[AAZ] wymieniłem sprzęgło i zaczeło ślizgać :/
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- mateusz_kajtek
- Ma gadane
- Kontakt:
[AAZ] wymieniłem sprzęgło i zaczeło ślizgać :/
Panowie mam problem z którym nie umiemy sobie z kumplem poradzić, z racji zgrzytających biegów kupiłem drugą skrzynie + sprzęgło (docisk+tarcza i koło zamachowe) tez od AAZ-et tylko rocznik 96. Przełozylismy dziś skrzynie i kompletne sprzeglo (bo wygladało bardzo dobrze a tarcza jak nówka) i po złożeniu przy pierwszej przejażdżce okazało sie że sprzęgło ślizga na kazdym biegu, to wyciagliśmy skrzynię i wymieniliśmy docisk i koło zamachowe na stare (moje) no i po złożeniu i przejacheniu sie okazuje że troche sie poprawiło ale dalej ślizga na 3,4 i 5 biegu... to odpieliśmy linkę sprzęgła od uchwytu/łapy i próbowaliśmy jazde bez zapiętego sprzęgła ale i to nie pomoglo (juz na 3 biegu ślizgało) i naprawdę już nie mamy pomysłów... czy zmienić też tarcze na starą, która jest znacznie bardziej zużyta niż ta która teraz jest założona?
za każdy pomysł/radę bede niezmiernie wdzięczny...
za każdy pomysł/radę bede niezmiernie wdzięczny...
Ostatnio zmieniony śr mar 10, 2010 22:34 przez mateusz_kajtek, łącznie zmieniany 2 razy.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
- mateusz_kajtek
- Ma gadane
- Kontakt:
luz napewno jest, nawet odpieliśmy linke i przejachałem się bez sprzęgła i dalej to samo, starałem sie nie pobrudzić tarczy, przy zakładaniu była sucha, jeszcze papierem ściernym przecierałem docisk i koło zamachowe....Michaś_1977 pisze:Sprawdzałeś czy jest luz jałowy na łapie sprzęgła przy skrzyni?
Nie miałeś tłustych rąk przy montażu sprzęgła?
powiem tak, sprzęgło miałem dobre a skrzynie miałem do wymiany a że do skrzyni dostałem tez sprzęgło które jezdziło niecały rok czasu i zrobiło 15 000 km to skusiłem się żeby założyć... tarcza wyglada jak nowa , ma jeszcze głębokie rowki/wcięcia no wręcz igiełka, w dużo gorszym stanie jest moja stara tarcza która miałem założoną w starej skrzyni i jakoś nie ślizgało, wiesz ja moge kupić nową tarcze tylko według mnie na 99% założe i bedzie to samo bo ta co jest teraz wyglada jak nowa...stefan1982 pisze:Pierwszy raz słysze że ktoś przekłada urzywana tarczę sprzęgłowa z auta do auta.Zamontuj nową tarczę i powinno być ok
Ostatnio zmieniony sob mar 06, 2010 22:43 przez mateusz_kajtek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
mateusz_kajtek, żebyś nie musiał kolejny raz zdejmować skrzyni,to zrób tak-przechyl auto na prawą stronę,zdejmij dekiel 5-go biegu i przyjrzyj się jak wygląda łożysko wyciskowe,czy nie siedzi zapieczone w gnieździe,oraz jak zachowuje się trzpień wyciskowy (ten drut/pręt),czy lekko się przesuwa w wałku.
Nic innego mi na razie do głowy nie przychodzi ...
Nic innego mi na razie do głowy nie przychodzi ...
- mateusz_kajtek
- Ma gadane
- Kontakt:
Michaś_1977, dzięki, na dziś skonczliśmy ta męczarnie ale od poniedziałku walczymy od nowa z problemem takze będe starał sie wykorzystać każdy pomysł...
[ Dodano: 06 Mar 2010 22:25 ]
panowie chyba jest mały przełom lub przynajmniej cos nad czym wrto by pomysleć, obie skrzynie sa z AAZ-etów wygladają chyba identycznie ale mają różne numery (oznaczenia)
[ Dodano: 06 Mar 2010 22:25 ]
panowie chyba jest mały przełom lub przynajmniej cos nad czym wrto by pomysleć, obie skrzynie sa z AAZ-etów wygladają chyba identycznie ale mają różne numery (oznaczenia)
NA SPRZEDAŻ MÓJ GOLFIK -> http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3936548#3936548
-
- Ma gadane
Nie masz pewności czy czasem ta tarcza nie była zaolejona a później przemyta żeby olej usunąć. Jeżeli była nasiąknięta olejem to prędzej czy później olej i tak wyjdzie do wierzchu pod wpływem temperatury od tarcia okładzin z kołem zamachowym a to może powodować ślizganie się. Ciężko coś poradzić na odległość jak nie widzi się tegomateusz_kajtek pisze:Przełozylismy dziś skrzynie i kompletne sprzeglo (bo wygladało bardzo dobrze a tarcza jak nówka)
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Masz na myśli nr.na kiblu sprzęgłowym w najniższym punkcie skrzyni?mateusz_kajtek pisze:obie skrzynie sa z AAZ-etów wygladają chyba identycznie ale mają różne numery (oznaczenia)
Jeśli tak,to tym się nie przejmuj,bo tam jest tylko podany model i data produkcji...
Poza tym,sprzęgło to jedno,a skrzynia to drugie...
Ślizga się sprzęgło,a nie skrzynia ...prawda?
Naparstek, czytałeś wszystkie posty ?Naparstek pisze:Nie masz pewności czy czasem ta tarcza nie była zaolejona a później przemyta żeby olej usunąć.
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Krzywy docisk lub tarcza?
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- mateusz_kajtek
- Ma gadane
- Kontakt:
tak i ten numer to ATH24032Michaś_1977 pisze:nr.na kiblu sprzęgłowym w najniższym punkcie skrzyni?
to prawda ale stało sie to po wymianie skrzyni na nieco inną (tez z AAZ lecz jakby nieco inną)Michaś_1977 pisze:Ślizga się sprzęgło,a nie skrzynia
Naparstek, no własnie tarcza nie jest zaolejona
grandi, docisk i tarcza wygladają na proste, zreszta zmienialismy docisk bo mysleliśmy że z tamtym coś nie tak i dalej ślizga....
NA SPRZEDAŻ MÓJ GOLFIK -> http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3936548#3936548
Naparstek, a docisk również zmienialiście?
jeśli tak to może być już sprężyna wypracowana.
i czy dobrze żeście dokręcili koło zamachowe do docisku?
[ Dodano: 07 Mar 2010 09:34 ]
a i jeszcze jedno;
jaka jest średnica tej tarczy którą żeście przekładali do auta?
przypadkiem nie jest mniejsza niż 210mm?
jak tak to już masz odpowiedź.
[ Dodano: 07 Mar 2010 09:38 ]
mateusz_kajtek,
daj oznaczenia skrzyni biegów to już coś będziemy wiedzieli
być może masz krótszą skrzynię i wtedy jest takie złudzenie ale nie sugeruj się tym jak jedziesz z jednostajną prędkością tylko jak masz np na piątce 70km/h i obroty 2000rpm to jak wciśnieniesz gaz do spodu obroty rosną a prędkość nie to wtedy masz problem ze sprzęgłem bo jeśli tak nie jest to masz albo krótszą skrzynię biegów albo coś powoduje chałas który daje takie złudzenie.
jeśli tak to może być już sprężyna wypracowana.
i czy dobrze żeście dokręcili koło zamachowe do docisku?
[ Dodano: 07 Mar 2010 09:34 ]
a i jeszcze jedno;
jaka jest średnica tej tarczy którą żeście przekładali do auta?
przypadkiem nie jest mniejsza niż 210mm?
jak tak to już masz odpowiedź.
[ Dodano: 07 Mar 2010 09:38 ]
mateusz_kajtek,
daj oznaczenia skrzyni biegów to już coś będziemy wiedzieli
być może masz krótszą skrzynię i wtedy jest takie złudzenie ale nie sugeruj się tym jak jedziesz z jednostajną prędkością tylko jak masz np na piątce 70km/h i obroty 2000rpm to jak wciśnieniesz gaz do spodu obroty rosną a prędkość nie to wtedy masz problem ze sprzęgłem bo jeśli tak nie jest to masz albo krótszą skrzynię biegów albo coś powoduje chałas który daje takie złudzenie.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
To mateusz_kajtek,zmieniałarwam pisze:Naparstek, a docisk również zmienialiście?
Przecież napisał:arwam pisze:daj oznaczenia skrzyni biegów to już coś będziemy wiedzieli
mateusz_kajtek pisze:numer to ATH24032
arwam pisze:jaka jest średnica tej tarczy którą żeście przekładali do auta?
Jak od AAZ-a,to na 100% jest 210mm...mateusz_kajtek pisze:kupiłem drugą skrzynie + sprzęgło (docisk+tarcza i koło zamachowe) tez od AAZ-et tylko rocznik 96
arwam pisze:być może masz krótszą skrzynię i wtedy jest takie złudzenie
ATH ma takie samo przełożenie jak 4T/CHC,czyli wszystko gra...
Jedynie jeszcze można sprawdzić to co pisałem-łożysko wyciskowe i trzpień wyciskowy,czy się nie wieszają...jak nie to sprzęgło do poprawki
- mateusz_kajtek
- Ma gadane
- Kontakt:
arwam, do tej pory miałem skrzynie ATH i zmieniłem ją na CHD obie sa seryjnie montowane w AAZ-etach i obie sa tak samo krótkie (te same przełozenia) tj na 5 biegu mam około 3000 obrotów przy prędkości 120 km/h a sprzęgło ślizga bardzo wyraznie jak tylko mocniej wcisne na gaz (zwłaszcza na 4 i 5 biegu)...
średnica tarczy też była mierzona i jest 210mm, zmieniany był komplet czyli docisk+tarcza i dodatkowo koło zamachowe a jak okazało sie że to ślizga to zmienilismy docisk i koło na stare i dalej ślizga wszystko dwukrotnie rozbierane i dobrze skręcone...
średnica tarczy też była mierzona i jest 210mm, zmieniany był komplet czyli docisk+tarcza i dodatkowo koło zamachowe a jak okazało sie że to ślizga to zmienilismy docisk i koło na stare i dalej ślizga wszystko dwukrotnie rozbierane i dobrze skręcone...
bedziemy sprawdzac w poniedziałek, jesli okaże sie ok, to co masz na myśli pisząc "sprzęgło do poprawki"?Michaś_1977 pisze:można sprawdzić to co pisałem-łożysko wyciskowe i trzpień wyciskowy,czy się nie wieszają...jak nie to sprzęgło do poprawki