Migomat jaki???

Informacje na temat wyposażenia warsztatów oraz opisy narzędzi

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Regulamin forum
1. W dziale NARZĘDZIA obowiązuje Ogólny regulamin forum,tutaj piszemy tylko o narzędziach.O problemach technicznych w aucie,proszę pisać w dziale "Techniczne

2. Dział ten powstał w odpowiedzi na rosnącą liczbę tematów odnośnie wszelkiej maści narzędzi, przyrządów serwisowych, pomiarowych, oraz specjalistycznego wyposażenia warsztatowego.
Wypowiedzi użytkowników jak i nasz wkład pracy, stać się mają pomocne dla innych prosimy więc o rzeczowe podejście.
3. Pytania w formie tematów zakładamy używając prefixów, w danym temacie opisujemy i dyskutujemy wyłącznie na temat danego wątku
1) Polecany zestaw narzędzi -Piszemy jedynie o tym, jaki zestaw posiadamy i do czego on nam służy
2) Narzędzia specjalne – Tu opisujemy specyficzne rodzaje narzędzi, właśnie z wymiarowanie, opisem do czego konkretnie służy.
3) Pytania o narzędzia –Można tutaj zadawać pytania o narzędzie potrzebne do danej czynności

4. Narzędzia możemy oceniać ze względu na Jakość oraz Trwałość w skali 1-10,np. Trwałość 8/10 Jakość 3/10
bez zbędnej dyskusji typu ”badziew””do d….”. Posty z tego typu Epitetami zostaną usunięte, rajem dla spamerów miejsce to niestety nie będzie.
Awatar użytkownika
mariusz514
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 142
Rejestracja: wt maja 05, 2009 12:18
Lokalizacja: Mrągowo
Kontakt:

Migomat jaki???

Post autor: mariusz514 » śr gru 19, 2012 22:54

Panowie w przyszłym roku czeka mnie naprawa wnętrza samochodu , podłoga w kilku miejscach do spawania. Chcę sam to ogarnąć tylko nie mam spawarki , kolega doradził mi migomat , teraz pytanie jaki ??? czy za 400-500 zł kupię coś dobrego do użytku własnego i uporam się z problemem czy lepiej zaprowadzić samochód do dobrego spawacza???
jak ktoś ma pojęcie niech rzuci okiem na linki:
http://allegro.pl/uzywany-migomat-s-mat ... 24933.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/spawarka-inwentorowa- ... 06154.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/migomat-spawarka-gude ... 22480.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/spawarka-migomat-mig- ... 84536.html" onclick="window.open(this.href);return false;

i na co zwrócić uwagę przy zakupie migomatu, będę wdzięczny za pomoc



anaba255
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 608
Rejestracja: śr lut 27, 2008 22:46
Lokalizacja: SCZ
Auto: mk3
Silnik: 1Z
Kontakt:

migomat jaki???

Post autor: anaba255 » czw gru 20, 2012 21:13

Oj, jest pełno o tym, moze na innych forach :bajer:
Jesli chcesz używany to weź cos powiedzmy markowego, ala Bester, te co pokazałeś to typowe chińczyki, osobiście bałbym się kupić taką używkę, może byc przysmarzona i lipa. Jak migomat, to z butlą, mała butla to nie taki duży wydatek(nawet z mieszanką), a starcza na długo i masz czysty spaw, a przedewszystkim po to kupuje sie taką spawarkę. Oczywiście nie musisz od razu kupowac butli, tylko spawac drutem w osłonie. No i żeby miała wielostopniową regulacje prądu spawania, do ciekich rzeczy bardzo sie przydaje, a takie bedziesz spawał.
Z tych, które przedstawiłeś, ta jest najlepsza;
http://allegro.pl/uzywany-migomat-s-mat ... 24933.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ma gaz, regulację prądu spawania i jest na kółkach, a to bardziej praktyczne niz przenoszenie.
Sam mam Shermana 200, chińczyk, ale jest ok, choć do blachy starczy słabszy.
Co do spawania, jak nie masz doświadczenia, na początek trudno nie popełnić błedów, teraz wiem, że wiele rzeczy zrobiłbym inaczej, lepiej, tylko wszystkiego trzeba się jakoś nauczyć :helm:



Awatar użytkownika
dawid018
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 4637
Rejestracja: pn sty 09, 2006 23:41
Lokalizacja: Gostyń/Rębowo
Kontakt:

migomat jaki???

Post autor: dawid018 » czw gru 20, 2012 23:36

mariusz514 pisze: czy za 400-500 zł kupię coś dobrego do użytku własnego
moim zdaniem nie,są za słabe.dobre migi do użytku domowego zaczynają się od ok 2000zł,ja mam lincolna z możliwością spawania drutem samoosłonowym,przenośny,ok 170A dałem coś ok 1400zł(na raty wziałem więc wyjdzie nieco więcej)do spawania cienkich blach(2 auta pospawałem) w daje rade.najlepiej spawa się blachy ok 2-3mm
podsumowując jesli masz pospawać tylko auto,oddaj do blacharza.Jesli będziesz spawał auto a potem go wykorzystywał w gospodarstwie domowym dopłac i kup coś lepszego.


obecne mkII by dawid018
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3081850#3081850

BYŁE MK2 by dawid018-wszystkie foto na I str.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63413

sciromaniak
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: sob gru 29, 2012 17:12
Lokalizacja: krasnystaw woj lubelskie

Migomat jaki???

Post autor: sciromaniak » sob gru 29, 2012 22:09

jeżeli potrzebujesz migomatu taniego to tak jak pisał kolega na początku bester będzie idealny ale drogi polecam telwina 160/1 nowy kosztuje coś ok 1300 mam taki i w zupełności mi wystarcza dobrze topi nawet 4mm profile jak kupisz chińczyka może być różnie lepiej kupić coś używanego markowego niż chinola i na pewno spawać gazem najlepiej się nauczyć



Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Posty: 13258
Rejestracja: śr sty 28, 2009 23:59
Lokalizacja: Leżajsk
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Migomat jaki???

Post autor: Michał_1977 » ndz gru 30, 2012 21:08

sciromaniak pisze:polecam telwina 160/1
Mam nieco mocniejszy i rewelki nie ma,tzn sam agregat jest w porządku,ale przewód a dokładnie podajnik drutu jest o kant d***y rozbić.Nie ma pancerza metalowego,tylko z tworzywa i bardzo często blokuje drut.Dopuki nowy,to jest O.K,ale jak już się to tworzywo trochę zużyje,to masakra...
Kiedyś już myślałem,że porozbijam dziada.Brata kolega ma też ten sam problem z Telwinem...
Natomiast w Besterze,żeby nie wiem jak była łuska zasmarkana,to drut i tak się przebije.
Gdybym teraz stał przed wyborem Telwin,a Bester,to brałbym Bestera,nawet jesli miałby być droższy,ale o tej samej mocy.


:arrow: Zielony GTD - ARL 240PS/480Nm :satan: + CLIMATRONIC :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek
:arrow: Służę pomocą na forum,ale nie udzielam informacji technicznych w PW! Proszę to uszanować.

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 5456
Rejestracja: wt sie 07, 2007 21:30
Lokalizacja: POLSKA

Migomat jaki???

Post autor: norek111 » ndz sty 06, 2013 22:35

posiadam i polecam do garażowego użytku BESTERa 1801 jest na 3fazy i 1fazę
sprzedałem chińczyka pod nazwą bass polska był słaby od podajnika zacząwszy


jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
************************************************
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM

sciromaniak
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: sob gru 29, 2012 17:12
Lokalizacja: krasnystaw woj lubelskie

Re: Migomat jaki???

Post autor: sciromaniak » śr sty 09, 2013 20:47

Michał_1977 pisze:
sciromaniak pisze:polecam telwina 160/1
Mam nieco mocniejszy i rewelki nie ma,tzn sam agregat jest w porządku,ale przewód a dokładnie podajnik drutu jest o kant d***y rozbić.Nie ma pancerza metalowego,tylko z tworzywa i bardzo często blokuje drut.Dopuki nowy,to jest O.K,ale jak już się to tworzywo trochę zużyje,to masakra...
Kiedyś już myślałem,że porozbijam dziada.Brata kolega ma też ten sam problem z Telwinem...
Natomiast w Besterze,żeby nie wiem jak była łuska zasmarkana,to drut i tak się przebije.
Gdybym teraz stał przed wyborem Telwin,a Bester,to brałbym Bestera,nawet jesli miałby być droższy,ale o tej samej mocy.
w pełni się zgadzam jak nie będziesz dbał o przewód szybko go szlag trafi bester ogólnie jest klasę wyżej a zdrugiej strony to mój telvin dopiero ma 3 przewód :rotfl:



Awatar użytkownika
OsteR9019
Forum Master
Forum Master
Posty: 1069
Rejestracja: czw gru 02, 2010 17:02
Lokalizacja: Toruń

Migomat jaki???

Post autor: OsteR9019 » czw sty 10, 2013 22:49

Ja polecam Bestera 1900, kupiłem i nie żałuję :grin: Spawa niemal wszystko koło domu, od cienkich blach (udało mi się z blaszkami 0.5mm) do bram :satan:
Napięcie zasilania 230 lub 400 bez przejściówek. Ważne złącze euro! Wymienny uchwyt bez rozbierania obudowy.
Zamiast zapłacić za blacharkę wolałem kupić spawarkę w markecie dla bohaterów, wiadomo że więcej kosztuje ale z czasem na siebie zarobi. Nie kupuj chińczyka, może ktoś ma Shermana i jest zadowolony ale z tym to loteria. Oczywiście że są produkty lepsze od Bestera ale jak nie masz profesjonalnego warsztatu i nie świadczysz na bieżąco usług lepszego nie trzeba :-) Serwis w całym kraju bez żadnych problemów.
Oczywiście jest też minus :-( tylko 4 stopniowa regulacja prądu spawania ale jako urządzenie hobby więcej nie trzeba.


Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
mariusz514
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 142
Rejestracja: wt maja 05, 2009 12:18
Lokalizacja: Mrągowo
Kontakt:

Migomat jaki???

Post autor: mariusz514 » ndz sty 20, 2013 14:12

jak na razie odpuszczę sobie zakup migomatu, tak jak piszecie za 500 zł to nic dobrego nie kupię w sumie do tysiąca coś ciężko znaleźć, Bestery migomaty kosztują od 1500 zł i wzwyż , a na taki jak na razie mnie nie stać :crazy: to co mam do zrobienia zapłacę komuś i niech porządnie mi zrobi a z czasem odłożę trochę kasy i w tedy kupię coś dobrego co długie late będzie mi służyć do użytku własnego :grin: dzięki Panowie za pomoc



Awatar użytkownika
Tomek
_
_
Posty: 1382
Rejestracja: ndz wrz 23, 2007 22:46
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Migomat jaki???

Post autor: Tomek » ndz sie 11, 2013 00:58

http://allegro.pl/mig-170-polautomat-in ... 26733.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Używam i z czystym sercem polecam


[...]Mam dwie kreski, - no to masz słaby zasięg

Awatar użytkownika
OsteR9019
Forum Master
Forum Master
Posty: 1069
Rejestracja: czw gru 02, 2010 17:02
Lokalizacja: Toruń

Migomat jaki???

Post autor: OsteR9019 » ndz sie 11, 2013 11:34

Szkoda tylko że nie ma zasilania 400V.


Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Tomek
_
_
Posty: 1382
Rejestracja: ndz wrz 23, 2007 22:46
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Migomat jaki???

Post autor: Tomek » ndz sie 11, 2013 13:11

W tym wypadku to raczej zaleta bo sprzet jest dobrze wykonany i lekki co daje mobilność
Poza tym pomimo zasilania 230 naprawde daje rade


[...]Mam dwie kreski, - no to masz słaby zasięg

Awatar użytkownika
OsteR9019
Forum Master
Forum Master
Posty: 1069
Rejestracja: czw gru 02, 2010 17:02
Lokalizacja: Toruń

Migomat jaki???

Post autor: OsteR9019 » ndz sie 11, 2013 20:58

230V jest praktycznie wszędzie a 400V nie zawsze, ja gdy tylko mogę wykorzystuje 400V.


Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Tomek
_
_
Posty: 1382
Rejestracja: ndz wrz 23, 2007 22:46
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Migomat jaki???

Post autor: Tomek » sob sie 17, 2013 22:04

do hobbystyczno domowych zastosowań nie potrzeba niczego więcej IMO
Powiem tak:
dla człowieka który do tej pory rzucał kleksy tylko elektrodami (nawet cieniutkie rzeczy) czysty spaw bez konieczności zaklejania wypalonych dziur i dokładania materiału by te dziury zalepić to naprawdę wybawienie, poza tym mam wrażenie że taki spaw mniej "sciąga"
Nie wiem po jakim czasie się grzeje ale na ten moment spawam na połowie gwizdka i jeszcze to nie wystąpiło


[...]Mam dwie kreski, - no to masz słaby zasięg

ODPOWIEDZ

Wróć do „Narzędzia i Sprzęt Warsztatowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości