec ze silnik jest cieply).
A co do sprawy z gasnieciem to skoro jedziesz na gazie to jak to nie bedzie jego wina??? Przeciez to ze sie dlawi to efekt zbyt bogatej mieszanki i silnik sie zalewa... podczas jazdy na gazie w zasilaniu silnika bierze udzial tylko instalacja gazowa i gaznik w bardzo niewielkim stopniu...
Z automatem sprawa wyglada tak, ze jak jest zimny (zaraz po odpaleniu) to moze szarpnac pare razy... badz co badz to juz kawal czasu ma i przebieg pewnie tez calkiem zacny
Ja zawsze jak jade moim automatem to w momencie zmianu biegu (trzeba wyczuc) popuszczam lekko gaz i szarpania nie ma... potrzeba mu doslownie 1-2 minut zeby zaczal plynnie zmieniac biegi...
A u Ciebie to szarpanie pojawia sie zawsze czy tylko zaraz po rozruchu? Olej w skrzyni sprawdziles na rozgrzanym pracujacym silniku? (wg instrukcji trzeba przejechac ok 10 km zeby mozna bylo powiedziec ze silnik jest cieply).
A co do sprawy z gasnieciem to skoro jedziesz na gazie to jak to nie bedzie jego wina??? Przeciez to ze sie dlawi to efekt zbyt bogatej mieszanki i silnik sie zalewa... podczas jazdy na gazie w zasilaniu silnika bierze udzial tylko instalacja gazowa i gaznik w bardzo niewielkim stopniu...
[img]http://i5.photobucket.com/albums/y182/johnnie_oo/zakaz-1.jpg[/img]
- mazi
- Forum Master
- Kontakt:
sprawdz katalizator, moze masz zapchany. tak bylo u mojej ciotki w pontiacu co prawda ale skrzynia auto strasznie szarpała ale teraz jest luz malina
Raczej taki przypadek to zbieg okolicznosci moim zdaniem... gdyby kat byl zapchany to by samochod bardzo mulilo, a mysle ze kolega adaVWmus91 by to zauwazylM_ziPL pisze:sprawdz katalizator, moze masz zapchany. tak bylo u mojej ciotki w pontiacu co prawda ale skrzynia auto strasznie szarpała ale teraz jest luz malina
- mazi
- Forum Master
- Kontakt:
no widzisz, u ciotki tak nie było bo sam jeździłem, moc była a skrzynia strasznie szarpałafifel pisze:Raczej taki przypadek to zbieg okoliczności moim zdaniem... gdyby kat byl zapchany to by samochod bardzo mulilo, a mysle ze kolega adaVWmus91 by to zauwazyl
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Kolego fifel robię własnie tak jak piszesz popuszczam noge z gazu przy zmianie biegu , a co do przebiegu to mam naklepane 228 tys...
Ale znalazłem już przyczynę usterki jest to uszkodzony reduktor gazu Dzięki wszystkim za pomoc
Ale znalazłem już przyczynę usterki jest to uszkodzony reduktor gazu Dzięki wszystkim za pomoc
Re: [MK 2] Szarpiąca automatyczna skrzynia biegów
Widze ze golfik ma podobny przebieg jak moj moj moze troche wiekszy ;p jak sie skrzynia sprawuje? u mnie niby ok tylko troszke z niej olej kapie ;/adaVWmus91 pisze:Kolego fifel robię własnie tak jak piszesz popuszczam noge z gazu przy zmianie biegu , a co do przebiegu to mam naklepane 228 tys...