Modyfikacja pompy - govenor mod

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TD.Turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy

Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
andrew.zbyrko
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 589
Rejestracja: śr sie 08, 2007 22:18
Lokalizacja: małopolska
Kontakt:

Post autor: andrew.zbyrko » wt maja 11, 2010 18:46

jarekkoval pisze:wiecej juz nic nie chce
dobra dobra, pojeździsz 2 tygodnie i znowu będzie mało :bajer:


topbrakes.pl
Hamulce na ulicę i do Sportu: klocki hamulcowe, tarcze hamulcowe, przewody w stalowym oplocie

arwam

Post autor: arwam » wt maja 11, 2010 18:51

jarekkoval pisze:na moje oko jest gitarowo wiecej juz nic nie chce :)
ja też tak kiedyś miałem
i zobacz jak skończyłem :D
teraz jak dorwę dół od AAZ'a to wracam do TD jak go zrobię z tym że tym razem lepsze graty spoczną na silniku :lol: między innymi pompa 12mm i K16
myślę że nie będę zbytnio narzekał na moc.
a jak będzie mało to najwyżej zmieni się skrzynię na krótszą a piątkę sobię przełożę z ASD i z biegiem czasu przesiądę się na DRW



Awatar użytkownika
jarekkoval
Forum Master
Forum Master
Posty: 1695
Rejestracja: pt lut 13, 2009 18:36
Lokalizacja: Żarnów (EOP)
Kontakt:

Post autor: jarekkoval » wt maja 11, 2010 19:40

andrew.zbyrko, arwam,
panyyy zaszlo nieporozumienie hehe
nie to ze juz nie chce modow ale juz mialem powoli dosc tego, ze nie moglem dojsc do ladu z ta pompa poza tym bede musial ja znowu rozebrac bo zauwyzaylem ze sie minimalnie poci od tego oringu na bolcu, wtedy zloze wszystko na tip top

btw. jutro jade po garretta t3 :chytry:



Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Posty: 3332
Rejestracja: sob cze 30, 2007 11:34
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: t0mal » wt maja 11, 2010 20:02

jarekkoval pisze: juz mialem powoli dosc tego, ze nie moglem dojsc do ladu z ta pompa
To jeszcze pikuś w porównaniu do wymiany turba :) Przynajmniej ręce nie bolą :)



arwam

Post autor: arwam » wt maja 11, 2010 21:53

t0mal pisze:To jeszcze pikuś w porównaniu do wymiany turba :) Przynajmniej ręce nie bolą :)
nie jest tak źle chyba że nie masz w tym wprawy albo jak są naprawdę konkretnie zapieczone śruby



Awatar użytkownika
muaythai7
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: śr gru 09, 2009 23:50
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Post autor: muaythai7 » śr maja 12, 2010 00:31

arwam, Dzięki teraz poczyszcze układ wylotowy i turbo.
Sprawdziłem dzisiaj jadąc z ojcem na 3 biegu miałem 4000obr/min.
Ale buda to chodziła na boki a o silniku to już nie wspomnę.
A może to wina poduszek lub zawieszenia?? Ale na pewno to będzie również wina dojechanej skrzyni YTH (czy jakoś tak).

PS. Ile tak można wyciągnąć z AAZ'a?? Czy jest różnica kiedy ma się M-TDI??


Mk1 w budowie.
AAZ+

arwam

Post autor: arwam » śr maja 12, 2010 09:35

muaythai7 pisze:Czy jest różnica kiedy ma się M-TDI??
tak M-TDI gorzej jeździ.
kopie momentem ale sprintu kiepsko wychodzą.

za to spalanie bajka. ja średnio w 4-4,5l/100km się wyrabiam w trasie przy prędkościach 130-150km/h z tym że to nie jest najpłynniejsza jazda. jak jedziesz płynnie i mozliwie z jednostajną prędkością to zejdziesz ze spalaniem do około 3,75l na trasie .
jat takie spalanie na dłuższych trasach odnotowywuję jak np do Krakowa
w tym trochę również jest jazdy miejskiej

[ Dodano: 12 Maj 2010 09:39 ]
muaythai7 pisze:PS. Ile tak można wyciągnąć z AAZ'a??
widziałeś jak jeździł mój poprzedni AAZ?
tam w samym silniku tylko polerka tłoków była i głowicy, żeby sam silnik mniej ciepła przejmował.
a w osprzęcie tylko pompa i turbina była nie od niego.
plus do tego IC
i wtedy radzę szukać naprawdę mocnego sprzęgła.
myślę że nie idąć w koszta powyżej 1200zł można wyciągnąć około 150-170KM

muaythai7 pisze:Ale buda to chodziła na boki a o silniku to już nie wspomnę.
co przez to rozumiesz?



Awatar użytkownika
muaythai7
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: śr gru 09, 2009 23:50
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Post autor: muaythai7 » śr maja 12, 2010 13:11

arwam, chodzi mi że jak dojdę do 100km/h to zaczyna trząść całym autem, silnik również zaczyna szarpać niemiłosiernie.

arwam napisał,
myślę że nie idąć w koszta powyżej 1200zł można wyciągnąć około 150-170KM
To nieźle. Jak uzbieram trochę kasy to pogadam z Trochimem o 12mm.


Mk1 w budowie.
AAZ+

Awatar użytkownika
Bolekrsko
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 674
Rejestracja: ndz lut 04, 2007 11:18
Lokalizacja: Radomsko
Kontakt:

Post autor: Bolekrsko » śr maja 12, 2010 20:58

t0mal pisze:Bolekrsko, Jaką masz pompę? Ma mechaniczny przyspieszacz czy już jest N108?
mechaniczny

[ Dodano: 12 Maj 2010 21:06 ]
arwam pisze:muaythai7 napisał/a:
PS. Ile tak można wyciągnąć z AAZ'a??


widziałeś jak jeździł mój poprzedni AAZ?
tam w samym silniku tylko polerka tłoków była i głowicy, żeby sam silnik mniej ciepła przejmował.
a w osprzęcie tylko pompa i turbina była nie od niego.
plus do tego IC
i wtedy radzę szukać naprawdę mocnego sprzęgła.
myślę że nie idąć w koszta powyżej 1200zł można wyciągnąć około 150-170KM
no i pewnie w tym pieszczenie sie z wałem (klin) bo to najgorszy mankament w aaz nie wspominajac o sprzegle ktore 100 km ledwo wytrzymuje :blush:


http://datingsidorsingel.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

arwam

Post autor: arwam » śr maja 12, 2010 22:13

muaythai7 pisze:To nieźle. Jak uzbieram trochę kasy to pogadam z Trochimem o 12mm.
no to szukaj takiej turbiny gabarytowo podobnej od Actrosa :D
a tak na poważnie raz że ciężko taką pompę zdobyć a dwa że i tak jej na tym silniku nie wykorzystasz w pełni.
po pierwsze już takie ilości paliwa to bardzo duże temperatury wewnątrz silnika. a to wymaga przygotowania go na cięższe warunki pracy.

a jeśli pompy 11mm starczaja na około 170-200KM to wystarczy Ci 10mm a jak będzie mało to 11mm
12mm to trzeba już mieć trochę obycia z modzonym silnikiem bo inaczej zanim się obejrzysz na zegary to silnik może być już upieczony.
ja na codzień jeżdżę bardzo spokojnie ale raz na jakiś czas lubię mocniej z pod świateł wystarować

[ Dodano: 12 Maj 2010 22:16 ]
Bolekrsko pisze:no i pewnie w tym pieszczenie sie z wałem (klin) bo to najgorszy mankament w aaz nie wspominajac o sprzegle ktore 100 km ledwo wytrzymuje :blush:
a t też jest fakt :D ale tego nie liczę do modów tylko jako doprowadzenie silnika do stanu używalności.
bo nawet i w zwykłych Dieslach obrabia się klin.
a nie mówię już tym jak się zaczyna obrabiać napewno są więsze wibracje co nie sprzyja wydłużeniu żywotności tego połączenia



Awatar użytkownika
muaythai7
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: śr gru 09, 2009 23:50
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Post autor: muaythai7 » czw maja 13, 2010 13:17

Bolekrsko pisze:
no i pewnie w tym pieszczenie sie z wałem (klin) bo to najgorszy mankament w aaz nie wspominajac o sprzegle ktore 100 km ledwo wytrzymuje :blush:
To najlepiej zaspawać :chytry: :grin: (żart!)
Więc potrzebne mi są:
- FMIC
- pompa 10 lub 11mm
- wtryskiwacze od merca
- lepsza uszczelka pod głowicą
- sprzęgło
- turbo i tu pytanie czy k14 starczy tak do 170-200KM czy trzeba większe??

Pewnie przydała by się chłodnica oleju.
I czy półosie wytrzymają??

Mam jeszcze jeden pomysł do którego się przymierzam, mianowicie
hamulce i zawieszenie od passata b4.


Mk1 w budowie.
AAZ+

Awatar użytkownika
Bolekrsko
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 674
Rejestracja: ndz lut 04, 2007 11:18
Lokalizacja: Radomsko
Kontakt:

Post autor: Bolekrsko » czw maja 13, 2010 16:58

- turbo i tu pytanie czy k14 starczy tak do 170-200KM czy trzeba większe??
taka moc to vnt. jakas loszka musi byc zeby 150 przeskoczyc

[ Dodano: 13 Maj 2010 17:01 ]
muaythai7 pisze:Pewnie przydała by się chłodnica oleju.
I czy półosie wytrzymają??
bez chllodnicy nie ma mowy o cisnieciu. a przegluby wytrzymaja Ci kilka tygodni no chyba ze nie bedziesz strzelal ze sprzegla i na skreconych kolach nie swirowal :D no a sprzeglo mozna spalic bardzo szybko:D


http://datingsidorsingel.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
misiur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: czw lip 09, 2009 00:09
Lokalizacja: Zabrze

Post autor: misiur » czw maja 13, 2010 17:31

muaythai7 pisze:Pewnie przydała by się chłodnica oleju.
a ta seryjna wodna nie starczy :chytry:






:bigok: :bigok: :bigok:

a wracając do tematu...

to wyczytałem w temacie o modzie łukiego

że nie trzeba robić governora bo to samo można osiągnąć wykręceniem śruby od maksymalnych obrotów ( ograniczającej cięgno na pompie) ?
Bo ostatnio właśnie ja wykreciłem o jakieś 5-6 obrotów i zauważyłem że silnil się kręci wyżej. Zrobilem też troszkę mod łukiego, ale bez mierzenia ciśnienia paliwa a pompie ( wbiłem na 0.5mm)

i teraz mi na IIIbiegu pociągnie do 120 na skrzyni 4T i kołach 14" 185/55

I co z tym governorem/ śrubą max obr ?


http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/4C6j

pawelfre
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: pn lip 14, 2008 22:52
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: pawelfre » czw maja 13, 2010 17:41

Tak jak napisałeś - śruba od obrotów da tylko zwiększony zakres wkręcania a zrobienie gover'a umożliwi pełne podawanie dawki do końca obrotów.


Władza jest zawsze gwałtem na ludziach...

ODPOWIEDZ

Wróć do „TD”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość